Görüşmede iki ülke arasındaki işbirliğinin nasıl daha derinleştirilebileceğinin ele alındığını belirten Scholz, Azerbaycan ve AB'nin Doğu Ortaklığı çerçevesinde birlikte daha yakın çalışmak istediğini bildirdi.
Scholz, "Azerbaycan, Almanya ve AB için önemi artan bir ortaktır." değerlendirmesinde bulundu.
Azerbaycan'ın, Almanya ve Avrupa'nın enerji tedarikini çeşitlendirme potansiyeline sahip olduğuna işaret eden Scholz, bu konuda gaz ile petrolünün yanı sıra yenilenebilir enerjiyi de örnek gösterdi.
Görüşmede Rusya-Ukrayna savaşının Azerbaycan ve Güney Kafkasya'ya etkisini de ele aldıklarını dile getiren Scholz, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının uluslararası hukukun ihlali olduğunu kaydetti. Scholz, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in planından vazgeçmesi ve askerlerini Ukrayna'dan geri çekmesi gerektiğini yineledi.
"İhtilafın barışçıl çözüme kavuşturulması için çabaların yoğunlaştırılması önemli"
Rusya'nın açtığı savaşın jeopolitik anlamda da bir dönüm noktası olduğuna dikkati çeken Scholz, bu nedenle Ermenistan ve Azerbaycan arasında uzun süredir devam eden ihtilafın özellikle şimdi barışçıl bir çözüme kavuşturulmasına yönelik çabaların yoğunlaştırılmasının önemini anlattı.
Almanya'nın Ermenistan-Azerbaycan sınırındaki istikrarsızlıktan endişe duyduğunu, bu durumun uzun vadede sürdürülebilir olmadığını ve gerilimi artırma tehlikesi taşıdığını vurgulayan Scholz, ihtilafın barışçıl çözümünün Ermenistan ve Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü ilkesine dayanması gerektiğini söyledi.
Scholz, bu konuda Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel'in arabuluculuk çabalarını desteklediğini ifade ederek, Cumhurbaşkanı Aliyev'in birçok kez Ermeni mevkidaşıyla görüşmesini memnuniyetle karşıladığını kaydetti.