266 fiziki şiddet vakası!... KIBRIS muhabirine konuşan Kadına Şiddete Müdahale Şube Amiri Mahmut Gümüşsoy, birimin aldığı kayıtları ayrıntılı paylaştı. Verilere göre 2023 Ocak ayından 31 Temmuz 2023 tarihine kadar birime fiziksel şiddet için 266 şikayet ulaştı. Sözlü şiddet sayısı 90, cinsel şiddet sayısı 10 olarak kayıtlara geçti.
En fazla suç Lefkoşa’da... Suç oranının en yüksek olduğu bölgeleri sırasıyla paylaşan Gümüşsoy, “Suç oranının en yüksek görüldüğü bölgede birinci sırayı Lefkoşa alıyor. İkinci suç oranı en yüksek olan bölge ise Gazimağusa. Sonrasını Girne, İskele takip ediyor. Suç oranının en az görüldüğü bölge ise Güzelyurt oluyor” dedi.
Emine Gül ÖZER
Kadına karşı şiddet vakaları dur durak bilmezken, rakamlarda her geçen gün artış gösteriyor.
Geçtiğimiz 2022 yılında Kadına Şiddete Müdahale Birimi’ne 957 şikayet yapılırken, bu senenin rakamlarına bakıldığında, Ocak 2023’ten Temmuz 2023’e kadar 536 kadın şiddet gördüğü için birime başvurdu.
Kadınlar hem sözlü, hem cinsel, hem de fiziksel şiddete maruz kalırken, 7 aylık tabloda fiziksel şiddet için şikayete gelen 266 kadın, cinsel saldırı yönünde şikayete gelen de 10 kadın bulunuyor. Sözlü şiddete uğrayan kadınların şikayetleri ise şu an için 90 olarak görünüyor.
Suçların dağılım bölgelerine bakıldığında birinci sırayı Lefkoşa alırken, suç oranının en fazla görüldüğü ikinci bölge Gazimağusa oluyor.
KIBRIS’a konuşan Kadına Şiddete Müdahale Şube Amiri Mahmut Gümüşsoy, birime günde yaklaşık 3 şikayet geldiğini söylerken, sene sonu rakamların geçen seneki oranı yakalayacağını kaydetti.
“Birime günde 3 şikayet geliyor”
Kadına Şiddete Müdahale Şube Amiri Mahmut Gümüşsoy, Ocak 2023’ten bu yana 536 şikayet aldıklarını kaydederken şu ifadeleri kullandı:
“Ocak 2023’ten 31 Temmuz 2023 tarihine kadar birime gelen şikayet sayısı toplam 536’dır. Oran olarak bakıldığında aşağı yukarı geçen seneki rakamları bulacağımızı düşünüyorum. Bu son dönemlerde bir artış yaşanabilir mi bilmiyorum ama geçen seneki oranı kesin yakalayacağız.”
Şube Amiri Gümüşsoy, birime günde gelen şikayet sayısı ile ilgili de şöyle söyledi:
“Birim olarak günde 3 şikayet alıyoruz. Bunun bazıları suç unsuru teşkil etmiyor. Bazıları bilgilendirme için geliyor birime. Suç unsuru teşkil edilenlerde ise ifade verdikleri an, gerekeni yapıyoruz.”
“Dayanılmaz noktaya gelince, birime başvuruyorlar”
Şikayetlere yansıyan rakamların gerçeği yansıtıp yansıtmadığına dair şahsi görüşünü paylaşan Gümüşsoy, kadınların uzun yıllar şiddete maruz kalıp çok sonrasında bazılarının bunu birimlere taşıdığını söylerken şunları aktardı:
“Alınan şikayetler dinlenildiğinde şunu görüyoruz; bu şiddet olaylarının yıllarca görüldüğü ama kadınların gelip şikayet etmediği, artık dayanılmaz noktaya gelindiği takdirde polise ya da devletin başka birimine yöneldiğini anlıyoruz. Bu da bize gösteriyor ki; gelen şikayetler veya 183 hattına gelen şikayetler, yüzde 99 gerçek rakamları yansıtmıyor.”
“En çok rastlanan suç “darp” olayları”
Kadına Şiddete Müdahale Birimi’ne başvuruda bulunulan şikayetlerin en çok darp üzerinden olduğunu aktaran Gümüşsoy, şöyle dedi:
“Polise yapılan şikayetlerde resmi verilere göre en çok darp şikayeti alıyoruz. Basit darp olur, ciddi darp olur en çok bu suçlar işleniliyor. Sonrasında da telefonda taciz, rahatsızlık gibi suçlar görülüyor. 536 rakamının hepsinin konusu suç teşkil etmiyor. Bazıları birime bilgi almak için geliyor.”
Gümüşsoy, istatistiksel verilere göre suç dağılımlarının rakamlarını ise şöyle aktardı:
“İstatistiksel verilere baktığımızda fiziksel şiddet (darp, vahim zarar, kavga, yaralama, zorla insan kaçırma,) için gelen şikayet sayısı toplamda 266’dır. Cinsel saldırı rakamlarımız 10’dur. Sözlü şiddet dediğimiz, bunun içinde telefonla tacizi de koydum o da bir nevi sözlü şiddettir. Onları da eklediğimizde birime gelen şikayet sayısı 90’dır.”
“Öncelikli mesele her zaman kadına şiddettir”
Birime gelen tüm meselelere özel bir hassasiyetle yaklaştıklarını ama önceliklerinin her zaman kadına şiddet meseleleri olduğunu söyleyen Gümüşsoy şu ifadeleri kullandı:
“Bize gelen tüm meselelerde özverili davranıyoruz ama kadına karşı şiddet meselelerinde daha hassas davranıyoruz. Anında olay yerine gidilir, başka bir iş varsa, öncelik kadına şiddete verilir. Mağdurun güvenliği sağlanılır, sonrasında gereken soruşturma titizlikle yapılır. Mağdur olay yerinde değilse de bize gelmişse fiziksel olarak bir destek ihtiyacı varsa o sağlanılır. Diğer meselelerden en büyük farkı burada şikayet yapıldıktan sonra eğer elimizde şahadet varsa veya kadının, mağdurun ifadesi varsa kesinlikle dosya yapılır, şikayet geri çekilse dahi suç unsurlarını tespit ettiysek dosya mahkemeye gider, yargılanmadan da geri çekilmez.”
“Suç oranında Lefkoşa başı çekiyor”
Ocak 2023’ten bu yana istatistiksel verilere göre suç oranının en yüksek olduğu bölgenin Lefkoşa olduğunu söyleyen Gümüşsoy, “İkinci Suç oranı en yüksek olan bölge ise Gazimağusa’dır. Sonrasını Girne, İskele takip ediyor. Suç oranının en az görüldüğü bölge ise Güzelyurt’tur.”
“Kadınlar güçlü olmalı, şiddet tolere edilmemeli”
Böyle bir durum karşısında kadınların çekinmeden, güçlü bir şekilde hareket etmesi gerektiğini söyleyen Şube Amiri Mahmut Gümüşsoy, şiddet gören kadınlara seslenirken şu ifadeleri kullandı:
“Kadınlar böyle bir durumla karşı karşıya geldiklerinde çekinmeden hareket etmeli ve şikayette bulunmaları lazım. Ömür boyu şiddet görerek yaşanmaz. Kadınlar şiddeti kabullenmemeli ve güçlü olmalı. En önemlisi de yetiştirme esnasında erkeklere şiddetin kötü bir şey olduğunu, kadınlara da güçlü bir birey nasıl olunur küçüklükten öğretmek lazım. Hiçbir şiddet bir anda başlamaz. O şiddet yavaş yavaş başlamıştır, kadın bunun farkında değildir, ya da tolere edip görmezden gelmiştir. Bence kadınlarımız bunu yapmasın, en ufak bir şiddet eğilimi gördükleri an tepkilerini koyup, güçlü olup gerekeni yapsınlar.”
Güncelleme Tarihi: 21 Ağustos 2023, 10:11