banner6

'Bir hayali gerçekleştirdik'

banner37

KIBRIS’a konuşan Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, 2017’de ülkede lokomotif sektör olan turizmde ivmeyi daha yukarılara çekeceklerini kaydederek, şimdi bile kış turizminde eski yıllara göre hayal olan yüzde 70 doluluk yaşandığını söyledi

'Bir hayali gerçekleştirdik'
banner150

banner150

banner99

Ali CANSU

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, geçmiş yıllarda kış turizminde yüzde 70 doluluğun hayal olduğuna dikkat çekerek, “Biz bugün bu hayali gerçekleştirdiysek ve ülkede ciddi şekilde bir turist var ise ve esnaf ile iç içe ise 2017’de hayal dedikleri şeyi de gerçekleştirebileceğiz” dedi.

2017’de bu yılın iki katı bir turist beklediklerini ifade eden Ataoğlu, ülke insanı ve esnafın yaptıkları girişimlere inanıp destek olmasını beklediğini de söyledi. “Turizme köstek değil, bir birimize destek olalım” çağrısı yapan Ataoğlu, elimizi hep birlikte taşın altına koyduğumuz zaman yapılan hareketin ülke için olacağını kaydetti.

Turizm bütçesinde bu yıl bir hareketlilik olduğuna işarete eden Ataoğlu, mayıs ayına kadarki dönemde planladıkları tanıtım ve etkinlikleri bütçeye dâhil ettiklerini anımsattı.

Tanıtımların ardından geri dönüşlerin çok ciddi boyutlarda olacağına inandıklarını kaydeden Ataoğlu, “Bugün, kasım-aralık ayında uzun yıllardan sonra ülkemize ilk kez bu kadar fazla turist geliyor ise bu bizim yapmış olduğumuz hareketlerin karşılığıdır” dedi.

“Bugün adanın her yerinde turistler dolaşıyor”

Ülkemizdeki otellerin bugün yabancı turistlerle dolu olduğunu ve bu turistlerin ülke genelindeki tüm ilçelerde dolaştırılması ile ilgili çok ciddi bir çaba sarf ettiklerine işaret eden Ataoğlu, “Bugün ülke genelindeki esnafın gelen yoğun turistlerden yüzü gülüyor. Ekonomi de hareketlendi. Bunun devam etmesi ile ilgili çalışmalar sürüyor. Ülkemiz insanının bunu hak ettiğine de inanıyoruz” diye konuştu.

Turizm örgütünün kurulması ile ilgili çalışmaların son aşamaya geldiğini anlatan Ataoğlu, hukuki görüşlerin alındığını ve toplantılar yapıldıktan sonra Bakanlar Kurulu kararı ile Cumhuriyet Meclis’ine aktarılıp uzun yıllar kurulması beklenen turizm örgütünün de kurulmuş olacağını söyledi.

“Kış turizminde yüzde 70 doluluk hayaldi”

Bugün İskandinav ülkelerinin yanı sıra Kuzey İrlanda, İskoçya ve Almanya’dan ülkemize turistlerin geldiğine işaret eden Ataoğlu, buralara yapılacak uçuşların iyileştirilmesi yönünde çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Mevcut uçuşları daha iyi noktaya getirecek bir çalışma içerisinde olduklarını da anlatan Ataoğlu, 2017’de gelecek olan yoğun turist akını dolayısı ile ülkede yatak sıkıntısının yaşanabileceğine dikkat çekti. Bunu söylediği zaman birçok kişinin “Hayal mi görüyorsun. Öyle bir şey olamaz” dediğini anımsatan Ataoğlu, kış döneminde yüzde 70 doluluğun da geçmişe göre hayal olduğunu kendilerine hatırlattığını belirtti.

“Azerbaycan’da üst düzey ve yoğun bir katılım oldu”

Azerbaycan’a yaptıkları road show’un çok ciddi derecede ilgi gördüğünü ve beklenmedik bir katılım yaşandığına dikkat çeken Ataoğlu, milletvekili düzeyinde üst düzey katılım gerçekleştiğini söyledi.

Ataoğlu, Azerbaycan’da Bakü’nün televizyon programlarına katıldıklarını ve halen bu programların gösterimde olduğunu kaydetti. Bakanlığın bu çalışmalarının, Türk Hava Yolları’nın (THY) katkıları ile gerçekleştirildiğini belirten Ataoğlu, “THY, buraya uçuş çalışmasını yapmasını bekliyoruz. Ardından seferlerimiz başlayacak” dedi.

Türkiye’de 12 Ağustos’ta Ordu’ya yaptıkları direkt uçuşta küçük çaplı bir tanıtım da yaptıklarını hatırlatan Ataoğlu, Ordu seferlerinin bugüne kadar çok iyi gittiğini söyledi. Ordu’dan ocak ayının ilk haftasında vali, belediye başkanları, savcılar, ticaret ve sanayi odaları üst düzey yetkililerinin ülkemize geleceğini kaydeden Ataoğlu, “Bu yapmış olduğumuz hareketin olumlu işareti olarak bize geri dönüş olmasının bir göstergesidir” dedi.

Türkiye’nin değişik illerine yapacakları tanıtımların yanı sıra yeni uçuş noktalarının hayata geçmesi için THY ile görüşmeler yaptıklarını anlatan Ataoğlu, THY’nin yapacağı fizibilite çalışmasının ardından uçuşların yanı sıra road show ve tanıtımların da akabinde başlayacağını söyledi.

Ataoğlu, yapılan temaslardan çok ciddi ve çok olumlu izlenimler aldıklarını ve bunlar göz önünde bulundurulduğunda, 2017’de ülkemize 2016’ya göre iki katının üzerinde turist akışı beklediklerini ifade etti.

İngiltere’de “Kıbrıs festivali”

Ataoğlu, İngiltere’de festival gibi bir “Kıbrıs Haftası” yapacaklarını anlatarak, “Her şeyimizi orada tanıtacak şekilde, bir hafta süreyle İngiltere’ye çıkarma yapacağız” dedi.

Yurt dışındaki tanıtım faaliyetlerinin devam ettiğine işaret eden Ataoğlu, Londra’da bakanlık olarak festival kapsamında sadece turizm değil KKTC genelinin tanıtılacağı sanayi, ticaret, otelciler, işadamları, eğitim ve inşaat sektöründeki yetkililerin de geniş bir katılım ile orada olacaklarını belirtti.

İngiltere’de yine reklamların verileceğini ifade eden Ataoğlu, İngiltere’ye adeta Kıbrıs kültürünün çıkarmasını yapacaklarını söyledi.

Ataoğlu, 2017’de, ülkemiz ekonomisinin lokomotif sektörü olan turizmde bu ivmeyi daha yukarılara çekeceklerini kaydederek, “Bu turizmdeki örgütlerle hep birlikte gerçekleştirilecek. Turizm politikasının hedefi, siyasal krizlerden etkilenmeden devamlılığının sağlanmasıdır” dedi.

Özellikle yarım kalmış otelleri bir program çerçevesinde turizme kazandırmayı hedeflediklerini de kaydeden Ataoğlu, alternatif turizm ve sağlık turizminde önemli stratejiler planlamaya çaba harcayıp bu konuda yeni stratejiler ürettiklerini söyledi.

“Oteller artık yerli ürünler tüketecek”

Ataoğlu, yerli ürünlerin turizme kazandırılması projesin çerçevesinde bu ürünlerin otellerde tüketilmesi için oteller ile toplantıların yapıldığını söyledi.

Bu konudaki yazıların otellere gönderilmeye başlandığını anlatan Ataoğlu, yerli ürünler otellere gittiği zaman turistlerin hem yerli ürünlerin tanıması hem de ülkemizdeki üreticinin ürettiğini satmasını sağlayacaklarını belirtti.

Otelcilerin sadece üretilen ürünlerin ayni standartlarda olmasını talep ettiklerini de hatırlatan Ataoğlu, “Turistler her zaman bu ürünleri tatması için kaliteli olması şarttır. Bu uzun zamandır özlenen bir olaydı” dedi.

2017’de turizm daha iyi noktada olacak

Ataoğlu, Türkiye’de yapacakları reklamlar neticesinde 2017 turizminin daha iyi noktada olacağını öngördüklerini ifade etti.

Türkiye’den ülkemize yılda yaklaşık 500 bin turist geldiğini anımsatarak, bunu bir milyonun üzerine çıkarmak için yoğun çaba sarf ettiklerini anlatan Ataoğlu, “Bugün 22 bin 500 yatak kapasitesine sahip ülkemizde hedef, 2026’da 40 bin yatağa ulaşmaktır” dedi.

Ataoğlu, beş yıldızlı oteller yerine alternatif turizme hizmet verecek modeller yapılması gerektiğine işaret ederek, böylece ülkenin turizm çeşitliliğinin çoğalacağını belirtti. Kıbrıs’ta turizmin sadece beş yıldızlı tesislerden ibaret olma algısının yıkılması gerektiğini anlatan Ataoğlu, bunun için de çok iyi çalışılması gerektiğini kaydetti.

Bugün otellerde yüzde 70 bir doluluk yaşandığını anlatan Ataoğlu, ayrıca yeni otellerin açılması ile turizmin daha ileriye gideceğini belirtti. Ataoğlu, Türkiye’de yapacakları reklamlar neticesinde 2017 turizminin daha iyi noktada olacağını öngördüklerini ifade etti.

“Yeni açılacak ve temeli atılan oteller var”

Ülkemizde temeli yeni atılan ve açılacak yeni oteller olduğunu anlatan Ataoğlu, önümüzdeki yaz sezonuna Bafra bölgesinde açılacak oteller bunduğuna işaret ederek, “Lokomotif sektör turizm ise, turizmin ciddi şekilde gelişmesini ve turist akışını sağlamamız şarttır. Yeni otellerin devreye girmesi ile yatak sayısı da artacaktır” dedi.

Geçmişte otel yapacak diye arazi tahsis edilip otel inşaatına başlamayanlara bakanlığın ihbar yazısı yazdığını ifade eden Ataoğlu, ardından bir kısmının otel inşaatına başladığını ve bu inşaatların takipçisi olacaklarını belirtti. Ataoğlu, otel inşaatına başlamayanların elinden arsaların alınıp başka birilerine verileceğini de söyledi.

Her ilçeye bir müze

Ataoğlu, yaptıkları araştırmalar sonucunda depolarda ciddi miktarda tarihi eser olduğunu tespit ettiklerini ve en kısa zamanda depolardaki eserlerin teşhir edilmesi ve toplumla buluşturulması yönünde çalışmalar başlatıldığını söyledi.

Bu doğrultuda, Büyükkonuk ve Yeni İskele’de başladıkları müze proje çalışmalarında son aşamaya gelindiğini, kısa bir süre sonra bu müzelerin açılmış olacağını kaydetti.

Müzelere özellikle önem verdiklerini belirten Bakan Ataoğlu, KKTC’nin bu mekanlara her zamankinden daha çok ihtiyacı olduğunu vurgulayarak “Çocuklarımızın ülkelerine dair bir aidiyet, sevgi ve bağlılık hissetmeleri gerekiyor. Yaşadığımız ülkenin bütün belge, bilgi, dokümantasyon, evrak, arşiv ve hafızasını oluşturacak şekilde bu müzeleri inşa etmek durumundayız“ dedi.

“Sağlık çalıştayı yapılıyor”

Ülkemizdeki turizme ciddi şekilde etki sağlayacak sağlık turizmi ile ilgili çok iyi bir yol kat ettiklerini hatırlatan Ataoğlu, bu hafta sonu ise Girne’deki Elexus Otel’de Sağlık Turizmi ile ilgili bir çalıştay yapılacağını söyledi.

Sağlık turizmi ile ilgili Ankara’da Global Sağlık Turizmi Kurucusu ile birlikte bir protokol yaptıklarını ve KKTC olarak 87’nci ülke olarak yerlerini aldıklarını anlatan Ataoğlu, “Bu anlaşma, ülke turizmine ciddi şekilde katkı sağlayacak” dedi.

Güncelleme Tarihi: 02 Ocak 2017, 08:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner111

banner34

banner75

banner88

banner104