Ahmet VAMIK
Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, mayıs ayından beri Fiyat İstikrar Fonu (FİF) kullanılarak önlenen zamların, fonda para kalmadığı için artık önlenemeyeceğini ve zamların kapıda olduğunu açıkladı.
KIBRIS TV’de, Ali Baturay ile Mehmet Hasgüler’in birlikte hazırlayıp sundukları “Empati” programına konuk olan Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, FİF ve zamlar hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Mayıs ayından beridir FİF’in kullanılması suretiyle akaryakıt fiyatlarına zam yapılmasının önlendiğini dile getiren Serdar Denktaş, “eğer FİF kullanılmasaydı mayıs ayından itibaren her 20 günde bir zam gelmesi gerekiyordu. 2017 yılı için FİF’te 770 milyon TL birikmesini ön görüyorduk. Sürekli içinden harcadığımız için maalesef 400 milyon TL’de kaldı bu gelir.
Mayıs’tan beridir, akaryakıt fiyatlarına her 20 günde bir uygulanması gereken zammı FİF’ten karşıladığımız için artık FİF’i bitirdik, yani dibini gördük. En son zam uygulamasını da son Bakanlar Kurulu Toplantısı’nda FİF’i kullanarak önlediğimiz için fonun son parasını da oraya aktardık” şeklinde konuştu.
“Zammı uygulamama gibi bir şansımız yok”
Yirmi gün içerisinde gelecek olan zammı önleyecek bir FİF kalmadığını açıklayan Maliye Bakanı Denktaş, benzin ve mazot fiyatlarına yapılan zamların bağımsız bir kurul tarafından düzenlendiğini ve Bakanlar Kurulu’nun sadece bu zammı kabul etme ya da FİF ile önleme yetkisi olduğunu belirtti.
Gelecek olan zamları uygulamama gibi bir şansları olmadığını söyleyen Denktaş, “biz zammı uygulamazsak ülkeye akaryakıt getiren iki firma zarar etmemek için satışını durdurur. Akaryakıt istasyonları stoklarındaki yakıtı satmayacaklar ve ülkede gereksiz bir kaos ortamı yaratılacak” dedi.
“Arpa fiyatlarına zam yapmamız gerekiyor”
Arpa satışında da benzer bir sorun yaşandığını ifade eden Denktaş, navlun fiyatlarının arttığını, döviz kurlarının yükseldiğini ve borsadaki arpa fiyatının da arttığını belirtti. Denktaş, “Çiftçiye dağıtmak için arpa almamız gerekiyor, piyasayı pahalılaştırmamız için devletin bunu sübvanse etmesi lazım.
2017 bütçesinde tarım kalemleri dolmuş durumda. Doğrudan Gelir Desteği’nin kaynağı FİF’tir, fakat fonda da para kalmadı, çünkü mazot zammını engelledik. Arpa fiyatına en az 18 kuruş zam yapmamız gerekiyor. Bunu yapmazsak Toprak Ürünleri Kurumu arpa getiremez.
Arpa fiyatlarının artması, çiftçiyi mutlu eder fakat arpa fiyatı artınca yem fiyatı da artar, böylelikle zincirleme bir şekilde süt fiyatı da, ekmek fiyatı da artar ve bunun hayat pahalılığına yansıması nedeniyle de 2018’de ödeyeceğimiz hayat pahalılığı da yükselir ve maalesef bunlar kaçınılmaz bir şekilde yaşanacak” diyerek, hayat pahalılığının kurulacak olan yeni hükümet için altından kalkılamayacak bir sorun olacağını vurguladı.
“Kendi ayağımıza kurşun sıktık”
2017 bütçesinde herhangi bir kalemde ve FİF’te para kalmadığı için yükselen döviz karşısında hükümetin yapabileceği bir şey olmadığını savunan Maliye Bakanı Denktaş, KKTC Merkez Bankası’nın da elinde dövize müdahale edecek donelerin bulunmadığını kaydetti.
Denktaş, tek umudun Türkiye Cumhuriyeti’nin döviz karşısında Türk Lirası’nın değerini yükseltebilecek hamleler yapması olduğunu söyledi.
Tüm bu veriler ele alındığı zaman Erken Genel Seçim’in 7 Ocak tarihinde yapılmasını “kendi ayağımıza kurşun sıkmak” olarak yorumlayan ve seçim tarihini eleştiren Denktaş, “2018 bütçesini seçimden önce geçirecek ya da bütçe çalışması yapacak biri yok şu anda Meclis’te. Seçimlerin gerçekleşmesi sonrası hükümetin kurulması mart ayını bulur.
Bütçe ise nisan ayında Cumhuriyet Meclisi’nden geçer. Nisan ayında yerel seçim için seçim yasaklarının da başlamasıyla birlikte. Yani bütçe 2018 Temmuz’da uygulamaya konulabilecek.
Temmuz ayında Maliye Bakanı her kimse 1 milyar 250 milyon TL geriye dönük hayat pahalılığı ödemesi gerekecek ve bunun altından kimse kalkamaz” şeklinde ön görüde bulundu.
Fotoğraflar: Özmen YILANCILAR
Güncelleme Tarihi: 25 Kasım 2017, 10:53