banner6

Küresel aşı günlüğü

banner37

Dünya genelinde en son olarak, 154 ülkede 768 milyondan fazla doz aşı uygulandı. Aşılamada ileri gelen ülkeler arasında, ABD 183,4 milyon dozla ilk sırada yer alırken, Çin 161,1 milyon dozla ikinci sırada, Hindistan ise 101,2 milyon doz aşı ile üçüncü sırada yer aldı

Küresel aşı günlüğü
banner150

banner150

banner99

Tarihin en büyük aşılama kampanyası sürüyor. Dünyada umut veren 86 farklı aşının geliştirilme çalışması merakla takip ediliyor. Dünya genelinde bu zamana kadar toplam 12 aşı onay aldı.

Bloomberg tarafından toplanan verilere göre, salgının başlangıcından bu yana, 154 ülkede 768 milyondan fazla doz aşı uygulandı. Milyonlarca doz aşıyı tedarik etmenin ve dağıtmanın, şimdiye kadar üstlenilen en büyük lojistik zorluklardan biri olduğu düşünülüyor.

Küresel olarak, en son günlük aşılama 17.7 milyon doz olarak kaydedildi. Araştırmalara göre, bu hızla ilerlenmesi durumunda iki doz olarak uygulanan bir aşı tipi ile dünya nüfusunun yüzde 75’inin aşılanması tahmini olarak 5 yıl alacak.

ABD'deki aşılama programı ilk olarak 14 Aralık'ta sağlık çalışanlarına uygulanmasıyla başladı. Ülkede, şu ana kadar 183,4 milyon doz aşı yapıldı ve 70,7 milyonun üzerinde kişi ise iki doz aşı rejimini tamamlayabildi.

Bazı ülkeler ise aşılamada avantajlı bir başlangıç ​​yaptı. Örneğin, Çin ve Rusya test aşamaları tamamlanmadan önce Temmuz ve Ağustos aylarında kendi ülkelerinde geliştirdikleri aşılara onay verdi. Ülkeler, bu süre zarfında milyonlarca doz aşıyı uygulamaya aldı fakat bu ülkeler aşılamadaki ilerlemeler hakkında daha az sıklıkta güncelleme sağladı.

Küresel aşılama kampanyasının başlamasıyla, ülkeler aşılara eşit olmayan bir erişim sağladı. Çoğu ülke, henüz ilk aşı uygulamasına başlamamışken, İsrail tüm nüfusunu aşılamayı tamamladı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner111

banner34

banner75

banner88

banner104