SAHTEKARLIK SİSTEMİ KURMUŞLAR… Mali polis, Muhaceret Dairesi’nin veri tabanına sızılarak 10 kişiye ikamet izni çıkarılması olayını araştırırken İçişleri Bakanlığı’na veri tabanı sistemi kuran ve teknik destek için sisteme erişim yetkisi olan Analiz Sistem isimli şirkete ulaştı. Seyedmohsen Mirgah Mirghafouri ile İman Tousi isimli İran uyruklu iki şirket çalışanının cep telefonu dökümlerinden Sağlık Bakanlığı ve Çalışma Dairesi veri tabanlarına da ulaşılabildikleri ortaya çıkarıldı.
TELEFONLARINDAN REKLAM BİLE YAPIYORLAR… Seyedmohsen Mirgah Mirghafouri ile İman Tousi’yi dün mahkemeye çıkaran polis, olayla ilgili bir kişinin daha arandığını belirttikten sonra zanlıların telefonlarında yapılan incelemede 103 kişiye daha ikamet izni çıkarıldığına dair bilgilere ulaşıldığını, her iki zanlının da dahil olduğu gruplarda “kolay ikamet izni alınır” diye reklamlar yayınladıklarının tespit edildiğini açıkladı.
Sedef BOŞNAK
Mali Suçlarla Mücadele Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı Muhaceret Dairesi’nin veri tabanına müdahale ederek, evraklar daireye ulaşmadan 10 kişiye ikamet izni çıkarttığı iddiasıyla İranlı 2 kişiyi tutukladı.
Bilişim Suçları Yasası’na aykırı hareket eden İran vatandaşı Seyedmohsen Mirgah Mirghafouri ile İman Tousi, dün, Gazimağusa Kaza Mahkemesi’ne, Ceza Davaları Kıdemli Yargıcı Çiğdem Güzeler’in huzuruna çıkarıldı.
Meseleyle bağlantısı olduğuna inandığı 1 kişiyi daha arayan polis, zanlılar aleyhine mahkemeden 8’er gün tutukluluk emri temin etti.
Öte yandan mali polis, zanlı Seyedmohsen Mirgah Mirghafouri’nin el koyduğu ve çalıştığı Analiz Systems (Özgü) Ltd.’e ait olan bilgisayarında yaptığı ilk incelemede, bilgisayarın, İçişleri Bakanlığı’nın yanı sıra, Sağlık Bakanlığı ve Çalışma Dairesi veri tabanlarına da erişimin bulunduğunu tespit ettiğini açıkladı.
Titiz soruşturmasını geniş çapta sürdüren polis, meseleyle ilgili 23 ifade temin etti.
Mali polis, zanlı İman Tousi’nin telefon bilgilerinin incelenmesi sonrasında, alınan 10 ikamet izni dışında, toplam 103 adet onaylanmış ikamet izninde de yer aldığını saptadı.
Onay, evraklar bakanlığa ulaştırılmadan alındı
Dünkü tutukluluk duruşmasında, iddia makamı Başsavcılık adına davayı yürüten Savcı Hüseyin Eser, meseleyle ilgili olguları aktarması için Mali Suçlarla Mücadele Müdürlüğü’nde görev yapan polis memuru Yağız Kol’u tanık kürsüsüne çağırdı.
Tanık polis Yağız Kol, zanlıların, haziran, temmuz ve ağustos ayları içerisinde Gazimağusa’da meydana gelen Bilişim Suçları Yasası’na aykırı hareket suçundan methaldar olduğunu söyledi.
Yağız Kol, 31 Ağustos 2023’te İçişleri Bakanlığı Muhaceret Dairesi’nden, toplamda 10 adet ikamet izninin onay işleminin evraklar daireye ulaşmadan yapıldığı yönündeki bilgi üzerine harekete geçtiklerini söyledi.
Kol, yaptığı tahkikatta, Muhaceret Dairesi tarafından yapılmadığını tespit ettiği ilgili işlemlerin, veri tabanına doğrudan erişilerek yapıldığını tespit ettiğini belirtti.
Bakanlığa veri tabanı sistemini kuran Analiz Systems (Özgü) Ltd.’in erişim yetkisi bulunduğunu kaydeden tanık polis, şirket çalışanı zanlı Mirghafouri’nin, bilgisayarından, yalnızca Muhaceret Dairesi’ne teknik destek için bağlantı kurmasına izni olduğunu kaydetti.
Zanlı Mirghafouri’de, veri tabanına erişmek için kullanıcı adı ve şifrenin bulunduğunu belirten tanık polis, 10 ikamet izni işleminin tümünde cep telefonu bilgilerinin zanlı İman Tousi’ye ait olup, izinlerin 1’inin Tousi adına olduğunu anlattı.
“Bilgisayarın veri tabanına bağlantısı var”
Zanlıları 1 Eylül’de tespit edip tutukladığını anlatan tanık polis, meseleyle ilgili birçok kişiden ifade temin edip zanlılara ait ev ve ofiste mahkemeden temin ettiği arama emri gereği, ekip arkadaşlarıyla arama gerçekleştirdiğini dile getirdi.
Tanık polis, Mirghafouri’nin ofisinde, 1 adet masa üstü bilgisayar, 1 adet cep telefonu, 2 adet hard disk, 3 adet USB ve cep telefonlarını bulup incelemek üzere emare zapt ettiğini söyledi.
Polis, zanlı Mirghafouri’nin çalıştığı şirket tarafından kendisine tahsis edilen bilgisayarındaki ilk incelemede, konu bilgisayarın IP adresinin ikamet izni onay işlemleri yapıldığı anda, veri tabanına bağlantısının bulunduğunu tespit ettiğini anlattı.
Polis, ayrıca, bilgisayardan, veri tabanına erişim sağlayarak veri tabanı kayıtlarının değiştirildiği, silindiği ve bu kayıtlarda yapılan değişikliklerin sistemdeki kayıtlara girmemesi için veri tabanı sistem programının kapatıldığına dikkat çekti.
“Telefonlarından reklam yapıyorlar”
Zanlılara ait telefonları da incelediğini kaydeden tanık polis, telefonlarda, her iki zanlının da dahil olduğu bir görüşme gurubu bulunduğunu, bu gurupta ‘kolay ikamet izni alınıyor’ yönünde reklamların yer aldığını ve birçok kişiye ait pasaport ve ikamet izni süreçleriyle ilgili ekran görüntülerinin bulunduğunu tespit ettiğini kaydetti.
Tanık polis, Mirghafouri’nin ofisinde bulunan ve kimliğini tespit ettiği cep telefonunun sahibini bulabilmek için mahkemeden zanlılar aleyhine ek süre talep etti.
Polis, ayrıca, zanlıların serbest kalması halinde, henüz tamamlanmayan çok yönlü yürüttüğü titiz soruşturmasına etki etme olasılıklarının bulunduğunu ifade etti.
Mahkeme, huzurundaki şahadeti değerlendirdi ve polisin talebini uygun bularak, zanlıların 8’er gün polis nezaretinde tutuklu kalmalarına izin ve emir verdi.