Acenteler günde bir bilet bile kesemiyor



featured


“İÇ TURİZME TALEP NÜFUSUN YÜZDE 20’Sİ”… KITSAB Başkanı Orhan Tolun, iç turizme talebin yaz sezonu boyunca 50 bin kişi olduğunu ifade ederek bu rakamın nüfusun yüzde 20’si demek olduğunu belirtti. 50 bin kişinin otelde konaklamasının 150 bin geceleme anlamına geldiğini söyleyen Tolun, KKTC’nin yıllık gecelemesinin yüzde 50 yani 4 buçuk milyon olduğunu, bu yıl geceleme oranının yüzde 2’de kaldığını kaydetti. Dış turizmde ise yüzde 70 turistin geldiği Türkiye ve Güney Kıbrıs’la uyum sağlayamadıklarının altını çizen Tolun, acentelerin Türkiye, Fransa, İtalya ve Balkan Devletleri gibi ülkelerle çalıştıklarını fakat bu süreçte çalıştıkları ülkelere de turist gönderemediklerini, günde bir bilet bile satamadıklarını vurguladı.

Eniz ORAKCIOĞLU

   Koronavirüs salgınının yarattığı ekonomik zorluklarla mücadele devam ediyor.

   Birçok sektörün salgından önceki ekonomik durumuna dönememesinin yanında, aynı şartların yarısını bile henüz yakalayamayan sektörler var.

   İş azlığı nedeni ile yaşanan ekonomik sıkıntıların başında gelen birkaç sektörden biri de turizm sektöründen geçim sağlayan acenteler.

   Salgın ülkeye turist akışını neredeyse sıfırladı… Acenteler ise az uçuş, yüksek fiyatlar ve salgın nedeni ile yurt dışına turist gönderemiyor.

   Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Başkanı Orhan Tolun, acentelerin günde bir bilet bile satamadıklarından yakınırken, Nisan 2021’e kadar kapalı olacaklarını vurguladı.

“Halk büyük otelleri tercih etmiyor”

   KITSAB Başkanı Orhan Tolun, Koronavürüs süresince vaka sayısının sıfırlandığını ve güvenilirliğin kazanıldığını söyleyerek, bu durumun turizm sektörünün hareketlenmesinde yeterli olmadığını kaydetti.

   Tolun, acenteler olarak iç turizme ağırlık verip hem acentelerin, hem de otellerin ekonomik çarklarını döndürmek istediklerini belirterek, bu projede başarılı olamadıklarını çünkü halkın büyük otelleri tercih etmediğini vurguladı.

   Acenteler ve otellerin bu süreçte işbirliği yapamadığını kaydeden Tolun, otel fiyatlarının aşağıya çekildiğini, reklamının reklamın oteller tarafından yapıldığını, bu nedenle de fiyat düşürmenin de turizme katkı sağlamadığını ifade etti.

“İç turizme talep nüfusun yüzde 20’si”

   İç turizme talebin yaz sezonu boyunca 50 bin kişi olduğunu kaydeden Tolun, bu rakamın nüfusun yüzde 20’si demek olduğunu belirtti. Tolun, 50 bin kişinin otelde konaklamasının 150 bin geceleme anlamına geldiğini, KKTC’nin yıllık gecelemesinin ise yüzde 50 geceleme ile 4 buçuk milyon olduğunu aktardı.

   Tolun, bu yıl geceleme oranının yüzde 2’ye tekabül ettiğine dikkat çekerek, yüzde 2 doluluk oranının otellere hiçbir katkı sağlamayacağını kaydetti. Tolun, halkın talebinin küçük ve deniz kenarı tesislere olduğunu belirterek, yılsonuna kadar da durumun aynı olacağını söyledi.

“Türkiye ve Güney Kıbrıs’la uyum sağlayamadık”

   Dış turizmde ise ana pazar olan Türkiye ve Güney Kıbrıs ile uyum sağlayamadıklarının altını çizen Tolun, gerek sağlıkta güvenliğin ağır kontrolleri, gerekse pahalılık nedeni ile ana pazarlardan turist gelmediğini kaydetti.

   Tolun, genelde ülkemize gelen turistin yüzde 70’inin Türkiye’den olduğuna işaret ederek,  pandemi hastanemizin olmamasının da turistin gelmemesine tuz biber olduğunu belirtti.

   Tolun, acentelerin Türkiye, Fransa, İtalya ve Balkan Devletleri gibi ülkelerle çalıştıklarını ve bu ülkelere turist gönderdiklerini hatırlatarak, buralarda güvenliğin sağlanamaması sebebi ile turistin gönderilemediğini söyledi.

   Tolun, acentelerin artık günde bir bilet bile kesemediğini söyleyerek, yurtdışına turist de gönderemez durumda olduklarını ifade etti.

   Her 2-3 günde bir Bakanlar Kurulu’nun ülkeye giriş kurallarını değiştirdiğine işaret eden Tolun, böyle bir ortama zaten turistin gelmek istemeyeceğini söyledi. Tolun, acentecinin de bu kadar çabuk değişen kurallarla organizasyon yapıp, grup ve turist gelemeyeceğini belirtti.

“Nisan 2021’e kadar kapalıyız”

   Tolun, günde 6-7 uçak gelmesi gerekirken sadece 2 uçağın geldiğini ve onların da sadece İstanbul’dan geldiğini kaydederek, bu durumda turistin gelemeyeceğini vurguladı.

   2021 Nisan ayına kadar kapalı olduklarının altını çizen Tolun, bazı acente çalışanlarının ve sahiplerinin evlerine ekmek götüremeyecek durumda olduklarına dikkat çekti.

   Tolun, daha önce de devlete çağrı yaptıklarını hatırlatarak, “Tedbir alırken bizi de çağırın, ortak bir paydada buluşalım, tartışalım ve ortak bir karara varalım. Kararlarınızı alırken bizi yaşatmaya çalışın” dediklerini belirtti.

   “Bizi bir köşeye attılar” diyen Tolun, bin 500 TL destekten de birçok acentenin yararlanamadığını, çünkü hükümetin işverene katkı vermeyeceğiz diye karar aldığını ve birçok acentenin çalışanlarının aile olduğunu belirtti.

   Tolun, bir yıl ödeneksiz kredi istediklerinin ama 6 aylık verildiğini kaydederek, 6 ay süre içinde acentelerin durumunun düzelmeyeceğine vurgu yaptı.

   Türkiye’nin turizm için verdiği 2 milyar 800 TL’lik katkının ise sadece otellere verilmesinin planlandığını söyleyen Tolun, bu paranın acenteler ve otellere bölüşülmesi gerektiğini belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Acenteler günde bir bilet bile kesemiyor

Yorumlar kapalı.