Gezici araştırmasından ‘istemeye istemeye koalisyon’ çıktı



featured


Gezici Araştırma’nın, KKTC siyaseti üzerine, bin 481 katılımcıyla 6 ilçede, 13 ile 15 Mayıs tarihleri arasında yaptığı ve basın toplantısında kamuoyuyla paylaştığı anket sonucuna göre, şu an genel seçim olsa Cumhuriyet Meclisi’ne 5 partinin girme ihtimali yüksek.

Yeni kurulan partilerden HP ile Yeniden Doğuş Partisi’ne (YDP) ilgi artıyor. Meclis’te temsil edilen ve halkın ilgisinin arttığı tek parti TDP.

“Bugün milletvekilliği seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz” sorusuna yanıtta ilk sırada, yüzde 30,8’le HP var.

Bunu yüzde 23,4’le Ulusal Birlik Partisi (UBP), 18,1’le Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), 10,2’yle TDP, 7,8’le Demokrat Parti (DP), 4,8’le Yeniden Doğuş Partisi (YDP), 2,2’yle Toplumcu Kurtuluş Partisi Yeni Güçler (TKP-YG), 1,5’le Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) ve 1,2’yle Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) izliyor.

Raporda, iktidarın kendi tabanından geçerli not alamadığı, kararsız seçmenin yeni veya denenmemiş partilere kayacağı kaydediliyor.

Seçmenin talebi, “barış yanlısı politikalar” üzerinde yoğunlaşıyor.

Hükümetin karnesinin de açıklandığı ankete göre, UBP-DP hükümetine 1 ile 4 arasında puan verenlerin oranı yüzde 60,2.

Katılımcılara, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı hakkında da soru yönetilen ankete göre,  Akıncı, müzakere sürecinde başarılı. Ülkedeki sorunların ilk sırasında Kıbrıs sorunu bulunurken, yolsuzluk ikinci, çevre en son sırada yer alıyor.

“Kendi partimden başka partiye oy vermem diyenler yüzde 16,9… Karma oy kullanacaklar yüzde 9,4”

Ankete katılanlar, seçim olsa, oy vermeyi düşündüğü parti dışında ikinci olarak yüzde 17,9 ile HP’ye yüzde 15,8 ile TDP’ye ve yüzde 10,5 ile UBP’ye oy vermeyi düşünüyor.

Sıralamada hiçbiri diyenlerin oranı yüzde 16,9. Karma oy kullanacaklar yüzde 9,4.

“Oy vermeyi düşündüğüm ikinci parti” sıralamasında DP 9,2’yle dördüncü, YDP 7,3’le beşinci, CTP 6,9’la altıncı, TKP-YG 2,3’le yedinci, BKP 2,1’le sekizinci, YKP ise 1,7 ile dokuzuncu sırada yer alıyor.

“Halk koalisyon hükümetlerinden memnun değil”

Son genel seçimden sonra koalisyon hükümetlerinde yer alan DP, UBP ve CTP’nin icraatlarından memnun olup olmadığı sorulan seçmenlerin yüzde 59,7’si memnun olmadığını belirtirken, memnuniyet oranı yüzde 9,6’da kaldı.

Ankette, “kısmen memnunum” diyenler yüzde 21,1; “fikrim yok” diyenler ise 9,6 oranında yer aldı.

Gezici Araştırma Şirketi’nin anketi, KKTC seçmenlerinin koalisyon istemediği sonucunu da ortaya çıkardı. “Yeni bir koalisyon hükümeti kurulsa, hangisini tercih edersiniz?” sorusuna ankete katılanların yüzde 30,1’i “bence koalisyon olmamalı” yanıtını verdi.

“Koalisyon olasılığının ilk sırasında HP-TDP var”

Bunu yüzde 17,8 ile HP-TDP, 14,3 ile UBP-DP ve 8,6 ile CTP-TDP modelleri izledi. Diğerleri, UBP-CTP, CTP-DP, UBP-HP, CTP-HP, UBP-YKP ve diğer olarak sıralandı.

Anket sonuçları halkın çoğunun “barış yanlısı politikaları” beğendiğini ortaya koydu. “Hangi parti politikalarını beğeniyorsunuz?” sorununa katılımcıların yüzde 45,38’i “barış yanlısı politikalar” derken, bunu yüzde 33,28 ile milliyetçi politikalar izledi. Sosyal demokrat politika oranının ardından sosyal politikalar gelirken sosyalist politikalar yüzde 7,27; diğer politikalar yüzde 1,90 olarak belirtildi.

Akıncı yüzde 40,5’e göre başarılı, yüzde 18,1’e göre çok başarılı, yüzde 15,5’e göre başarısız

Ankette Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın müzakerelerdeki performansıyla ilgili değerlendirme de yer aldı. Buna göre, katılımcıların yüzde 40,5’i Akıncı’yı başarılı; yüzde 18,1’i çok başarılı, yüzde 17,3’ü ne başarılı ne de başarısız, yüzde 15,5’i başarısız, yüzde 7,2’si çok başarısız buluyor. Yüzde 1,4 ise fikir belirtmedi.

Katılımcılar; Akıncı’nın siyasi düşüncelerini, yüzde 42,1 ile TDP’ye, yüzde 34,5’le CTP’ye ve yüzde 10,1’le de TKP-YG’ye yakın buluyor.

En büyük sorunlar Kıbrıs sorunu, yolsuzluk, sağlık… Çevre son sırada

Kıbrıs sorunu, anket sonuçlarına göre halkın en büyük sorun gördüğü konuların başında gelmeye devam ediyor. Katılımcıların yüzde 33,11’i Kıbrıs sorununu, yüzde 26,59’u yolsuzlukları, yüzde 26,09’u sağlığı, yüzde 22,79’u eğitimi, 21,88’i plansızlığı, 21,14’ü işsizliği, 17,42’si partizanlığı, 16,27’si trafiği, 14,20’si kamuda verimsizliği, 13.13’ü pahalılığı, 9,99’u su sorununu ve 9,58’i çevreyi en büyük sorun olarak ifade etti.

Murat Gezici: Sonuçlar ilginç

Gezici Araştırma Şirketi Genel Müdürü Murat Gezici, KKTC’de 13-15 Mayıs’ta yaptıkları araştırmanın sonuçlarını bugün Lefkoşa’da Golden Tulip Otel’de düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.

18 yaş üstü seçmen nüfusunu temsil eden yaklaşık yarısı kadın olmak üzere 1481 kişiyle yürütülen anketin yüz yüze görüşme metoduyla evlerde hanelerden toplandığını kaydeden Gezici, 6 ilçede yaptıkları araştırmanın tesadüfü örnekleme yöntemiyle gerçekleştiğini söyledi.

Araştırmanın sonuçlarını “ilginç” diye niteleyen Murat Gezici, şirketiyle ilgili bilgi verirken Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı seçimini ve son genel seçimin sonuçlarını yaptıkları anketlerde tam olarak bildiklerini kaydetti.
Gezici, KKTC’de bir yıl içinde 4-5 araştırma daha yapmayı öngördüklerini, ilkini eylül ayında yapacaklarını ifade etti.

“Meclis’te 5 parti ihtimali”

Anket sonuçlarını yorumlayan Gezici, şu an seçim olsa Meclis’te 5 parti olma ihtimalinin görüldüğünü, yeni kurulan partilerde de yükseliş söz konusu olduğunu ifade etti.

“Çoğu Meclis’e giremeyecek… UBP eriyor”

Gezici, “Seçmen yeni parti değil, yeni politika arayışında. Halk, bugün Meclis’te yer alan partiler yanına HP’yi eklemekte kararlı. Hükümette yer alan siyasi partilere ilgi azalırken, hükümette yer almamış partilere ilgi artmakta. Meclis’te bulunan ve halkın ilgisinin arttığı tek parti TDP. Son genel seçimde olduğundan da fazla, bugün milletvekili olan isimlerin pek çoğu Meclis’e dahi giremeyebilir. UBP’deki erime ciddi boyutta” yorumunda bulundu.

Mevcut iktidarın durumunu ölçmek amaçlı sorunun yanıtlarını değerlendiren Gezici, araştırmaya katılan halkın yüzde 60,2’sinin hükümete 1-4 arası puan verdiğine işaret etti ve “Mevcut iktidarın kendi tabanından dahi geçer not alamadığı görülüyor” dedi.

Murat Gezici, ankete göre halkın Kıbrıs sorunundan sonra en çok “yolsuzluk” sorununu ülkenin en büyük sorunu gördüğünü belirtti.
Gezici, “yolsuzluk” sorununun daha önceki araştırmalarında daha gerilerdeyken şu an ikinci sıraya çıktığının görüldüğünü söyledi.

Halkın sağlıkla ilgili sorunlara işaret ettiğini, hastaneler ve tedavi süresinin uzamasından yakınan bir toplum görüldüğünü kaydeden Gezici, sosyal ve ekonomik sorunların da neredeyse Kıbrıs sorunu kadar öncelikli hale geldiğini belirtti.

Sorular

Murat Gezici, basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, ankette milletvekilleriyle ilgili de soruları olduğunu ve bazı isimlerin parti başkanlarının bile önünde çıktığını söyledi. Gezici, belediye başkanlarıyla ilgili soruların yanıtlarını konu alan raporu 15 gün sonra yayımlayacaklarını belirtti ve Lefkoşa ve Güzelyurt’taki belediye memnuniyet oranlarının diğerlerine göre yüksek görüldüğünü açıklamakla yetindi.

Anketi hiçbir siyasi parti veya kurum için yapmadıklarını, bu anketin 90 sayfalık bilimsel bir raporu olduğunu ve abonelik sistemiyle bunu verebildiklerini ifade eden Gezici, “Kim isterse abonelik ücreti karşılığında paylaşıyoruz. Tarafsız ve objektif olmak için bu modeli kullanıyoruz. Dünyanın her yerinde böyle yapılır” dedi.

“Sonuçlar 25 bin TL”

Gezici, araştırma sonuçlarının ücretinin 25 bin TL olduğunu ve halihazırda 2 kişinin satın almak için başvurduğunu da açıkladı.

70 anketörün iki günlük eğitimden sonra eş zamanlı 6 ilçedeki yerleşim birimlerinde üç günlük çalışmasıyla 1481 kişiyle anket yapıldığını bildiren Murat Gezici, her birimde ertesi gün de sağlama yaptıktan sonra veri girişlerine geçtiklerini anlattı.

“Halkın Mecliste görmek istediği 85 isim”

Murat Gezici, araştırma sonuçlarına göre, halkın mecliste görmek istediği, güven kazanmış 85 isim bulunduğunu, yanlı görülmek istemedikleri için isimleri açıklamayacaklarını, ancak anket sonuçlarını satın almak isteyenlerin bunları görebileceğini söyledi.

Gezici, medyayla ilgili muhtemelen eylülde ve kasımda iki araştırma yapacaklarını bildirdi.

“Gazete takibi yüzde 70”

Türkiye’de gazete takip etme oranı yüzde 7’lerdeyken KKTC’deki ankette yüzde 70 çıktığını da açıklayan Gezici,  ankette başkanlık sistemiyle ilgili bir soruyu “tepki almaktan çekindiği için” sormadığını ancak ileride sorulabileceğini kaydetti.

 

0
mutlu
Mutlu
0
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Gezici araştırmasından ‘istemeye istemeye koalisyon’ çıktı

Yorumlar kapalı.