Diplomatik ilişkiler başlayabilir



featured



Elif ŞEN ÇATAL
   Birleşmiş Milletler 78’inci Genel Kurulu’nda konuşma yapan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanıyın” çağrısını yinelemesi ve son günlerde Ermenistan’la yeniden gerginlik yaşayan Azerbaycan’a verdiği destek ülkemizde ve kardeş ülke Azerbacan’da büyük yankı uyandırdı.
   KKTC Azerbaycan Dostluk Cemiyeti Başkanı Orhan Hasanoğlu Kıbrıs Tv ekranlarında Seher Akbağ’ın programına katılarak Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’nda yaptığı çağrıyı değerlendirdi. 

“Erdoğan, haksızlığa uğrayan ülkelerin sesini duyurdu”
   Erdoğan’ın sadece Azerbaycan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni ilgilendiren konuları gündeme getirmediğine dikkat çeken Hasanoğlu, dünya meselelerini de ilgilendiren bir konuşmaya imza attığını ifade etti.
   Hasanoğlu “Sayın Erdoğan, İsrail- Filistin ilişkilerine dokundu; Libya’da yaşanan deprem felaketine dikkat çekti. Yani Sayın Erdoğan sadece bizim değil haksızlığa uğrayan bütün dünya ülkelerinin sesini duyurdu Birleşmiş Milletler’de…” şeklinde konuştu. Hasanoğlu bizim öz meselemiz dediği konuların zaten gündeme geleceğini ancak Erdoğan’ın dünyanın her yerindeki yaşanan sorunları dillendirmesinin çok büyük anlam teşkil ettiğini vurguladı. Bunun asıl Türk kimliğinin ortaya konması anlamına geldiğini anlatan Hasanoğlu, “Erdoğan, Bir Türk devlet adamının nasıl dünyayı kucakladığını da göstermiş oldu” dedi.

“Erdoğan’ın sözlerini dünya alkışladı”
   Hasanoğlu, öte yandan Erdoğan’ın “Karabağ, Azerbaycan toprağıdır” sözlerini Ermenistan ve birkaç ülke dışında tüm ülkelerin alkışladığına da dikkat çekti. Erdoğan’ın sözlerinin kendileri için büyük anlam ve önem taşıdığını dile getiren Hasanoğlu, verdikleri mücadeleye destek verilmesinin kendilerini güçlendireceğini de sözlerine ekledi.

”KKTC’nin haklarını savunan başka ülke var mı?”
   Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in “KKTC bayrağı her yerde dalgalanmalıdır ifadesini hatırlatan Hasanoğlu, “Türkiye Cumhuriyeti liderlerini, başbakan ve devlet yöneticilerini bir tarafa bırakın, dünyada başka bir ülkenin yöneticisi Kuzey Kıbrıs’ın haklarını savundu mu? Kuzey Kıbrıs’ın bayrağının dalgalanması gerektiğini ifade eden bir devlet yöneticisi gösterebilecek bir var mı?” diye sordu.
   İlhan Aliyev’in bu çağrısını Azerbaycan’ın bağımsız siyaset üretmesi olarak yorumlayan Hasanoğlu, bütün dünyanın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne karşı duruş sergilemesine rağmen Azerbaycan’ın KKTC’ye olan ilgi ve sevgisine dikkat çekti. 

“Süreç KKTC’yi farklı yerlere taşıyacak”
   Hasanoğlu, bu söylemlerin diğer Türk dünyasına mensup ülkeler tarafından da destek göreceğine inanç belirtti.
   KKTC’nin artık eski KKTC olmadığını vurgulayan Hasanoğlu, “Artık yanında diğer Türk Cumhuriyetleri var” dedi. KKTC’nin haklarının tüm dünyaya karşı savunulmaya devam edeceğini kaydeden Hasanoğlu, yaşanan sürecin KKTC’yi farklı yerlere taşıyacağını savundu.
   Annan Planı döneminde Azerbaycan’ın “Kıbrıs’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biri biz olacağız sözünü hatırlatan Hasanoğlu, KKTC ile Azerbaycan arasında karşılıklı temasların başladığına dikkat çekti.

“Kırgısiztan’da KKTC bayrağı dalgalanacaktır”
   Bu arada önümüzdeki aylarda Kırgızistan’da gerçekleşecek Türk Devletleri Teşkilatı toplantısına dikkat çeken Hasanoğlu, beklentisinin KKTC bayrağının o toplantıda dalgalanması yönünde olduğunu ifade etti. Karşılıklı temasların başladığını anlatan Hasanoğlu, süreç içerisinde Türk Dünyası Teşkilatı üye ülkelerle KKTC’nin de daha yakın temaslarda olacağını ifade etti.

“İlişkilerimiz diplomatik noktaya taşınabilir”
   Azerbaycan ve KKTC hükümetleri arasında yakın ilişkilerin yürütüldüğünü belirten Hasanoğlu, Turizm, Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu’nun Azerbaycan’da katıldığı etkinliğin ve İçişleri Bakanı Dursun Oğuz’un Azerbaycan temaslarının  bu ilişkilerde gelinen noktayı da ortaya koyduğunu dile getirdi.
   Hükümetler arası ilişkilerin her geçen gün daha da geliştiğini ifade eden Hasanoğlu, bu ilişkilerin ilerleyen zamanlarda diplomatik ilişkilere dönüşeceğini kaydetti.

“Biz de temsilcilik hizmeti veriyoruz”
   Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Bakü’de bulunan bir temsilciliği olduğunu ve Azerbaycan’ın da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne böyle bir temsilcilik açmasının söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine Hasanoğlu şu cevabı verdi:
   “KKTC’nin uzun yıllardır ticaret ekonomi temsilciliği var. Orada KKTC’nin büyükelçileri iştirak ediyor. Azerbaycan toplumu resmen olmasa da Azerbaycan medyası, Azerbaycan’da yapılan bütün toplantılarda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin temsilcisinin adını KKTC Büyükelçisi olarak yazar. Ve büyükelçi muamelesi görür. Kıbrıs’a baktığımız zaman. Kıbrıs’ta da Kıbrıs Azerbaycan Dostluk Cemiyeti faaliyet gösteriyor. Bu, Kıbrıs’taki Azerbaycan kültürünü, ilişkilerine katkı sağlamaya çalışan bir dernek. Kıbrıs’ın Bakü temsilciliğinden farklı olarak biz, bir sivil toplum kuruluşuyuz. Bizim faaliyetimiz diplomatik bir misyon değil; ama, başka ülkelerde olan diplomatik misyonlarımız kadar da çalışıyoruz.”
KKTC’de yaşayan bin 500 Azerbaycanlı olduğunu dile getiren Hasanoğlu, bu noktada ilişkilerin başarılı yürütülmesi adına her konuda çalışma yürüttüklerini ve bunun bir temsilcilik olduğunu sözlerine ekledi. 

2024 yılı farklı olacak
   2024 yılında ilişkilerin daha da farklı noktalara taşınacağı konusunda öngörüde bulunan Hasanoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yaşamasını istediklerini ve bunun için de gerekli tüm desteği vereceklerini vurguladı.
   2004 yılında, Annan Planı döneminde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni ilk tanıyacak ülkenin Azerbaycan olacağı yönünde yaptığı açıklamayı hatırlatan Hasanoğlu, hala daha bu sözün arkasında olduklarını ve bu gerçeğin devam ettiğini dile getirdi.

0
mutlu
Mutlu
0
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Diplomatik ilişkiler başlayabilir

Yorumlar kapalı.