Ali CANSU
Ülkemizdeki sebze ve meyve fiyatları cep yakarken, mutfaktaki yangın da giderek büyüyor. KKTC’deki vatandaşlar, sebze meyveye, deyim yerindeyse bir servet harcıyor.
50-60 kilometre uzaklıktaki Türkiye’deki fiyatlarla karşılaştırdığımızda, KKTC’de sebze ve meyve fiyatlarının fahiş düzeyde olduğu gözleniyor.
Türkiye’deki sebze ve meyve fiyatları ile KKTC’deki fiyatlar arasında derin bir uçurum var. KKTC’deki vatandaşlar, altın fiyatına sebze meyve yiyor.
KIBRIS’ın Türkiye ve KKTC piyasalarında yaptığı araştırmaya göre, bazı ürünlerdeki fiyat farkı yaklaşık beş kata kadar çıkıyor. Örneğin Türkiye’de kilosu 6 TL’den satılan kiraz, ülkemizde 27.90 liraya, kilosu 13.90 TL’ye satılan kivi ise Türkiye’de 3 TL.
Türkiye’de 0.50 TL’ye satılan chery domates KKTC’de 15.50 TL. Yine Türkiye’de 1.45 TL’den satılan karpuz bizde 0.75 TL’den alıcı bekliyor.
Türkiye’de 5 TL’den satılan üzüm KKTC’de 13.90 TL’ye, 5 TL’ye satılan Santa Maria Armut ise 13.90 TL’ye müşteri gözlüyor.
Ayrıca, sofralarımızın vazgeçilmezi olan domatesin kilosu Türkiye’de 2 TL iken, KKTC’de 2.99 TL. Türkiye’de 4 TL’den satılan elma bizde 7’ye, 1.95’den satılan soğan Türkiye’de 20 kuruşa tüketiciye ulaşıyor. Kilosu 4.99 TL’den satılan muz ise Türkiye’de 4 TL’ye, 12.90 TL’den satılan armut ise Türkiye’de 3 TL’den alıcı bulabiliyor.
Bazı ürünler ise KKTC’de daha ucuz. Ülkemizde Avakado 5.50 TL’den satılırken Türkiye’de 10 TL alıcı buluyor. 1 kilo salatalık Türkiye’de 3 TL iken bizde 1.75. Kabak KKTC’de 2.25 iken, Türkiye’de 3.5 TL. Taze fasulye KKTC’de 4.50, Türkiye’de ise 5 TL.
Esnaf, girdi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı ürünü pahalı satmak mecburiyetinde kaldıklarını iddia ederken, vatandaşlar, girdi maliyetlerinin yüksekliğinin fiyatlardaki astronomik düzeyi açıklamaya yetmeyeceği görüşünde.
Bazı market sahipleri ise fiyat farkının aracılardan kaynaklandığını belirterek, ne kendilerinin, ne de üreticilerin fazla kazandığını, ürünlerin satışının kaymağını aracıların yediğini savunuyor.
Vatandaşlar şikâyetçi
Öte yandan DPÖ’nün her ay açıkladığı hayat pahalılığı oranları tartışma yaratmaya devam ediyor.
Vatandaşlar harcama yaptıkları rakamlar ile karşılaştırdıklarında HP oranlarının komik kaldığını söylüyor. Vatandaşlar, yetkililere çağrı yaparak, HP hesaplamalarında uygulanan cetvelin bir an önce günümüz şartlarına uyarlanmasını istiyor.
KIBRIS’a telefon açarak şikâyetlerini dile getiren vatandaşlar, ülkemizde geçinmenin her ay daha da güçleştiğine dikkat çekerek, maaşların ayın ikinci haftasına yetişmediğinden dert yandı.
Güncelleme Tarihi: 08 Haziran 2017, 08:21