banner6

'Çevre kalitesinin ve halk sağlığının korunması adına daha çok bütçe ayrılmalı'

banner37

KTMMOB Çevre Mühendisleri Odası, ülkede çevre yönetimi alanında son 10 yılda güzel gelişmeler yaşandığını; kentsel atıksu arıtma tesislerinin sayısının arttığını, Dikmen çöplüğünün kapatıldığını ve Güngör Düzenli Depolama Alanı’nın açıldığını; bu gelişmelerin tümünün Avrupa Birliği fonlarıyla hayata geçirildiğini ancak atıksu, katı atık ve endüstriyel kirlilikle ilgili halen çözülmesi gereken sorunlar olduğunu vurguladı.

'Çevre kalitesinin ve halk sağlığının korunması adına daha çok bütçe ayrılmalı'
banner90
banner99

KTMMOB Çevre Mühendisleri Odası, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle yayınladığı mesajda, hükümet bütçelerinde çevre kalitesinin ve halk sağlığının korunması adına daha çok bütçe ayrılması, alt yapı yatırımlarının öncelikli olması gerektiğini belirterek Çevre Mühendisleri olarak bu konularda üzerlerine düşen görevleri yapmaya muktedir ve hazır olduklarını kaydetti.

KTMMOB Çevre Mühendisleri Odası, 5 Haziran’ın Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Çevre Günü olarak kabul edildiğini anımsatarak, 2017 yılının çevre temasının ise (Connecting People to nature – in the city and on the land, from the poles to the equator) insanların doğayla olan bağlarını tekrar güçlendirmesi adına ‘’Doğaya Dönüş’’ olarak belirlendiğini belirtti.

Bilim insanlarının, evrenin yaşını yaklaşık 14 milyar yıl, Dünyanın yaşını 4.5 milyar yıl, modern insanın ortaya çıkışının ise yaklaşık 200 bin yıl olarak tahmin ettiğini kaydeden Oda, “Dünya yüzeyindeki tüm canlılar bu evrenin bir parçasıdır. İnsanlığın üzerinde yaşadığı bu gezegende, kendi hırsları ve açgözlülüğü nedeniyle yarattığı tahribatlar aslında kendi ömrünü azaltmaktan öteye gitmemektedir” dedi.

Dünyanın, insanoğlu yok olduktan sonra da yaşamına devam edeceğini, insanlara bu dünyanın ekosistemin bizlere hayat sağladığını hatırlatmak, insan ve doğa arasında kapanmaya başlayan bağı sağlamlaştırmanın bilimin görevi olduğunu ifade eden Oda, geçmişten günümüze, dünyanın çevre problemlerinin dünya nüfusuna orantılı olarak artarak devam ettiğini söyledi.

Oda, “Bilim insanları, küresel ısınma, kuraklık, iklim felaketleri, ormansızlaşma, canlı türlerinin ve biyolojik çeşitliliğin ortadan kalkması ve ekolojik krizin geri dönülmez noktaya gelmesi nedeniyle, önümüzdeki yıllarda üzerinde yaşayabileceğimiz özelliklere sahip bir dünyanın yaşının giderek kısaldığını net bir şekilde belirtiyorlar “dedi.

“0 ORANINDA OLMASI GEREKEN ORMAN ALANI ”

 KKTC’de ise çevre sorunlarının evriminin, gelişmiş ülkelere göre çok daha vahim durumda olduğuna işaret eden Oda, Devlete ait Orman Arazisi olarak ayrılan alanların ağaçlandırılıp kamu yararına sunmak yerine “şeffaf olmayan şekilde yatırımcılara dağıtıldığını”, ülkemizde 0 oranında olması gereken orman alanının şu an  olduğunu belirtti.

Tarihi mirasın ve doğal kaynakların bozulmasına neden olan ve kamu yararı ilkelerini de tamamen göz ardı eden tüm arazi devirlerini kınayarak, iptal edilmesi gerektiğini söyleyen Oda, “Maalesef insanlığın ve tüm diğer canlıların kaderini elinde tutan kararları alan hükümetler, kısa dönemli hesapların peşinde sürükleniyor, kişisel çıkarların ve tükenmez iktidar heveslerinin sözcülüğünü yapıyorlar” dedi.

 

Güncelleme Tarihi: 05 Haziran 2017, 10:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner111

banner34

banner75

banner104