Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftayı yüzde 0,44 değer kazancıyla 110.021,83 puandan tamamlayarak, tarihinde en uzun soluklu yükselişini kaydetti; BIST 30 endeksi ise 128.663,92 puandan kapandı.
BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 484,91 puan artarken, toplam işlem hacmi 11.9 milyar lira olarak gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 1,21 ve holding endeksi yüzde 0,67 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 2,40 ile iletişim, en çok gerileyen ise yüzde yüzde 3,33 ile spor oldu.
Böylelikle üç ayın en yüksek kapanışını gerçekleştiren BIST 100 endeksi, 15 Mayıs'ta başlayan ve düne kadar devam eden 13 günlük yükseliş rallisi ile tarihinde aralıksız en uzun soluklu çıkışını gerçekleştirdi. Endeksin bundan önceki en uzun günlük yükseliş serisi 12 gün ile 1993'te gerçekleşmişti.
Analistler, dün uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye değerlendirmesinin, piyasalar kapandıktan sonra yayımlanmasının beklendiğini belirterek, Moody's'in son değerlendirmesinde Türkiye'nin kredi notunu "B1", görünümü ise "negatif" olarak belirlediğini anımsattı.
Türkiye içinde önümüzdeki hafta ödemeler dengesi istatistikleri ve iş gücü istatistikleri, Türkiye dışında ise Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Merkez Bankası (Fed) faiz kararı başta olmak üzere yoğun veri gündeminin takip edileceğini ifade eden analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 109.500 üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 111.600 direncinin gündeme geleceğini bildirdi.
Küresel piyasalar
Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) tahvil alım programını açıklaması sonrası Avrupa borsaları haftanın son gününe alış ağırlıklı başladı. ABD istihdam verisinin sürpriz bir şekilde çok güçlü çıkmasının ardından New York borsası da son işlem gününe güçlü alıcılı başladı.
ABD'de önceki gün açıklanan haftalık işsizlik başvurularının beklentileri aşması sonrası pay piyasalarında kar satışlarının etkisini artırdığı görüldü. Dow Jones endeksi yüzde 0,05'lik sınırlı artışla günü tamamlasa da S&P 500 endeksi yüzde 0,34, Nasdaq endeksi yüzde 0,69 değer kazandı.
Analistler, mayısın ikinci yarısından itibaren ekonomilerin yeniden açılmasıyla ilgili iyimserlikle yükseliş trendinde hareket eden New York borsasındakar satışlarının görüldüğünü belirterek, devam eden protesto gösterilerinin de gündemi meşgul ettiğini kaydetti.
Avrupa borsalarında da kar satışlarının etkili olmasıyla önceki gün düşüşler görülmüştü. Avrupa Merkez Bankası'nın Pandemi Acil Varlık Alım Programı'nda beklentileri aşan bir artış yapmasına rağmendün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,45, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,64 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,21 değer kaybetti. Euro/dolar paritesi ise ECB kararı sonrası yükselişini sürdürerek, yaklaşık yüzde 1 bandında bir artışla 1,1360'a kadar çıktı.
Asya borsalarında ise dün karışık bir seyir izlendi. Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,4 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,5 değer kazanırken; Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 geriledi.