Ali ÇATAL
“KURLARDAKİ OYNAKLIK VE SALGIN SÜRÜYOR”… Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Sadeghi, TL’nin yabancı para birimleri karşısında son dönemde yaşadığı değer kaybının ve Kovid-19 salgınıyla mücadelenin sürmesinin de etkisiyle, gayrimenkul fiyatlarında ve ev kiralarında herhangi bir yükseliş beklenmemesi gerektiğini belirtti. Sadeghi, bu realite önümüzde dururken, ev kiralarında yukarı yönlü bir ivmenin gerçekleşmeyeceğini belirtti. Sadeghi, hükümet tarafından bir dönem alınan ‘kur sabitlemesi’ uygulamasının sürdüğünü de kaydetti.
“CANLANMA BEKLENMİYOR”… Hüseyin Sadeghi, “Son iki seneden beri kiralar TL bazında sabitlendi ve bu da aslında ev sahiplerinin her yıl ortalama yüzde 20 bandında gelir kaybı anlamına geliyor” diyerek Covid-19 salgınıyla mücadele sürecinde emlak sektörü bileşenlerinin uğradığı gelir kaybına değindi. Sadeghi, son zamanlarda birçok üniversite tarafından inşa edilen öğrenci yurtları da göz önünde bulundurulduğunda, kira piyasasında kayda değer bir canlanmanın beklenmediği bilgisini verdi.
Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği (KTEB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Gayrimenkul Danışmanı Hüseyin Sadeghi, üniversite öğrencilerinin adaya gelmeleri halinde ev kiralarında yaşanacak olası değişim hakkında konuştu.
Hükümet tarafından bir dönem alınan ‘kur sabitlemesi’ uygulamasının halen genel anlamda sürdüğünü kaydeden Sadeghi, bu durumun da ülkeye kaç öğrenci gelirse gelsin ev kiralarına etki etmeyeceğini söyledi.
TL’nin, yabancı para birimleri karşısında son dönemde yaşadığı değer kaybının ve yeni tip Koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelenin sürmesinin de etkisiyle, gayrimenkul fiyatlarında ve ev kiralarında herhangi bir yükseliş beklenmemesi gerektiği gerçeğine parmak basan Sadeghi, bu realite önümüzde dururken, ev kiralarında yukarı yönlü bir ivmenin gerçekleşmeyeceğini belirtti.
Ülkeye ilk etapta getirilmesi öngörülen öğrenci sayısının, toplam mevcut içerisinde ‘çok kısıtlı’ bir gruba tekabül ettiğini de hatırlatan Sadeghi, ‘büyük ölçüde’ bu durumun da ev kiralarında kayda değer bir oynaklığın görülmesine engel teşkil ettiğine işaret etti.
Sadeghi, ayrıca, ülkedeki üniversitelerin yakın geçmişte inşa ettiği öğrenci yurtlarının da bu konu üzerinde yorum yaparken göz önünde bulundurulması gerektiğine dikkat çekti.
“Kur sabitlenmesi uygulaması halen geçerli”
Hüseyin Sadeghi, şu aşamada kiraların yükseleceğini düşünmediğini çünkü hükümetin TL’deki değer kaybı sonrası kurlarda yaşanan aşırı yükselişle birlikte ‘belli bir dönem için de olsa’ getirdiği kur sabitlemesi uygulamasının neredeyse halen birçok kira için geçerli sayıldığını söyledi.
Bu durumun hemen akabinde hayatımıza giren Kovid-19 salgını ve tekrar yaşanan ‘kur şoku’ dönemlerinde dövizde yaşanan dalgalanma baz alındığında ev kiralarında yükselişin olası görünmediğini kaydeden Sadeghi, konuya dair tartışmaların da ancak bu bilgiler ışığında nitelik kazanacağını vurguladı.
“Son iki seneden beri kiralar TL bazında sabitlendi ve bu da aslında ev sahiplerinin her yıl ortalama yüzde 20 bandında gelir kaybı anlamına geliyor” şeklinde konuşan Sadeghi, Kovid-19 salgınıyla mücadele sürecinde emlak sektörü bileşenlerinin uğradığı gelir kaybına da değindi.
Sadeghi, son zamanlarda birçok üniversite tarafından inşa edilen öğrenci yurtları da ve gelmesi planlanan ‘limitli sayıda’ öğrenci de konuya dair yorumlarda göz önünde bulundurulduğunda, mevcut durumun, kira piyasasında kayda değer bir canlandırmaya neden olmayacağı bilgisini verdi.
Bu bağlamda, kira artışının öngörülmediğini aktaran Sadeghi, sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı:
“Burada bir de parantez açmalıyım; genelde döviz bazlı kiralar şu anda üçüncü ülke öğrenciler için zaman zaman söz konusu oluyordu ama son dönemdeki piyasa şartları nedeniyle kiralar da genel olarak TL cinsinden veya kurların belli bir seviyesinden sabitlendi.”