Ahmet İLKTAÇ
Kuşları ve Doğayı Koruma Derneği (KUŞKOR) ve bazı sivil toplum örgütleri, nesilleri tükenmekte olan üveyiğin (Streptopelia turtur) KKTC’de avlanmasının yasaklanması için imza kampanyası başlattı.
Vatandaşlardan, imza kampanyasına destek vermesi istenirken, aksi takdirde kültürümüzde yer eden üveyiğin neye benzediğini sadece fotoğraflardan hatırlayacağımıza dikkat çekildi.
Kampanyaya; //www.kuskor.org/projects-dove.php?lang=tr veya https://www.change.org/p/kktc-içişleri-bakanlığı-yok-oluyor-uyan-üveyik-avına-dur-de” linklerinden katılarak destek verilmesi istendi.
KUŞKOR açıklamasında, halk arasında bilinen ismiyle üveyiğin geçmişten günümüze yüreklerdeki yerinin baki olduğu belirtildi.
Üveyiğin yaşadığı her ülkede şarkılara konu edildiği ve ayrıca av hayvanı olarak tüketildiği bildirildi.
KUŞKOR açıklamasında, bu tür için de artık alarm çanlarının çalmaya başladığına ve 2015 yılında dünya çapında tehlike altındaki türler arasında yerini aldığına dikkat çekildi.
“Kısacası, bu narin hayvan şu anda tükenme riskiyle karşı karşıya. Sayıları son 40 yılda yüzde 80 azaldı! Sayılarındaki bu hızlı düşüş çok büyük yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduklarına işaret etmekte. Diğer bir deyişle, dünyadaki varlığı hassas durumda!” denilen açıklamada, üveyiğin günümüzde, Afrika fili ve aslanı kadar risk altında olduğu ve kambur balinanın durumunun bile bu ufacık kuşunkinden daha iyi olduğuna vurgu yapıldı.
Gelecek nesillerin bu türü görüp görememesinin şu anda yapılacaklara bağlı olduğunun altı çizilirken, mevcut durumda, her nerede olursa olsun vurulan her türün tükenmeye bir adım daha yaklaşması anlamına geldiği ifade edildi.
Nerede ve ne şekilde olursa olsun üveyiklerin öldürülmesinin türünün yok olmasını destekleyeceğine dikkat çekilerek, bu nedenle de Kuzey Kıbrıs’ta üveyik avının yasaklanması için imza kampanyasına destek verilmesinin bu türün geleceği açısından çok önemli olduğuna vurgu yapıldı.
KUŞKOR; “Üveyik Avına Dur De” sloganıyla başlattığı kampanyada, nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin “ IUCN Kırmızı Listesi” adı altında tarama yapılıp görülebileceği aktarıldı.
Güncelleme Tarihi: 09 Mayıs 2017, 07:52