Emine DAVUT YİTMEN
Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB), Ankara’da açılan ihalelerde Kıbrıslı Türk müteahhitlerin ortak olarak yer almamasından büyük rahatsızlık duyuyor.
Lapta-Alsancak yolunun ihalesinin Ankara’da açılacağı yönündeki açıklamaların ardından, şimdi de Lefkoşa-Girne yolu için ihalenin yine Ankara’da açılması gündeme geldi.
Türkiye’de açılan ihalelerde adaya gelen firmalar, yerli şirketleri taşeron olarak kullanıyor. Bu firmaların büyük çoğunluğu ise iş bittikten sonra yerel şirketlere ödeme yapmıyor. Bugün Kıbrıslı Türk müteahhitlerin söz konusu firmalardan alacağı rakam,10 milyon TL’ye ulaştı. Yerel şirketlerin alacaklarına karşılık, mahkemeden ara emri aldığı ancak bunu uygulatamadığı öğrenildi. Mahkemenin ara emrinin uygulanması halinde, Türkiye’den gelen firmaların araçlarına el konacak.
Bu firmalardan alacak konusunda sıkıntı yaşayan yerel şirketlerin, söz konusu firmalar tarafından dolandırıldığı ve devletten bu duruma çözüm bulunmasının beklendiği kaydedildi.
Büyük alanlarda açılacak işlerin yüzde 50-50 ortaklıkla açılması yönünde anlaşılmasına rağmen, söz konusu ihalelerde yerel firmalara taşeronluk şeklinde yüzde 30’un altında iş verilmeye çalışılıyor.
Tüm bu yaşananlar karşısında KTİMB, gereken önemlerin alınamaması halinde, eyleme gitmeye hazırlanıyor.
Gürcafer: Sessiz kalmayacağız
KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer, Türkiye’de açılacak büyük işlerle ilgili ihalelerde yüzde 50-50 ortaklık, küçük işlerin ise adada ihale edilmesi yönünde anlaşma olduğunu belirterek, “İhale ortaklıkla açılacak diye bekliyorduk ancak gördüğüm kadarıyla öyle bir şey yok. Konuyu yakından takip ediyoruz. Her gün yeni bir sürprizle karşılaşıyoruz. Yeni yol ihalelerinin Ankara’dan açıldığını duyuyoruz. Şimdi, Lefkoşa-Girne yolu ihalesi de Ankara’dan açılacak yönünde bilgi geldi. Bunu kabul etmeyeceğiz. Biz iyi niyet gösterdikçe, her geçen gün aleyhimize gelişmeler devam ediyor. Buna sesiz kalmayacağız” dedi.
Gürcafer, Ankara’da açılan ihalelerde Kıbrıslı Türk şirketlerin taşeron olarak kullanılarak, yüzde 30’un altında iş verilmeye çalışıldığını ve iş bittiği zaman yerel şirketlerin ödenmediği bilgisini paylaştı.
Bu duruma seyirci kalmayacaklarını ifade eden Gürcafer “Bu, böyle devam ederse, hükümetten herhangi bir açıklama gelmezse ve bu işi sağlam bir zemine oturtmazlarsa eylem yapmaktan başka bir çaremiz kalmaz” diye konuştu.
“Teamül yok”
Lapta-Alsancak yolunun 6 yıldır niye yapılamadığı sorusu üzerine Gürcafer, “Ortalama her 1.5-2 yılda bir hükümet veya bakan değişir. Yeni bakanla birlikte daha önce yapılanlar çöpe atılır. Bizde teamül yoktur. Bir öncekinin bıraktığı yerden bayrak alınarak devam etmez, hepsi sıfırdan başlar. İşin kestirmesine kaçıp, ‘bunu Ankara’da ihale edelim’ düşüncesi varsa biz buna müsaade etmeyeceğiz” yanıtını verdi.
“Lefkoşa-Girne yolunun tamire ihtiyacı var”
Gürcafer, Lefkoşa-Girne yolunda çökmeler yaşandığını, bunun nedeninin de söz konusu yolun ihalesinin açıldığı dönmede maliyet düşük olsun diye temelde kullanılan malzemelerden kaynaklandığını anlattı.
Yolun tamire ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Gürcafer, bunun için ihalenin Ankara’da açılacağı bilgisinin kendilerine ulaştığını kaydetti.
Bunun kendileri için bardağı taşıran son damla olacağını vurgulayan Gürcafer, “Biz iyi niyet geliştirip, ortaklık yapalım, hem sosyal hem ekonomik ilişkilerimizi birlikte geliştirelim, diyoruz ama bizi taşeron olarak kullanmayı tercih ediyorlar. Bunu kabul etmeyiz. Bu şekilde kullanılıyoruz ve en sonunda zarara uğratılıyoruz” diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 13 Haziran 2017, 08:39