- Makaleyi Paylaş
- Facebook'ta Paylaş
- Twitter'da Paylaş
- 19 Eylül 2016, Pazartesi 9:32
Hani uzunca bir zaman planladığınız ama gündelik hayatın getirdiklerinden dolayı bir türlü hayata geçiremediğiniz planlar olur ya; benim İtalya seyahati de bunun gibi bir şeydi. Bu bayram dönemini sadece 4 gün olacak şekilde sadece küçük İtalya diye isimlendirilen Roma - Floransa ve Toskana turunu alabildik.
Kısa, yorucu ama yine de bizi tatmin eden bir tur olacaktı ve öyle de oldu. Yaklaşık 35 kişilik bir grup ile İstanbul üzerinden yolculuğumuz Bayramın ikinci günü başlamıştı .
Özellikle oğlumuz İtalya gezisini çok istiyordu ve ben onun adına bir o kadar daha heyecanlıydım.
Roma büyük bir başkent
Roma'ya uçağımız iner inmez; soluğu Collesium da aldık. İhtişam anlamında benim adeta başımı döndüren bu gladyatörler diyarı; tüm dünyanın akınına uğramış gibiydi. Almanlar, Japonlar, İngilizler başta olmak üzere en az on değişik ülkeden turist gördüğümü belirtmek isterim. Bu arada çok şanslı idik çünkü tüm seyahatimiz boyunca bizleri her attığımız adımda doğru yöneten annesi İtalyan, babası Türk rehberimiz Emre Bey, bu ihtişamlı başkent hakkında tüm bildiklerini anlatıyordu.
O kadar güzel anlatıyordu ki sanki o döneme zaman yolculuğu içinde ışınlanıyor ve yine geri geliyordunuz.
Romanın her yerinden tarih fışkırtıyordu. Triveno (Aşk) çeşmesi, İspanyol merdivenleri, Campo Marzio eminim daha önce gidenler beni teyit edecektir; sizlere her attığınız adımda farklı bir duygu selini yaşatıyordu. Anlaşılan oydu ki bu küçük gezimiz bizlere Pizzası, makarnası, dondurması ve Akdeniz mutfağı ile İtalya beklentilerimizi karşılar seviyede olacaktı.
Yine her attığımız turistik bir adım; adeta kum atsanız yere düşmez misali turistler ile dolu idi. Bu arada her gittiğimiz yerde aklımda kalan üçüncü dünya ülkelerinden gelen (Afrikalı, Uzakdoğulu) işportacılar ve sokak satıcılarının da çokluğu idi.
Günahlar şehri ve Vezüv Yanardağı'nın yok ettiği Pompeii
İtalya gezimizin çok önemli bir bacağını da Pompeii antik kentine düzenleyeceğimiz yolculuk oluşturuyordu. Yaklaşık bir yıl önce filmini izlemiş ve çok etkisi altında kalmıştım. Büyük bir İmparatorluğun ticaret ve limanı ile de ayrıca önemli bir turizm merkezi idi. Romanın zengin, soylu, üst sınıf insanlarının zamanlarını geçirmek adına geldikleri bu büyük kent bir anda zevk, sefa, cinsel sapkınlık ve fuhuşun merkezi haline gelmişti.
Bu tablo ılığında aylarca gemilerde kalan denizcilerin adeta cinsel ihtiyaçlarını geçirdikleri aşk evlerinde zamanlarını geçiriyorlardı. Bedenlerini satan kadınlar el üstünde tutulan Pompeii şehrinin önemli asetlerinden biri sayılmakta idiler.
Allah'ın gazabı o kadar korkunçtu ki şehrin sadece 8 km uzağında bulunan Vezüv dağının püskürttüğü Lavlar; birkaç saat içinde tüm şehri simsiyah bir kül bulutu altında oksijensiz bırakmış, kimisi boğularak, kimisi yanarak, kimileri de o anda ne yapıyorsa taşlaşarak ölümü tattılar.
Pompeii aslında antik şehir anlamında dünyanın en önemli üç hazinesinden bir tanesi. Diğer ikisi ise Efes Antik şehri ve maalesef IŞID zulmünün yok etmek üzere olduğu Suriye'deki Antik Palmira şehri.
Şehir bugünün en modern şekilde Design edilmiş kentleri gibi; büyük amfi tiyatrolardan hamamlara, kütüphanelere, aşk (genel) evlere; alışveriş merkezleri, dükkanlar, barlar, köy meydanları, evler, mansiyonlar vs. Şaşırmamak elde değil çünkü belediyecilik anlamında her türlü hizmet altyapısı düşünülmüş. Su drenaj, kanalizasyon, su sistemi, vs.
Düşünün lavlar altında 1700 yıl kalmış, rastgele tarlasını süren bir çiftçi tarafından bulunmuş sanki dün yeryüzüne çıkarılmış bir ibret kenti. Allah'ın bahşettiği güzellikleri doğru yaşamak yerine sapkınlığa dönüşenlerin bu dünyada nasıl cezalandırılacaklarının en bariz örneği olarak karşımızda idi Pompeii. Geride birçok soru işaretlerini de kafamızda bırakarak.
Biraz hayal kırıklığı Floransa
Belki de bir şehrin beklentilerinizin altında kaldığının en bariz örneğini Floransa da yaşadık. Yalnız ben değil, tüm turumuzun içindeki herkes de aynı fikirleri taşıyordu. Bu arada çok elit ve kültürlü bir grup ile seyahat ettiğimizi belirtmek isterim. Floransa İstanbul alındıktan sonra buraya göç eden ressam, heykeltıraş, mimar ve şairin kurduğu, ayrıca özellikle Mediçi ve Papalık tarafından desteklenerek tarihi şekillenmiş bir tarihi şehir. Heykelleri (orijinalleri müzelerde) Santa Maria del Fiore Bazilikası, Meşhur Duomo, Piazza della Signoria, Leon Nero ve Uffizi galerisi; hakikatten Rönesans’ın başladığı öncü yerler. Ancak nerde ise tüm orijinal heykellerin yerini replikaların aldığını öğrenmek biraz bizlerde moral bozukluğuna sebebiyet veriyor... (Hz Davut) Aklımıza gelen tüm büyük sanatçıların (Michelangelo, Dante, vs) genellikle büyük heykeller müzelerde sergilenirken, özellikle Duomo ve yanındaki Cennete açılan kapı ve üzerindeki tasvirler gerçekten de insanı derinden etkiliyor. Floransa yaklaşık 4,5 tane tarihi yerin yanyana bir araya gelmesi ile meydana gelen bir alan. Beni çok etkilediler mi derseniz maalesef beklentilerimin altında kaldı Floransa.
Bu arada; destinasyon pazarlaması yaparken algı gelişimi ve etkisinin ne kadar önem arz ettiğini belirtmemde fayda var. Floransa o kadar çok büyütülmüş ki, en az tarihi, doğası, katedralleri ve 13. yy’dan kalma evleri ile hâl daha yaşayanların gelenekleri ile Ortaçağ uzantısını günümüze taşıyan Toskana; her şeyi ile gerçek İtalya.
Toskana denilen cennet
Giderken sağlı sollu yemyeşil vadiler boyunca uzanan binlerce dönüm ekili bağlar. Dünyanın en kaliteli şaraplarının yapıldığı “Chianti” bölgesinden geçerken; olabildiğince upuzun uzanan ‘Selvi Ağaçları’ sanki tablolardan çıkmışçasına sizleri selamlıyor. İki buçuk saat süren yolculuk boyunca Montericchi ve vakti zamanında soyluların aldıkları vergiler ile bölgeyi nasıl zenginleştirdiklerinin bilgisini veriyor rehberimiz. Öyle anlaşılıyordu ki Toskana bölgesi tüm güzelliklerini bize göstermek için biraz nazlanıyor gibiydi. Göz gözü görmeyen bir yağmur ile “Siena’nın Old Town” bölgesine doğru şemsiyelerimiz ile yürürken sanki Ortaçağdan günümüze ışınlanan kişiler gibi hissetmeye başlamıştım. En az 700 yıllık restoranlar, tuğla evler, turistik eşya satan (magnet, şövalyeler, resimler) dükkanlar ve dünyanın en iyi dondurmacısı ödülünü alan “Gelateria Dondoli.”
Dünyanın dört bir tarafından gelen kişiler bu en güzel dondurmalardan tatmak için sıraya girmiş en az yirmi beş dakika sırada bekledikten sonra enfes dondurmalar sizi karşılıyor. İnanılmaz bir lezzet ve “Gnokki Fungi Porchini.” Harika bir Ortaçağ geleneği ile pişirilen ev yapımı makarna ve bölge ormanlarından toplanan gavcar mantarının biraz zeytinyağı ile buluşan dansı.
Ristorante Peruca ise bildiğiniz şarap mahzeninin restorana dönüşmüş hali. Tıka basa dolu ve Chianti kırmızı şarabımız ile Gnokki son noktayı Pisa bölgesine doğru yola çıkarken bizlere sonsuz bir dinginlik veriyor
Gittikçe eğilen Pisa Kulesi
Yolculuğumuzun son durağı kültürel anlamda Pisa Kulesi ve hemen yanındaki Batishane ve kilise ile sonlanacaktı. Yol boyunca ilgimi çeken mola verdiğimiz duraklarda sunulan İtalyan gadtronomisinin (zeytinyağı, makarna, şarap) sergilenmeye çalışılması idi. Kahve ise bize Kıbrıs Con kahvemizi aratır konumda idi.
Pisa Kulesi yaklaşık 700 yıllık ama geçirdiği tadilatlar ile en az o kadar daha ayakta duracak gibi... Yine her yerde olduğu gibi turistler bu yana yatmış kuleyi değişik şekiller vererek kendilerine tutmaya çalışıyordu. Güzel ve eğlenceli bir yolculuk yaşanıyordu ve herkes gibi mutluluğun ifadesi herkesin yüzüne yansımıştı.
Bu arada özellikle Toscana da Kıbrıs Ada'mızda mutlaka benzerlerini çoğaltmamız gereken “Agro-Village Tourism” özel turizm modelini bölge insanlarımızı eğiterek uygulamamızda fayda var. Büyük çiftlikler Avrupa ve Amerikalı turistlerin akınına uğruyor. Fiyatları da beş yıldızlı otellerden aşağı değil. Bu insanlar peynir, şarap ve diğer kültürel İtalyan yaşantısını öğrenirken günlük hayatın bir parçası da oluyorlar. Aklımda Yeşilırmak ve Karpaz bölgesi geldi. Gerçekten bizim neyimiz eksik derseniz “Turizm Bilinci ve onun arkasındaki engin insan sevgisi ile yoğrulmuş kültürel yansıma.”
MAKALEYE YORUM YAZIN

-
16.04.2018 Gazimağusa Turizm Festivali etkinlikleri ve büyülü şehir
-
02.04.2018 Kaya Palazzo Otel Girne; Burası neresi?
-
26.03.2018 Teşvik sistemi ve turizm destinasyonları
-
12.03.2018 Servis sektörümüz ve Cratos Cage China Rouge
-
05.03.2018 Turizm sezonuna tertemiz denizler ile gireceğiz
-
26.02.2018 Türkiye’den gelen Türkonfed ve İŞAD işbirliği ve beklentiler
-
12.02.2018 Turizm sektörümüzde uluslararası yatırımlar ve Cyprus Limak Deluxe Hotel
-
05.02.2018 Yemek kültürümüz ve Slow Food International
-
15.01.2018 KKTC 2018 seçimleri sonrası turizm sektöründe istikrar faktörü
-
08.01.2018 Hatıralar… Unutamadıklarım
-
01.01.2018 Turizmin başkenti Girne
-
11.12.2017 Kuzey Kıbrıs turizm politikaları uygulamalarına etki eden ana faktörler
-
04.12.2017 Kanada AMFORHT Forumu ardından
-
27.11.2017 AMFORHT Montreal Kanada Zirvesi’ne katılım için yollarda
-
20.11.2017 Global dünya ve turizm sektörü
-
13.11.2017 Lindos Adası – Rodos
-
06.11.2017 Türkiye 3. Turizm Şûrası ve turizm endüstrisinin geleceği
-
30.10.2017 AB politikaları mevzuatı ve Kuzey Kıbrıs turizm ve konaklama sektörü
-
23.10.2017 Dünya da Spor Turizmi ve Kuzey Kıbrıs
-
02.10.2017 Efsaneler adası güzel Kıbrıs
-
25.09.2017 Güneyli komşuların İsrail’den gelen turistlere Kuzey Kıbrıs engeli
-
18.09.2017 Günbatımının etkisinde ve Akdeniz (Aya-irini) sahilleri
-
11.09.2017 Girne Antik Liman arka sokakları ve kaybolmakta olan Girne özümüz
-
04.09.2017 Biraz Ege Alaçatı, biraz turizm
-
28.08.2017 Etel Winery ve Kuzey Kıbrıs'ta şarapçılık
-
21.08.2017 Akdeniz, Caretta Caretta, Yeşil Kaplumbağa ve Kuzey Kıbrıs’taki evleri
-
14.08.2017 Kuzey Kıbrıs turizm politikaları uygulamalarına etki eden ana faktörler
-
07.08.2017 Antalya Belediye Başkanı’nı dinlerken
-
31.07.2017 ‘KKTC Turizm ve Çevre Bakanlığı Batı Bölgesi Vizyonu Günleri’ sonuçları
-
24.07.2017 Global turizm sektöründe pazar araştırmalarının önemi
-
17.07.2017 Yıkılan Karpaz ahşap evleri ve hayaller
-
10.07.2017 Yepyeni turizm sayfaları ve Crans-Montana
-
03.07.2017 Hangisi doğru merak ediyorum
-
26.06.2017 Turizm istatistiklerimiz ve bayram bereketi
-
19.06.2017 Turizm sektöründeki yatırımcılar ve Kuzey Kıbrıs mukayeseli avantajları
-
12.06.2017 Turizm sektöründe ilerlerken Rum lobilerine dikkat!
-
29.05.2017 Eko turizmde geçmişte yapılan hatalara düşmemek lazım
-
22.05.2017 Büyük değerler, Celebrity Oteller Grubu’nun doğuşu Aziz (John) Kent
-
15.05.2017 Agro turizm ve turistlerle çilek topladığımız, Yeşilırmak gezimiz
-
01.05.2017 Yeniden yeni TC-KKTC turizm teşvik mevzuat esasları
-
24.04.2017 Dünyada balon turizmi gelişimi ve Kuzey Kıbrıs
-
17.04.2017 Kuzey Kıbrıs otelcilik sektörü servqual (servis kalitesi ) analiz sonuçları
-
10.04.2017 Yeni ‘TC-KKTC Turizm Teşvik Mevzuat’ esasları
-
03.04.2017 Kuzey Kıbrıs turizm sektörü ve servqual analizi (servis kalite) analizi (2)
-
20.03.2017 Kuzey Kıbrıs turizm pazarı ve servqual (hizmet kalitesi) analizi
-
13.03.2017 ITB (Berlin) Fuarı ve turizm beklentilerimiz
-
06.03.2017 Ürdün ziyareti ve beklentilerimiz
-
20.02.2017 Uluslararası temaslar ve Dünya Turizm Forumu
-
13.02.2017 Dünya Bankası, Kuzey Kıbrıs Raporları ve olası AB süreci
-
06.02.2017 Kış turizmi ekonomik anlamda yaz için ümit vaat ediyor
-
30.01.2017 EMITT 2017 Turizm Fuarı ve Kuzey Kıbrıs Standı birincilik ödülü
-
23.01.2017 Yeni ilçemiz Lefke ve turizm sektörümüzden beklentiler
-
16.01.2017 AMFORHT (Dünya Turizm ve Konaklama Eğitim Öğretim Birliği) ve uluslararası üyeliklerin önemi
-
09.01.2017 Turizm sektörümüzde, yerli üretim kullanma gereği
-
02.01.2017 Kuzey Kıbrıs’ta yeni yıl turizm beklentileri ve hedeflerimiz
-
26.12.2016 ‘Kuzey Kıbrıs Sağlık Turizmi Kurultayı’ ve beklentiler
-
19.12.2016 Terra Madre ve Kuzey Kıbrıs
-
12.12.2016 Azerbaycan tanıtım etkinliklerimiz ve Kuzey Kıbrıs algısı
-
05.12.2016 Akdeniz köyü Muhtarı Tarık Bozalan ve ekoturizm başarısı
-
28.11.2016 Kumarcılar Hanı açılışı ve Lefkoşa tarihi kültür mirası
-
21.11.2016 WTM (World Travel Market) Fuarı’nın ardından
-
07.11.2016 Kış turizmine girerken rehber eksikliği sebepleri
-
31.10.2016 “Turizm Örgütü” kurulma süreci ve konaklama sektörümüzde istikrar
-
24.10.2016 Türkiye’ye yeni uçuşlarla artan beklentiler
-
10.10.2016 Tahran yolculuğu ve İpek yolunda kesişen anlar
-
03.10.2016 Zaman tüneli içinde geçirilen çocukluk ve anılar
-
26.09.2016 Siyasi gelişmeler ve turizm endüstrisindeki beklentilerimiz
-
12.09.2016 Zekai Altan ve “Gizemli Kıbrıs” kitabı tanıtım gecesinden
-
05.09.2016 KKTC turizm destinasyonu hâlâ önemli bir marka
-
01.09.2016 Türk Hava Yolları, KKTC turizmini dünyaya bağlamak için önemli bir köprü