banner6

Vizyoner liderlikte empati önemli

banner37

Günümüzde başarının en büyük faktörlerinden biri vizyon olgusudur… Vizyoner bakış açısı edinmek hem özel hem de iş yaşamında büyük öneme sahiptir.  Vizyona dayalı liderliğin uygulamaya aktarılmasındaki aşamalar ve güçlü vizyona sahip olmanın özellikleri şu şekilde tespit edilmiştir:

Vizyoner liderlikte empati önemli
banner150

banner150 banner150

Mine CANOVA

1. Bir noktaya odaklanmak ve yön vermek: Neyin gerçekleştirilmek istendiğini özel olarak tanımlamak gerekmektedir.

 

2. Anki gerçekleri göz önüne serebilmek, tanımlayabilmek: O anki performansınız nedir? Yüksek performans nedir? Bu ikisi arasındaki fark nedir? Nereye gitmek ihtiyacında olduğunuzu görebiliyorsanız, bu sizin vizyonunuzun başlangıcıdır.

 

3. Engelleri teşhis etmek ve ortadan kaldırmak: İnsanların yüksek performans göstermelerine yardımcı olabilecek bir ortam yaratılmalıdır.

 

4. Sahiplik hissini geliştiren bir ortam yaratmak: Lider, çalışanlarda sahiplik hissi yaratacak bir ortam sağlarsa, vizyon daha değerli olabilecektir.

 

5. Kişilerin kendi kendilerini yönetmelerini teşvik etmek: Başarılı bir lider, çalışanların kendi kendilerini yönetmelerini teşvik etmek suretiyle onların işletmeye bağlılık hislerini geliştirebilecektir.

 

6. Empati: İnsanlarla empati üzerine kurulu bir ilişki kurduğumuzda, onların motivasyonlarını, geçmiş deneyimlerini, duygu ve düşüncelerini, tutumlarını, dünyaya bakış açılarını, umutlarını ve beklentilerini daha iyi anlayabiliriz. Bu yüzden, vizyoner liderlik uygulamalarının en önemli temellerinden biri bu yüzden empatidir

 

7. Başarıya odaklanmak: Başarıya odaklanmak, başarıyı önceden programlamaktır. 'Başardığınız anı' bir 'Resim' olarak görmeye çalışın. Önceleri bu resim biraz silik olabilir, zamanla üzerinde çalışarak onu renklendirin. NLP çalışmalarında geçen 'Alt Sistemleri' kullanmayı öğrenin. Sonra bu resmi seslendirin. Bu sizin yaşam tutkunuzla, amacınızla, yaşama yapmayı düşündüğünüz katkıyla ve derin değerlerinizle uyumlu ise başarı oranınız artacaktır.

 

8. Destek sağlamak: Vizyonunuzu yazıya dökerek Misyonunuzu belirleyin. Sonra bu misyonunuzdan etkilenecek kişilerin bir listesini çıkarın. Misyonunuzun ekolojisini belirleyin. Yaşamınızdaki önemli kişilerle bu konu üzerinde 'Toplantı' yapın.

 

9. Vizyonun izleyenleri güçlendirmesi: Vizyonun inanılmaz bir gücü vardır. Araştırmalar, 'Geleceğe Odaklanmış Rol Tasarımları' olan çocukların hem okulda daha başarılı olduklarını hem de okul sonrası iş hayatına atıldıklarında karşılaştıkları zorluklarla başa çıkmada daha yeterli olduklarını göstermiştir. Vizyonunuzu ekibinizle paylaştığınızda onların çok daha güçlü bir şekilde işlerini yaptıklarını görebilirsiniz.

 

10. Tutkuları harekete geçirmek ve motive etmek: Misyonu yazılı olarak belirlenmemiş hedeflerde 'Tutku', 'Motivasyon' ve 'Derin Anlamlar' eksiktir. O zaman yaşamınızın tutkusuyla ve derin değerlerinizle uyumlu olan amacınızın vizyonunu ya da resmini oluşturun. Sonra bununla ilgili misyon bildiriminizi yazın. Bu yazılı hedefleri ekibinizle paylaştığınızda onların çalışmalarının anlam, şevk, eğlence, enerji ve tutkuyla dolduğunu gözlemleyebilirsiniz. Vizyonun gerçekleşmesi ekibinizin bu gerçekleşmeyi ne kadar arzu ettiğine bağlıdır.

 

11. Bütünlük sağlamak: Kendinizi amacınızla, vizyonunuzla ve misyonunuzla bütünleştirin. Attığınız her adım bu doğrultuda olsun. O zaman ikna becerinizin, vizyonunuzu başkalarına aktarma, iletişim kurma ve motivasyon verme gücünüzün arttığını göreceksiniz. Bu çalışmaları yaparken yön ve işlev uygunluğuna dikkat edin.

 

12. İlişkilere odaklanmak: 'İyi iletişim ile güçlendirilmiş olumlu ilişkiler, olumlu bir 'Sinerji' yaratarak, vizyonunuzun gerçekleşmesi için gereken enerjiye katkıda bulunacaktır.

 

13. Ekip kurucu olmak: Vizyonunuzun gerçekleştirilmesi ekibinizin başarısına bağlı ise, yetki ve sorumluluk sahibi, özgür ve kaliteli, azimli ve tutkulu insanlara ihtiyacınız var demektir. Böyle bir ekibin sürekli gelişim programları olmalıdır.

 

14. Vizyonu iletişime sokmak: Hayal gücü (imgelem gücü) ve bilinçdışı inanılmaz derecede güçlüdür. Vizyonu paylaşmak ekibinizdeki kişilerin hayal güçlerini ve bilinçdışı güçlerini de sinerjiye ekleyecektir. Hayalleriniz ekibinizin eylemlerini, eylemler ekibinizin hayallerini ve dolayısıyla da vizyonu güçlendirecektir.

 

15. Vizyonun gerçekleştirilmesiyle ilgili dinamik süreci kavramak: Vizyonunuz sınırlayıcı ise (sınırlayıcı bir inanç gibiyse) ya da ilkelerinize ve derin değerlerinize değil de 'yanılsamalarınıza' dayalıysa, başarısız olma olasılığınız yükselecektir. O zaman, bu 'Vizyonunuzu' ya da 'Gelecek Resminizi' değiştirin. Medyanın yansıttığı 'İmajlar' üzerine vizyon kurmayın! Derin değerlerinizle ve temel ilkelerle bağlantılı bir amaç, vizyon ve misyon oluşturun.

 

16. Dönüştürücü Olmak: Liderlik, değer yaratan bir 'Vizyon' yaratmakla başlar. Kendisini ve ekibini 'dönüştürme gücüyle' hedefine doğru ilerler. Bu dönüşümün bedelini ödemek gerekir. Ya da vizyonun gerçekleşebilmesi için ödenecek bedel, liderin ve ekibinin dönüşümüdür.

Güncelleme Tarihi: 26 Mart 2017, 14:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner34

banner75

banner88

banner104