banner6

Derelerde su kalmadı

banner37

Dere ve dere yataklarından izinsiz ve kontrolsüz bir şekilde alınan sular, insan sağlığı için ciddi bir tehlike arz ederken, kurak zamanlarda su ihtiyacını bu alanlardan karşılayan hayvanların ölümüne de neden oluyor

Derelerde su kalmadı
banner150

banner150 banner150

Ceren ÖZBİL

Dere ve dere yataklarından izinsiz bir şekilde alınan sular hem insan, hem de doğadaki diğer canlıların yaşamını tehlikeye atıyor.

Bir yandan dere ve dere yataklarından hiç bir sağlık kontrolü yapılmadan alınıp, çeşitli sebze ve meyvelerin üretimi için kullanılan su, o meyve ve sebzeyi tüketen insanın sağlığını ciddi anlamda tehdit ederken, diğer yandan bu sularla hayata tutunan kaplumbağa, kurbağa, kirpi ve kuş gibi canlıların ölümüne neden oluyor.

Kurak geçen yaz aylarında su ihtiyacını bu dere ve dere yataklarından karşılamaya çalışan kirpi, kurbağa, kaplumbağa ve kuşlar içecek su bulamıyor.

Benzer bir durum kısa süre önce Balıkesir'deki derede görüldü. Dereden motorla su alan bir üretici, suyu fıskiyelere bağlayarak bahçesini suladı.

KIBRIS Gazetesi'ne konuşan Yeşil Barış Hareketi Genel Sekreteri Doğan Sahir, yer altı suyunun kullanılmasının izne tabi olduğunu vurguladı ve bu suların izinsiz bir şekilde alınmasının doğru olmadığını anlattı.

“Doğaya zarar veriyoruz”

Sahir, yeraltı sularını hiç kimsenin tekeline almasının doğru olmadığını ifade etti ve “Bu suların satışı da yasaktır. Ancak bizim ülkemizde göz ardı ediliyor” dedi.

Dere ve dere yataklarından su alınmasıyla ilgili ortaya çıkan bir diğer problemin de sağlık sorunu olduğuna işaret eden Sahir, bu suların hiç bir sağlık kontrolünden geçmeden sebze ve meyvelerde kullanıldığını belirtti.

Böylece sebze ve meyvelerde oluşan hastalıkların insanlara da bulaştığını kaydeden Sahir şu şekilde konuştu:

“O suyun çevreye sağladığı yararın yanında, doğadaki canlıların suyunu mu çaldığı yoksa onları da etkileyip etkilemediği de üçüncü bir konudur. Bu yasal değildir. Bazen su toplamak için dere yatağına müdahale ediliyor. Çukur kazılıyor. Toplanan su daha derinlerden emiliyor. O noktada doğada da diğer canlıların suyu çanlınmış oluyor. Bu da yaşamlarından çalmak anlamına geliyor.”

“Örnekleri yaşandı”

Geçmişte bazı göletlerden su çalınması nedeniyle balıkların, kuşların, kirpilerin susuz kalarak yaşamını yitirdiğini kaydeden Sahir, herkesi bu konuda duyarlı olmaya davet etti.

Sahir, özellikle yaz aylarında bu gibi canlıların ovalardaki su birikintilerinden su ihtiyacını karşıladığını ifade etti ve “Dere ve dere yataklarından kontrolsüz bir şekilde su çalınması doğadaki tüm canlılara zarar verir ” dedi.

Güncelleme Tarihi: 09 Nisan 2017, 09:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner158

banner34

banner75

banner88

banner104