Ali CANSU (LONDRA)
Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Başkanı Orhan Tolun, İngiltere pazarının Kıbrıs turizminin vazgeçilmezi olduğuna dikkat çekti.
İngiltere piyasasının yeniden canlandırılması için özel tevfiklendirilmesi gerektiğine işaret eden Tolun, yerel acentelerin teşviklerinin de ödenmesi gerektiğini söyledi.
Tolun, 2016’nın sonuna kadar acentelerle 10 bin, toplamda ise 50 ile 55 bin İngiliz turist gelmesinin beklendiğini ifade ederek, İngiltere’de yapılacak etkili bir reklam kampanyası ile bu sayının 2017’de 65 bin ile 70 bin arasında oynayabileceğini belirtti.
Türkiye’den sonra en önemli pazar olan İngiltere’nin son yıllarda kaybedildiğini ifade eden Tolun, 2006 yılına kadar İngiliz turistin sürekli geldiği bir ülke konumunda olduğumuzu belirtti. Tur operatörlerinin yılda 20 ile 50 bin İngiliz turisti Kıbrıs’a gönderdiği yıllar olduğunu anlatan Tolun, İngiltere piyasasının kaybedilmesinde birçok faktörün rolü olduğunu söyledi.
“KTHY en önemli faktörümüz”
İngiltere piyasasının kaybedilmesindeki en önemli faktörün Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın batması olduğuna dikkat çeken Tolun, bunu Annan Planı sonrasında bazı emlak şirketlerinin İngilizlere ev sattıktan sonra onları dolandırması, çevreyi bozmamız, Orams davasının kaybedilmesi ve internette kötü imajımızın izlediğini belirtti.
Ardından Kıbrıs piyasasının ucuzlatılması ile çevrenin de bozulduğunu kaydeden Tolun, KKTC’de trafik yoğunluğunun da turizme darbe vurduğunu ifade etti.
Girne’ye yüksek binalar yapmakla İngilizlerin en çok sevdiği kenti bozduğumuzu anlatan Tolun, “Çevre ve ulaşım bozuldu. Girne’nin içerisine bugün gitseniz Kıbrıslı görmezsiniz. Otellerimizde Kıbrıslı çalışmaz oldu. Restoranlarımızda da öyle. İnsan kaynaklarımızda, ekonomik nedenlerden dolayı biz kendimizi ve çevreyi de bozuk” dedi.
“Bir yıldır, Girne yolundaki gavcarlar temizlenmedi”
Lefkoşa-Girne ana yolunda bir yılı aşkın bir süredir gavcarların temizlenmediğini anlatan Tolun, “Böyle pis bir ülkeye turist nasıl gelsin?” dedi.
Çevreye atığımız pislikler, dağlardaki taş ocakları ile çevreyi birlikte bozduğumuzu kaydeden Tolun, tarihi yerlerin bakımı yapılmamasına rağmen fiyatların ise durmadan artırıldığını da söyledi.
Tolun, zamanında tur operatörlerine teşviklerin ödenmediğini, temmuz ve ağustos aylarında tur operatörlerine teşviklerini de vermememizle birlikte tüm bunların biriktiğini ve İngiltere’deki tur operatörlerinin başka yerleri pazarlamaya başladığını kaydetti.
“İngiltere’ye yıllardır bir kuruşluk reklam yapmadık”
İngiltere’ye yıllarca bir kuruşluk reklam yapmadıklarını da anlatan Tolun, “Böyle olduğu zaman internet sayfalarında ülkemiz çevresi bozulmuş, hırsızların, İngiltere’deki kaçakçıların mekânı olmuş, kumarhane, kerhane ülkesi konumuna dönen bir ülke olduk” dedi.
Tolun, ülkemizde Kıbrıs görünümünü ve Kıbrıs insanını yansıtmayan çehrelerin göründüğünü, yabancı ülkelerden, Afrika gibi bir çok yerden insanlar ve görünümler ortaya çıktığını belirtti.
Ülkemizde insanların yapısının bozulması ile kaliteli insanın KKTC’ye gelmediğini ve ucuz turist getirmeye başladığımızı kaydeden Tolun, şöyle devam etti:
“200 Sterlinlere paketler satmaya başladık, ama bir yerin alıcısı yok ise artık satılmaz. İşte tüm bunlar İngiltere pazarını dibe vurdu. Bu yıl İngiltere pazarından tur operatörleri ile gelen turist sayısı 10 bini geçmeyecek.
55 binlerden 10 binlere geriledik. Bakanlık İngiltere’de ciddi şekilde bir tanıtımın yapılacağını söyledi. Bu bizi sevindirdi. ‘Yeniden İngiltere pazarına önem verilecek’ sözleri duymak istediğimiz sözlerdir. Biz zaten bitip tükendik. İngiltere ile çalışan birçok acentemiz iflas edip yok olmuştur. Geçmişte bir acente yılda 10 ile 30 bin turist getirirken, şimdi bin kişi getirince büyük sayılmaktadır. Yapılması vadedilen sözler için umutluyuz. Bakanın ve müsteşarın kapıları bize sürekli açıktır. İngiltere’de dibe vuran pazarın nasıl canlandırılacağının çalışmalarını yapıyoruz.”
Tolun, bu yıl acentelerle 10 bin, toplamda 50 ile 55 bin turist geleceğini, iyi bir reklam kampanyası yapılması halinde bu sayının 65 bin ile 70 bin arasında oynayabileceğini söyledi.
“2016’da hiç charter sefer konmadı”
Tolun, her yıl charter sefer konulan İngiltere pazarına 2016 yılında hiç charter sefer konmadığına dikkat çekti.
Tüm bunlar yaşanırken geçmişte teşvik sisteminde de haksızlıklar yapıldığını anlatan Tolun, “Bir kişi düzenli sefer getirirken 65, charter sefer ile getiren de 120 Euro alıyor. İkisi de turisttir. Düzenli seferle gelenin tur paketi daha fazla olmasına rağmen daha az teşvik alıyor. Bu haksız rekabettir” dedi.
“Larnaka’dan teşvik verilmeli”
İngiliz turistin Güney Kıbrıs’taki Larnaka Havalimanı’nı tercih ettiğini ancak buranın teşvik sistemine konmadığını anlatan Tolun, “Neler bizi mahvedip ortadan kaldırdıysa, bunların düzeltilmesi halinde bizim İngiltere’deki kurtuluşumuz olacaktır” dedi.
İngiltere’de bir reklam kampanyasına acilen ihtiyaç duyulduğunu, teşvik sisteminin yeniden düzeltilmesi ve ülkemizdeki çevrenin de temizlenmesi gerektiğini söyledi.
Tolun, 2017 yılına yönelik İngiltere’de bir reklam kampanyası başlatılması ve imajımızı düzeltmek için faaliyetler yapılması halinde İngiltere piyasasının ayağa kalkabileceğini söyledi.
“Fuarın en iyi standı bizimdi”
WTM’de bugüne kadar Kuzey Kıbrıs standının tarihi bir mekân olarak tanıtıldığını anlatan Tolun, İngiltere’de Kıbrıs Evi tipinde sıcak bir atmosferdeki taş bir ev yapıldığını söyledi.
Özel ilgi turizminin özelliklerini taşıyan el sanatlarımız, yemeğimiz, mutfağımız, içerisinde ateşi olan fırınımız ve değirmen ile Kıbrıs kültürünü yansıttığını belirtti.
Güncelleme Tarihi: 10 Kasım 2016, 09:46