‘Derinya 1 Temmuz, Aplıç 15 Eylül’de açılabilir’



featured



Cumhurbaşkanı Akıncı, 10 aya yakın süreden sonra Rum liderle ilk kez biraraya geldiklerini hatırlatarak, toplantıda taraarın nerede durduğunu tespit etmenin söz konusu olduğunu söyledi. “Bundan sonrasını nasıl gördüğümüzü değerlendirme fırsatı bulduk. Bu gerekliydi, yapılmalıydı” diyen Akıncı, bundan sonrası için net bir fikir sahibi olmanın önemli olduğunu vurguladı.

Crans Montana’da tarihi bir fırsatın kaçırıldığını söyleyen Akıncı, “Hiçbirşey artık eskisi gibi olamaz. Bu artık mümkün değildir. Crans Montana’da sonuçlanan süreç beraberinde bir sürü ders de getirmiştir Bundan iki taraf da yararlanmalı ve geleceğe bakarken bunları da dikkate almalıdır” dedi. Cumhurbaşkanı Akıncı “Yöntem olarak aynı yöntemlerin içine hapsolmak gibi bir niyetimiz ya da kararımız kesinlikle olmayacaktır. Bunu çok açık ve net olarak söylemek istiyorum. Yani Crans Montana’da kaldığımız yerden, gene dönelim, içerde başlayalım konuşmaya, konuların etrafında dön babam dönelim, müzakereciler gitsin saatlerce tartışsın, sonra liderler gelsin saatlerce onlara da konuşsun bir yere varamasınlar bu dönem kapanmıştır. Bu geçmişe ait bir olaydı. Bundan sonraki süreç ancak ucu açık olmayan paket çerçevesinde stratejik yaklaşımla ele alınabilir şeklinde benim daha önceden beyanlarım vardır, bu olabilir mi önümüzdeki dönemde?. Guterres bu konuda bir girişim yapar mı yapmaz mı bunları da önümüzdeki süreç gösterecektir.”dedi. Akıncı, Anastasiadis ile yaptıkları toplantıda yeni bir durumun ortaya çıkmadığını da söyleyerek, taraarın Crans Montana’da hangi noktadaysa o noktada olmaya devam ettiklerini geçen süreç içerisinde Rum tarafının tavrında herhangi bir belirgin farklılaşma görmediğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Akıncı görüşmede doğal gaz konusunu da gündeme getirdiğini belirterek, bundan sonra olabilecekler konusunda uyarılarda bulunduğunu anlattı.

Akıncı, doğal gaz konusunun her iki tarafı da ilgilendiren bir konu olduğunu vurgulayarak, bu konuda ya bir komite kurulması gerektiğini, ya da Rum tarafının çalışmaları askıya alması gerektiğini, bunlar olamıyorsa Kıbrıs Türk tarafının da Türkiye ile birlikte benzeri faaliyetlere girişmek durumunda kalabileceğini, bunların da bilinmesinin gerekli olduğunu ifade etti. Akıncı, Derinya ve Aplıç kapılarının açılması ile ilgili Anastasiadis’ten bilgi talep ettiğini de söyleyerek, Rum tarafında Aplıç Kapısının 15 Eylül, Derinya kapısının da 1 Temmuz’da hazır olacabileceğinin söylendiğini kaydederek, “Temenni ederiz ki bu tarihler artık kesin tarihler olsun. Biz de burada bizim hükümetimizle birlikte eksik kalan konuları yetiştirelim. Artık bu iki kapıyı birbirine çok yakın tarihlerde açabilelim.dedi. BM’nin özel temsilci atayabileceğini de sözlerine ekleyen Akıncı, bunun sürekli bir danışman değil, geçici görevlendirme olacağının söylendiğini, ancak netleşmiş bir durum olmadığını kaydetti. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı bir soru üzerine de, Rum tarafında bir zihniyet değişikliği olması gerektiğini daha önceden de dile getirdiğini, ancak Anastasiadis ile görüşmesinde bu zihniyet değişikliğinin ip uçlarını göremediğini ifade ett

0
mutlu
Mutlu
0
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
‘Derinya 1 Temmuz, Aplıç 15 Eylül’de açılabilir’

Yorumlar kapalı.