banner6

Yine dumanlar çıkıyor!

banner37

Esentepe'de bir türlü çözülmeyen yasa dışı çöplük sorunu köylüyü canından bezdirdi. Bölgeden ev alan yabancılar yanan çöplükten çıkan dumanı solumaktan kurtulmak için evlerini satıp, farklı bölgelere taşınıyor. Gidecek başka bir yeri olmayanlar ise artık bu soruna bir çare bulunmasını bekliyor.

Yine dumanlar çıkıyor!
banner90
banner99

Ceren ÖZBİL

Esentepe Belediye Başkanı Cemal Erdoğan tarafından 1 Aralık 2016'da kapatılacağına dair söz verilen Esentepe'deki yasa dışı çöplük alanı halen kapatılmadı. Hatta yeni çöplerin dökülmesiyle için için yanan çöpler yeniden alevlendi. Alana atılan çöpler arasında birçok ağır metal bulunuyor.

Uzmanlar bu maddelerin yanmasıyla ortaya çıkan dumanın insan sağlığını ciddi ölçüde tehdit edip, kanser gibi birçok hastalığında nedeni olabileceğini anlatıyor.

Ayrıca bölgede bulunan birçok ağacında kurumaya yüz tuttuğu gözlemlendi. Bölge halkı bunu, orada bulunan yasa dışı çöplüğe bağlıyor.

Bölgeden ev alan yabancılar yanan çöplükten çıkan dumanı solumaktan kurtulmak için evlerini satıp, farklı bölgelere taşınıyor. Gidecek başka bir yeri olmayanlar ise artık bu soruna bir çare bulunmasını bekliyor.

Konuyla ilgili görüşünü almak istediğimiz Esentepe Belediye Başkanı Cemal Erdoğan'a ise ulaşılamadı.

Esentepeliler ne dedi?

Yakup Genç:

Bu çöplüğün hemen 200 metre ilerisinde mezarlık var. Ayrıca ağıllar ve bahçeler yer alıyor. Böyle bir şeye nasıl izin verilir. Ne ölüye ne diriye saygımız kalmadı. Burada benim atalarım yatıyor. Benim gibi birçok kişinin ataları yatıyor. Ayrıca bu çöplerden akan sular nedeniyle üretim alanlarımız da tehlikede. Buna bir çözüm bulunması gerekir. Bu çöplük alanının kapatılacağı sözü verildi ancak kapatılmadı ve yangın da bir türlü söndürülmedi.

Madeleine Gergin:

Yaklaşık 5 yıldır burada yaşıyorum, bu sorun bir türlü çözülmedi. İlk başlarda bu çöplükten kaçan sinek ve fareler evime gelirken şimdi ise bu dumanı soluyoruz. Son bir buçuk yıldır, çöplük sürekli yanıyor. Eşim MS hastası. Bölgede birçok hasta kişi var. Bizim istediğimiz bu çöplüğün kapatılmasıdır.

Gunnar Engluna:

Artık kimse buradan ev almak istemiyor. Biz bu ev için 75 bin Sterlin ödedik. Ancak şimdi hiç bir değeri yok. Çok güzel bir manzaramız var. Bu manzarayı kullanamıyoruz. Evimizde kapı pencere kapalı oturuyoruz. Kıbrıs güzel ancak biz ev hapsindeyiz.

Mariann Engluna:

Yıllardır bu sorun bir türlü çözülemedi. Bizim istediğimiz bu çöplüğün kapatılması ve temizlenmesidir. Ev için 75 bin Sterlin ödedik. Ancak şimdi hiç bir değeri yok. Çok güzel bir manzaramız var. Bu manzarayı kullanamıyoruz.

Bitkileri de olumsuz etkiliyor

Toprakta biriken ağır metallerin bitkiler tarafından alınarak doku ve organlarında aşırı birikimi, bitkilerin vejetatif ve generatif organlarının gelişimini olumsuz etkiliyor.

Ayrıca bitkilerde transpirasyon, stoma hareketleri, su alımı, fotosentez, enzim aktivitesi, çimlenme, protein sentezi, membran stabilitesi, hormonal denge gibi pek çok fizyolojik olayın da olumsuz olarak etkilenmesine sebep oluyor.

Ağır metallerin zararları ise şöyle:

Kurşun:

Trafik kirliliği, petrol, sigara, kalemler, saç boyaları, akü imalatıyla vücuda geçer. Sinir sistemine, zihin ve kemik sağlığına zarar verir. Kalsiyum, çinko, aljinik asit, B1, B 6 ve C vitaminleri bu zararlı etkileri azaltabilir.

Kadmiyum:

Konserveler, sigara dumanı, deterjanlar, eve yeni alınan halılar ve tarımsal gübrelerle vücuda girer. Böbrek, sinir sistemi, kemikler ve solunum sistemine zarar verir. Tansiyonu yükseltir. Kurtulmak için A, C ve E vitaminleri, kalsiyum selenyum, alginik asidin yanı sıra soğan, sarımsak ve pırasa kullanılabilir.

Alüminyum:

Bazı diş macunları, yemek saklama kapları, mide için kullanılan antasidler, sigara filtreleri, bazı tuzlar ve peynirler, terden koruyucu deodorantlar zararlı alüminyum içerirler. Hafıza bozuklukları ve Alzheimer hastalığı bulgularında artma olur. Kalsiyum, çinko, magnezyum, B6 vitamini bu zararları azaltabilir.

Civa:

Bazı boyalar, ton balığı konservesi ve diş dolgularında bulunan amalgam yoluyla vücuda girerler. Böbrek, karaciğer ve özellikle beyin fonksiyonlarını bozan civanın zararlarından kurtulmak için soğan, pırasa, yumurta yenmelidir. Ayrıca C vitamini, selenyum, kalsiyum çinko gibi maddeler kullanılmalıdır.

Bakır:

Bakır su borularından vücuda giren bu metal, demir ve çinko gibi vücuda yararlı elementlerin miktarını azaltır. Yumurta, soğan, sarımsak, pırasa bu zararları minimale indirir. Ayrıca eksilen çinko ve demirinde ek olarak alınması gerekir.

Fluorid:

Diş macunları, ağız gargaraları, teflon tavalar ve fluor miktarı yüksek sular bunun kaynağıdır. Dişlerde lekeler ve kemik zayıflığında önemli rol oynadığı gösterilmiştir. Çözüm flordan uzak durmak ve kalsiyum almaktır.

Arsenik:

Bazı şarap ve biralarda, tuzlarda ve boyalarda bulunur. Karaciğer, böbrek ve solunum sisteminde olumsuz etkileri gösteren arsenik için antioksidan bazı vitaminler (A-C-E) selenyum ve alginik asit kullanılabilir.

 

 

Güncelleme Tarihi: 14 Nisan 2017, 09:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner111

banner34

banner75

banner104