Yatırımcılar, ek mali teşvik beklentisiyle riskli varlıkları talep ederken; dolar da dün düşüş yaşadı.
Amerikan Doları’nın altı majör dövizin ticaret ağırlıklı sepeti karşısında performansını ölçümleyen ABD Dolar Endeksi, yüzde 0,3 düşüşle 97,362’ye gerileyerek mart dönemi ortasından beri görmediği seviyelere düştü. Dolar/Japon yeni ise 108,67 puanda sakin kaldı.
Politikacıların Euro Bölgesi’ni desteklemeye devam edeceğine dair umutlar üzerine Euro/dolar yüzde 0,5 artışla 1,1220’ye yükselerek mart periyodu ortasından beri ilk kez 1,12 üzerinde işlem gördü ancak Alman hükümeti, büyük ikinci teşvik paketinde anlaşamadı.
İtalya’nın ziyaretçiler üzerindeki karantina düzenlemelerini kaldırması ile Avrupa ekonomisindeki açılımlar dün de devam etse de bölgenin en zayıf ekonomileri halen karantina tedbirlerinden toparlanmaya çalışıyor.
Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) bugün 750 milyar Euro (840 milyar dolar) değerindeki Pandemi Acil Durum Harcama Programı’nı muhtemelen 500 milyar Euro artırması bekleniyor.
Karantinalardan küresel bir çıkış olması nedeniyle yatırımcı hissiyatı istikrarlı bir şekilde gelişirken küresel hisse senedi fiyatlarında yaşanan ralli ile paralel olmak üzere yüzde 0,5 artışla 1,2606 seviyesinde işlem gören sterlin de nisan döneminden beri ilk kez 1,26 üzerine çıkarak ABD Doları karşısında yükseldi.
Bununla birlikte, İngiltere ve Avrupa Birliği’nin (AB) Brexit sonrası geçiş döneminin ardından ticarette yaşanan büyük bir sorunu önlemek için çözümden uzak olduğu görülüyor. İki taraf bu hafta mesele üzerine son görüşmelere başladı ve ilerleme ihtimaline dair şüpheler devam ediyor. Dünkü veriler, Çin’in hizmet sektörünün, ocak başından beri ilk kez geçen ay büyümeye döndüğünü gösterdi. Dolar/Çin yeni de yüzde 0,1 artışla 7,1089 olsa da geçen hafta gördüğü 7,17 seviyelerinden uzak.
Öte yandan, Avustralya gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) rakamı 2020 ilk çeyreğinde yüzde 0,3 düşmesine rağmen Çin ekonomisinin gücüne dair kaba bir temsil olarak görülen Avustralya Doları yüzde 0,6 artışla 0,6938 dolara yükselerek, Amerikan Doları karşısında beş ayın yükseğini gördü.
Gözler enflasyon verilerindeydi
Bu bağlamda, Türkiye serbest piyasalarında haftaya 6,81 seviyesinde başlayan dolar/TL kuru, önceki gün en yüksek 6,82’yi görmesinin ardından yönünü aşağı çevirmiş ve 6,69’a gerilemişti.
Pandemi sürecinde kapalı olan ekonomik faaliyetlerin açılmasını fiyatlayan piyasalarda risk iştahının da yüksek olmasıyla gelişen ülke paralarında (GOP) yükseliş yaşandı. Doların gerilemesi ve GOP’lerdeki artış ile bu hafta kur, 10 Nisan itibarıyla gördüğü seviyesine geriledi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre tüketici fiyatları endeksi (TÜFE), mayısta aylık yüzde 1,36 artışla yıllık yüzde 11,39’a yükseldi. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla, yüzde 3,74 ile eğlence ve kültür, yüzde 6,69 ile ulaştırma ve yüzde 7,68 ile giyim ve ayakkabı oldu.
Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 21,41 ile alkollü içecekler ve tütün, yüzde 20,86 ile çeşitli mal ve hizmetler ve yüzde 14,45 ile konut olarak kayda geçti.
Türkiye içinde dün mayıs dahili enflasyon rakamları takip edilirken; günün devamında ise piyasalarda Euro Bölgesi ve Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD)sanayi imalat endeksi (PMI) verileri ile ADP özel sektör istihdam rakamları izlendi.