Maliye Bakanı Ersin Tatar, hükümetin aldığı tedbirlerin kamu maliyesinin düzlüğe çıkarılması, istikrarın sağlanması ve daha güvenilir bir ortamın yaratılması bakımından önemli olduğunu belirtti. Hükümetin pozisyonunun siyasi bedel ödeme uğruna istikrar ve güvenin sağlanması olduğunu kaydeden Ersin Tatar, piyasalara biraz daha kan enjekte edilmesini istedi. Ersin Tatar dün sabah Yunus Rahmioğlu başkanlığındaki Bankalar Birliği heyetini kabul etti. Bankalar Birliği Başkanı Yunus Rahmioğlu, sektörle ilgili bilgi vermek, gelişmeler hakkında fikir alış verişinde bulunmak amacıyla bakanı ziyaret ettiklerini belirterek, alınan son ekonomik tedbirler konusunda sektörün ne yapabileceği ne gibi destek verebileceğini görüşeceklerini söyledi. Rahmioğlu, yeni ekonomik konjonktürde bankacılık sektörüne ne gibi destekler verileceğini de ele alacaklarını kaydetti.
Tatar: Bankalar ekonomideki inişi çıkışı takip edip dengeleyici mekanizmalar kurmalı
Maliye Bakanı Ersin Tatar ise, yaptığı konuşmada, bankacılık sektörünün önemli bir sektör olduğunu belirterek, piyasaların dengelenmesi için bankaların ekonomideki inişi çıkışı takip edip dengeleyici mekanizmalar kurabileceğini söyledi. Hükümetin aldığı tedbirlerin bazı noktalarda talebin daralmasına neden olabileceğini ancak bunun sorumlusunun hükümet olmadığını kaydeden Tatar, bir bütçe açığı olduğunu bunun kapatılması gerektiğini, tedbir alınmazsa ödenemez noktaya gelineceğini vurguladı. “KKTC devleti borçludur” diyen Tatar, bir kamu bankasına milyar TL ve İhtiyat Sandığı’na 800 milyon borç olduğunu, bunlar için de faizlerin işlediğini söyledi. 2003 yılında İhtiyat Sandığı’na 200 milyon TL’nin altında olan borcun bugün 800 milyon TL olduğuna dikkat çeken Tatar, devletin sürekli borçlanamayacağını ve tedbir almanın şart olduğunu kaydetti. Tatar, hükümetin aldığı tedbirlerin kamuoyu desteğini almasının da memnuniyet verici olduğunu ifade etti.
Daralan talebin telafisi Talep daralacaksa bunun telafisini, yatırımlar ve özel sektörün girişimleri ile yapılabileceğini, bankacılık sektörünün faizlerin azaldığı bu dönemde yatırımcıya iş adamına vereceği kredilerle telafi edilebileceğini vurgulayan Tatar, 2001 yılından sonra alınan tedbirlerle bankacılık sektörünün iyi bir duruma getirildiğini, bankacılık sektörüne büyük görevler düştüğünü kaydetti.
Türk malı-Rum malı ayrımı Maliye Bakanı Ersin Tatar, Türk malı-Rum malı ayrımının artık gerilerde bırakılması gerektiğini kaydederek, bankaların önlerine gelen projelere olumlu bakmalarını, projelerin gerçekleştiği arazilerin artık Türklerin olduğunu söyledi. “Bunun çıkış yolu Mal Tazmin Komisyonu ve müzakere masasıdır” diyen Tatar, şube bankaların da dahil bu tür yaklaşımları olumlu karşıladıklarını görmekten mutlu olduğunu ifade etti.
Piyasalara kan Tatar, “Krizin çıkış noktasında biraz daha gayret edelim. Piyasalara biraz daha kan enjekte edelim” ifadesini kullandı. Bankacıların bilgi birikimleri ile krizin aşılmasına katkı koyabileceklerine inandığını belirten Ersin Tatar, bankacıların da mahkemelerin yavaş işlemesi ve tahsilatların gecikmesi sorunları konusunda da hükümetin düzenlemeler yapma çalışması içinde olduğunu söyledi.
TL’deki istikrar Türk Lirası’ndaki istikrarı takip etmekte olduğunu belirten Tatar, Türkiye Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın açıklamalarının da güven verici olduğu vurguladı. İstikrarın devam etmesi ile KKTC’deki birtakım açılımlara imza atılabileceğini belirten Tatar, hükümetin aldığı tedbirlerin kamu maliyesinin düzlüğe çıkması, istikrarın sağlanması ve daha güvenilir bir ortamın yaratılması bakımından önemli olduğunu kaydetti. Tatar, hükümetin pozisyonunun siyasi bedel ödeme uğruna istikrar ve güvenin sağlanması olduğunu belirterek, bankacılardan hükümete güvenmelerini istedi. Ersin Tatar, bankalarda tecrübeli teknik elemanlar yetiştirilmesinin önemine de dikkat çekerek, yurt dışında eğitim alan bankacıların KKTC’ye dönmesinden duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.
|