Emare laptop ve telefon yeniden incelenecek



featured


Sedef BOŞNAK

Gazimağusa Ağır Ceza Mahkemesi’nde, 2017’de, eski işyerine kahvaltıya çağırdığı üniversite öğrencisi eşi Burcu Okumuş’u bıçaklayarak öldürdükten sonra, aynı bıçakla kendi canına da kıymak isteyen Ardahanlı Özgür Okumuş ile ilgili cinayet duruşması devam ediyor.

Başkan Fadıl Aksun, Kıdemli Yargıç Pınar Beyoğlu ve Yargıç Temay Sağer’den oluşan Gazimağusa Ağır Ceza Mahkemesi’nin baktığı davada, İddia Makamı Başsavcılık adına davayı yürüten Kıdemli Savcı Mustafa İldeniz, sanık ve sanık avukatı İbrahim Demirtaş hazır bulundu.

Dünkü oturumda, Kıdemli Savcı Mustafa İldeniz, Polis Genel Müdürlüğü’ne bağlı Data İnceleme Uzmanı olarak görev yapan Olgun Demir’i tanık kürsüsüne çağırdı.

Data uzmanı Olgun Demir, incelenmesi için kendisine gönderilen telefon ile bilgisayardan elde ettiği verileri kaydettiği CD içerisinde mahkemeye sundu.

Konu bilgisayarda, sanık ve maktulün, sosyal paylaşım sitesinden oturum açtığını tespit ettiğini anlatan uzman tanık, “Sanık, telefon ve bilgisayardan girdiği Facebook üzerinden bazı paylaşımlar yaptı. ‘Ayten’i Markis  Pastanesi’nde vurdular. Onu ben …’ , ‘Noktayı koyman gereken yeri bilmekti oysa adamlık…’ gibi peş peşe paylaşımlarda bulundu” dedi.

Olgun Demir, sanığın, ayrıca, YouTube isimli video paylaşım sitesinden Özgür şiir isimli bir videoyu ziyaret ettiğini mahkemeye aktardı ve bu videoyu mahkemeye dinletti.

Nadir bir yöntem

Huzurundaki tanık ifadesi doğrultusunda, heyet başkanı Fadıl Aksun, nadiren uygulanan yöntemle, tanığa soru sordu ve sorduğu soru sonrası yapılan incelemede, emare bilgisayar içerisinde yeni delillere rastlandı.

Önceden, delil güvenliğinin zarara uğrayacağı düşüncesiyle, böyle bir çalışma yapmadığını açıklayan tanık polis, verilen bir saatlik ara sonrası, bahse konu bilgisayarda Tuncel Kurtiz’e ait paylaşımların yanı sıra birçok veriye rastladığını anlattı.

Bu durumun kabul edilemeyeceğini belirten mahkeme, konu araştırmanın, delilleri güvence altına alındıktan sonra yapılabileceğini belirtti ve tespitleri sordu.

Tanık, cevapladı:

“Emare 54 laptopu aktif hale getirdim. Üzerinde şifre yoktu. Mahkemenin talebi üzerine Google Chrome isimli programın geçmişine baktım. Bilgisayarın saati günceldi. 18 Nisan 2017, 15.21’de, yani cinayetten sonra, Tuncel Kurtiz’e ait paylaşımların yanı sıra birçok veriye rastladım.”

Bunun üzerine, mahkeme, tüm söylenenler ışığında, “Yeni tespit, saat itibarıyla, cinayetten sonradır. Ortada bir karmaşa var. Burada duralım, bundan sonrasını programlayalım” dedi.

Kıdemli Savcı Mustafa İldeniz de, tanığın şahadeti sırasında yaşanan gelişme sonrası, mahkemeden gerekli araştırma ve incelemenin en sağlıklı şekilde yapılıp delillerin en sağlıklı bir şekilde mahkemeye aktarılması için fırsat istedi.

Demirtaş, itiraz etti

Avukat İbrahim Demirtaş, bu talebe itiraz etti. İbrahim Demirtaş, emare üzerinden araştırma yapılıp, soruşturmanın tamamlandığını vurguladı ve “Yeni şahadet ortaya çıkarsa, silahların eşitliği açısından bu durum adil olmaz” dedi.

İtirazı değerlendiren mahkeme, tanığın, mahkemenin sorduğu soruya yanıt aradığı gerekçesiyle, avukatın itirazını reddetti.

Mahkemenin görevinin her iki tarafa da eşit mesafede durmak olduğunu vurgulayan mahkeme başkanı Fadıl Aksun, şöyle devam etti:

“Laptop, CD ve telefonların içerisinin incelenmediği ortadadır. Bu şartlarda huzurumuzdaki emarelerin, ceza mukayyitti, iddia makamı ve sanık avukatının da bulunduğu bir sırada, huzurumuzdaki mevcut tanık tarafından incelenmesinin yapılması en adil yöntemdir. Bu sebeple, 10 Nisan 2018’de, saat 11.00’de toplanmalarına ve emarelerin, huzurumuzdaki tanık tarafından incelenmesine emir veririz.”

Aksun, ayrıca, mevcut delillerin değiştirilmemesi ve kayıtların gerekli muhafazası için gerekli tedbirlerin alınmasına yönelik de bilgi işlem uzmanının da ilgili tarihte hazır bulunması yönünde ayrıca direktif verdi.

Mahkeme, huzurlarındaki davayı, kaldığı yerden dinlemek üzere, 13 Nisan 2018’e tehir etti.

“Güneş yüzü görmesin”

Öte yandan, polis, her duruşmada olduğu gibi, mahkeme dışında ve içinde geniş güvenlik önlemi aldı.

Eşi tarafından bıçaklanarak öldürülen Burcu Okumuş’un ailesi, dünkü celsede, mahkemede hazır bulundu.   Memleketleri Ereğli’den ülkeye gelen Burcu’nun annesi ve babası, Özgür’ün, yasanın öngördüğü en ağır cezayı almasını istedi.

Davanın dünkü celsesini, baştan sona, gözyaşı dökerek izleyen acılı anne, “Evladım yerine, kara toprağı okşuyorum. Evladımın hayatını, bizim hayatımızı çaldı. Güneş yüzü görmesin” diyerek, evladının yokluğundan dert yandı.

Acılı anne, adalete güveninin tam olduğunu belirttikten sonra, Özgür Okumuş’un, yasadaki en ağır cezayla cezalandırılmasını da istediğini sözlerine ekledi.

0
mutlu
Mutlu
0
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Emare laptop ve telefon yeniden incelenecek

Yorumlar kapalı.