banner6

'Yüksek fiyatlardan kasaplar sorumlu değil'

banner37

Yüksek et fiyatları konusunda kasaplar adına açıklama yapan Mustafa Şeytancık, sorunun bir et ihalesinde yetkililerin yanlış tutumundan kaynaklandığını savundu

'Yüksek fiyatlardan kasaplar sorumlu değil'
banner150

banner150

banner99

İsmail VOLKAN

Kasap Mustafa Şeytancık, et fiyatlarının yüksekliğinin kasaplardan kaynaklanmadığını belirterek, fiyatlarda gelinen noktanın ilgili bakanlığın yanlış yönlendirilmesiyle ortaya çıktığını savundu.

Hayvancılar Birliği Başkanı Mustafa Naimoğlu’nun dünkü KIBRIS Gazetesi’nde yer alan “Et fiyatını artıran hayvancılar değil” başlıklı haberine cevap veren Şeytancık, kasapların birliğinin olmaması nedeniyle gerek fiyat, gerekse diğer konularda savunmasız kaldığını söyledi.

Mustafa Şeytancık, Hayvancılar Birliği’nin yaptığı açıklamalara katılmadığını, kendilerinin hiçbir zaman üreticiyle karşı karşıya gelmek istemediğini aktardı. Hayvancılar Birliği Başkanı Naimoğlu, et fiyatlarının yüksekliğinden kasapları sorumlu tutarak, kasapların canlı hayvan fiyatlarını düşürmek ve et ithalatının önünü açmak için çalıştığını iddia etmişti.

İddialara cevap veren Şeytancık ise ilgili bakanlığın yanlış yönlendirmeler nedeniyle yanlış kararlar verdiğini iddia etti ve Barış Kuvvetleri için açılan et ihalesinde izlenen fiyat politikasının tüm piyasayı alt üst ettiğini ileri sürdü.

Şeytancık bu konuda şunları söyledi:

“Aslında buradaki tek sorun yetkililerdir. Barış Kuvvetleri için açılan et ihalesi tüm piyasayı alt üst etti. Devlet araştırma yapmadan, önlem almadan ülkemizde et ihalesine çıktı. Bizim normalde kilosu 18 TL’ye aldığımız karkas dana etini onlar 31 TL’ye sattı. İhaleyi alan şirket de hayvancılardan aynı eti 25 TL’ye aldı. Bu sefer dengeler bozuldu. İhalede ihtiyaç olan tüm miktarı yüksek fiyattan satan üreticiler, et fiyatlarının bu kez düşük olduğundan şikâyet etmeye başladı” şeklinde konuştu.

Vatandaşı hedef gösterdi

Mustafa Şeytancık, astronomik et fiyatları nedeniyle et alışverişini Güney Kıbrıs’tan yapmaya başlayan vatandaşlara da yüklendi. Şeytancık’a göre, vatandaşların güneyden daha ucuza et satın alması sektördeki sorunların ortaya çıkmasına neden oldu.

Vatandaşları yetkililere hedef gösteren Şeytancık, sınır kapılarında önlem alınması gerektiğini söyleyerek, “Yasalara göre, bir gram süt ve süt ürününün, bir gram et ve et ürününün ülkemize getirilmesi yasaktır. Bir kilo da aynı, bin kilo da aynıdır, güneyden kuzeye et geçirmek yasaktır” dedi.

Fiyat farkı nedeniyle vatandaşların haklı olsa da yaptıkları alışverişin ülkemizdeki hayvancı ve kasapları zor duruma soktuğunu savunan Şeytancık, yetkililerin hayvan üreticilerinin girdilerini düşürmek ve maliyetleri azaltmak için çalışmalar yapması gerektiğini belirtti.

“Güneyde etin kilosu 27 TL, bizde 60 TL”

Güney Kıbrıs’ta kuzu etinin kilosunun 7 Euro (yaklaşık 27 TL), ülkemizde bu fiyatın 60 TL’ye (yaklaşık 16 Euro) çıktığını anlatan Mustafa Şeytancık, aradaki farkın her geçen gün daha da arttığını belirtti.

“Tüm sorumluluk hükümetindir” diyen Şeytancık, bazı kasapların da ithal izninin önünü açabilmek için Devlet Üretme Çiftliği’nden yüksek fiyatlara canlı kuzu aldığını, bunun da iç piyasada fiyat artışına neden olduğunu anlattı.

Güncelleme Tarihi: 28 Nisan 2017, 08:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner111

banner34

banner75

banner88

banner104