Mayısta bir önceki aya göre, endekste yer alan 305 maddenin ortalama fiyatlarında artış; 106 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.
En yüksek artış ıspanakta
En yüksek fiyat artışı gösteren ilk üç mal, yüzde 62.29 oranıyla ıspanak, yüzde 61.81 oranıyla gollandro ve yüzde 25.52 oranıyla pazı olarak sıralanırken; en yüksek fiyat düşüşü gösteren ilk üç mal ise yüzde 71.88’le çarliston biber, yüzde 64.27’le kabak ve yüzde 61.16’yla salatalık oldu.
Ana mal gruplarına göre bir önceki aya göre değişim oranı şu şekilde gerçekleşti:
Eğlence ve kültür ana grubunda yüzde 4.27 artış, lokanta ve oteller ana grubunda yüzde 3.09 artış, giyim ve ayakkabı ana grubunda yüzde 1.03 artış, mobilya, ev aletleri ve ev bakım hizmetleri ana grubunda yüzde 0.81 artış, ulaştırma ana grubunda yüzde 0.15 artış, çeşitli mal ve hizmetler ana grubunda yüzde 0.14 artış, alkollü içecekler ve tütün ana grubunda yüzde 0.12 artış, gıda ve alkolsüz içecekler ana grubunda yüzde 1.79 azalış, eğitim ana grubunda yüzde 0.14 azalış, haberleşme ana grubunda yüzde 0.10 azalış, konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar ana grubunda yüzde 0.05 azalış, sağlık ana grubunda yüzde 0.03 azalış.
Mayıs ayında en yüksek artış gösteren ana grup eğlence ve kültür olurken, artışta yurt dışı turlar, fotoğraf tabetme ücreti, fotoğraf çektirme ücreti etkili oldu.
Lokanta ve oteller grubu, yaş pasta (porsiyon), otel ücretleri, döner kebap (restoran) artışlarının etkisiyle ikinci; giyim ve ayakkabı ana gurubu ise kadın, erkek, çocuk, bebek giyim ve ayakkabı fiyatlarındaki artışlar nedeniyle üçüncü sırada yer aldı.
Mayıs ayında endekse yansıyan Sterlin ve Euro döviz kurlarının aylık ortalaması artı iken, Dolar ortalaması eksi oldu.
Mobilya, ev aletleri ve ev bakım hizmetlerinde, tava (teflon), çöp sepeti (plastik), çamaşır yumuşatıcısı konsantre; Ulaştırmada dış lastik, uçak ücretleri, araba kiralama ücreti; Çeşitli Mal ve Hizmetlerde, çanta suni deri (kadın için), el ve vücut bakım kremleri, fotokopi ücreti; Alkollü İçecekler ve Tütünde, bira, şarap , rakı fiyatlarındaki artışlar nedeniyle artı değer görüldü.
Gıda ve alkolsüz içecekler taze sebzeler ve meyvelerdeki mevsimsel fiyat düşüşleri ile kuru üzüm, çay demlik poşeti, gazoz meyveli, kola (teneke kutu ) fiyat düşüşleri nedeniyle en çok düşüş gösteren ana grup oldu.
Eğitimde 3. ülke uyruklu öğrenci özel üniversite ücretlerinde; haberleşmede telsiz telefon, cep telefonları; sağlıkta implant (kemiğe vidalı diş) ücretinde Dolar döviz kurundaki düşüş nedeniyle azalış meydana gelirken, konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlarda ise indirimler nedeniyle gaz tüpü ücretleri ile gazyağı ücretlerinde düşüş oldu.
Bu bağlamda Tüketici Fiyatları Endeks’inde yer olan 12 ana grubun 7 ana grubunda artış olurken, 5 ana grubunda ise düşüş gerçekleşti.
Güncelleme Tarihi: 02 Haziran 2017, 12:48