banner6

Çöken iskele yapılmazsa, limana girişi kapatacağız!

banner37

Gazimağusa Denizciler Birliği ile Deep Dive Diving Center, Gazimağusa Limanı’nda, 3 yıl önce dibe çöken ve halen yenilenmeyen tarihi ahşap iskelenin deniz dibindeki moloz yığınını kaldırmak için elbirliği yaptı, ilgilileri uyardı:

Çöken iskele yapılmazsa,  limana girişi kapatacağız!
banner90
banner99

Sedef BOŞNAK

“DİPTE 120 TON MOLOZ VAR”… İskelenin tamiri için ellerinden geleni yapacaklarını belirten Deep Dive Diving Center’in sahibi Erol Adalıer, dün sabah dalgıçlarından Alper Saraç’ın limanda denizin dibine daldığını ve 5 metre derinlikte birikmiş yaklaşık 120 ton moloz yığını tespit ettiğini söyledi. İskelenin yenilenmesi için önce limanda temizlik yapılması gerektiğini vurgulayan Adalıler, Mağusa sevdalıları olarak kendilerinin buna hazır olduklarını kaydetti.

Gazimağusa Limanı’nda, yüz yılı aşkın bir süre önce İngilizler tarafından yapılan ve bakımsızlıktan 3 yıl önce çöken ve halen yenilenmeyen tarihi ahşap iskelenin, yeniden yapılması için, Gazimağusa sevdalıları bir araya geldi.

Kentte doğup büyüyen Deep Dive Diving Center’in sahibi Erol Adalıer ve Gazimağusa Denizciler Birliği Başkanı Melih Akgürel, tarihi ahşap iskelenin deniz dibindeki moloz yığınını kaldırmak için iş birliği yaptı.

El ele verip, kentin kalbi olan Gazimağusa Limanı’nı daha çağdaş bir yapıya kavuşturmak için çaba sarf eden iki isim, ilgililere, “Çöken iskele yapılmazsa, limana girişi kapatacağız!” diyerek uyarıda bulundu.

Sivil toplum örgütleri, esnaf ve balıkçıların kendilerine destek olduğunu ifade eden kent sevdalıları, tarihi iskelenin yıkılmayan kısmını taşıyan demir ayakların çürüdüğünü belirterek, her an çökebileceğine dikkat çekti.

Kent sevdalıları, ilgililere destek çağrısı yaptı ve “Çöken iskele, 3 yıldır tamir bekliyor. Tamir edilmezse, limana girişi kapatacağız” diye uyarıda bulundu.

Adalıer: Onay verilsin, temizliğe hazırız

Deep Dive Diving Center’in sahibi Erol Adalıer, bakanlığın onay vermesi halinde, iskele yapımı için altyapı çalışmalarını kendi imkanlarıyla yapacağını söyledi.

Çalışmaya başladığını anlatan Erol Adalıer, Deep Dive Diving Center’in dalgıcı Alper Saraç’ın, dün sabah,  deniz dibinde bir keşif gerçekleştirdiğini söyledi.

Erol Adalıer, keşif sonucu, Gazimağusa Limanı’ndaki 5 metre derinlikte, 120 ton moloz yığını tespit ettiklerini, bu tespitlerini rapor ederek, gün içinde temizliğe onay için, Gazimağusa Liman Başkanlığı’na ilettiklerini anlattı.

Adalıer, şöye devam etti:

“Çöken iskelenin deniz dibindeki görüntüsünü aldık, yapacağımız temizlik operasyonunu şekillendirdik. Denizciler Birliği, Liman Başkanlığı, balıkçılar ve limanı seven herkesin desteği çok önemlidir. Ülkesine saygı duyan, Mağusa’yı seven herkesten destek bekliyoruz. Burada insanlık dışı bir hareket var. Tekne sahipleri ve turistler, çağdışı kalmış yöntemlerle teknelerine ulaşmaya çalışıyor. Rüzgâr ve fırtına olduğunda, dubalar üzerinde yürümeniz mümkün değil. Çöken iskelenin yerine yerleştirilen plastik dubalar, çağdışı. Büyük tehlike yaratıyor. Her fırtına sonrası delinip su alıyor, birbirlerinden koparak mevcut iskeleye ulaşım tamamen engelleniyor. Katkı koymak lazım. Ben kendi inisiyatifimi ortaya koydum. Elimden gelenin en iyisini, en iyi şekilde yapacağım. Onay verilmesi halinde, yarından, herhangi bir ücret talep etmeden limandaki molozu kaldırmaya hazırız. Burayı, yeni iskele yapımına, hazır hale getireceğiz.

Keşif sonucu, 5 metre derinlikte, 120 ton moloz yığını var. İskelenin, çöken 12 kolonu 3 yıldır deniz dibinde. Bunun yanı sıra, lastik, şişe, teneke, kova gibi daha birçok pislik var. Amacımız farkındalık yaratmaktır. Temizlemek çok zordur, kirletmek çok basittir. Geçmişte 1 saatte 5 konteynır pislik çıkarttık. Denizciler Birliği ve Gazimağusa Liman Başkanlığı ile istişare içindeyiz. Amacımız önce molozu kaldırmak, moloz kaldırmadan iş yapamayız. Yen iskele yapılacaksa temizlik şart. Biz altyapıyı hazırlayacağız. Destekle yeni iskelemizin yapılacağını umut ediyoruz. Hep birlikte gelişmeleri göreceğiz. Umutluyuz.”

Akgürel: Yıllardır eziyet çekiyoruz

Gazimağusa Denizciler Birliği Başkanı Melih Akgürel, iskelenin bir kısmının, 22 Nisan 2017’de yıkıldığını, geri kalan kısmı için yıkım kararı çıkartıldığını anımsattı ve iskelenin, 3 yıldır, tüm uyarılarına rağmen halen yapılmadığına dikkat çekti.

Bakımsızlığa dayanamayıp yıkılan iskeleyle ilgili kalıcı bir çözüm üretilmediğinden şikayetçi olan birlik başkanı, 2017’de, Turizm Bakanlığı’nın, Denizciler Birliği’ne yüzer duba verdiğini, birliğin de limanı sevenlerin yardımıyla, yüzer dubalardan yıkılan iskele yerine geçici bir iskele yaptığını hatırlattı.

Birlik başkanı Melih Akgürel, yıllardır eziyet çektiklerini ifade ederek, ilgililerin kalıcı bir çözüm bulmaması halinde, uyarı eylemi yapacaklarını duyurdu ve “Liman girişini kapatacağız” dedi.

Akgürel, şöyle devam etti:

“Mevcut iskelenin tehlikeli olduğu gerekçesiyle yıkım kararı çıktı. Üç yılda ne mevcudu yıktılar, ne de kendiliğinden yıkılanın yerine yenisini yaptılar. Yüzer dubalarla yaptığımız iskele bizi çok zorluyor. Üç yıldır yüzen dubaları kullanıyoruz. Ancak son fırtına sonrası, yüzen dubalar da birbirlerinden koptu. Tamir ettik ancak bu çözüm değil. Fırtına, dubaları tutan halatları kopartıyor. Dubaların düzenli bakımı yapılmıyor. Yazın güneşten çatladıkları için hepsi çatlayıp, kırıldı. OSB tahtalarla çatlakları kapattık. Fırtınadan bu çatlaklar su alıp, aşağıya doğru batıyor. Su alan dubalardan cesaret edip teknesine ulaşabilen var, ulaşamayan var. Biz vergilerimizi bir tamam ödüyoruz. Bunun karşılığında da tam hizmet bekliyoruz. Yıllardır, ilgili bakanlıklara derdimizi anlatıyoruz, çözüm bulmaları için destek istiyoruz. Yeni bakan gelip derdimizi yerinde dinledi. Bir takım çalışmalar başlattı. Bu çalışmaların devamını bekliyoruz. Biz Mağusa’yı ve limanı sevenler olarak el ele verdik. İlgililerden destek istiyoruz.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner111

banner34

banner75

banner104