Hipodrom muamması sürüyor



featured



Spor Dairesi Müdürü Mustafa Sütçü, Hipodrom konusuyla ilgili Kıbrıs Medya Grubu’na değerlendirmelerde bulundu.

Sütçü, Kıbrıs Medya Grubu’nun gündeme taşıdığı hipodrom davasında icar edilen arazilerin parasının Spor Dairesi’ne verildiği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını ifade ederek, bu konuda beyan verenlerin yanıltıcı bilgiler paylaştığınıu dile getirdi.

“Icar edilen tarlaların parasını hiçbir şekilde biz almadık. Bir önceki müdürlede görüştüm o dönemde de Spor Dairesi’nin hiçbir şekilde olara dahil omadığının teyidini aldığını ifade etti.

Neler olmuştu?

Kıbrıs Türk At Yarışları Derneği’nin hak arayış mücadelesi devam ediyor.  2001 yılında kurulan Kuzey Kıbrıs Jokey Kulübü feshi ve devamında yaşananları Kıbrıs Medya Grubu mercek altına aldı. Kulübün kuruluş amacı sektöre emek veren herkesin bir çatı altında toplanması olduğunu ancak sonrasında yaşanan süreçle konunun farklı isimler tarafından farklı noktalara çekildiğini ileri süren Kıbrıs Türk At Yarışları Derneği Başkanı Bahir Çetinkaya, konunun detaylarını tüm şeffaflığıyla anlattı.

Kuzey Kıbrıs Jokey Kulübü olarak yola çıkan ancak ilgili çalışma ve tüzük değişikliğinin yapılmaması nedeniyle 31 Aralık 2018 yılında kulüp fesh edilir. Ancak öncesindeki başkanlardan Başaran Düzgün yeni bir kulüp kurarak  akıl almayan olaylar zincirini başlatmış olur.  

SAHNEDE YİNE TANIDIK YÜZLER

Konuyla ilgili süreci anlatan Çetinkaya, kulübün feshinden önce  hipodrom olarak kullanıma verilen yaklaşık 460 dönümlük arazi ile ilgili ,  Başaran Düzgün ve yönetimimin niyetlerinin kısa sürede ortaya çıktığını ileri sürdü.

Birçok önemli isimlerin ardından kulübün başkanlığına  Başaran Düzgün’ün geldiğini anlatan  Çetinkaya, Düzgün döneminde pistin ortasına kros çekilerek farklı bir parkur oluşturulduğunu ve yarışların gerçekleştirilmesine engel olunduğunu ifade etti. Çetinkaya yaşananları şöyle anlattı;

“2014 yılında mevcut koşu yapılan pistin içine kros çekilerek başka bir pist oluşturuldu. At yarışlarının gerçekleşmesine engel oldular. Biz de hipodrom yarışçılığı camiası olarak 2020 yılında mevcut altyapıyı düzeltmek ve yeniden yarışlara başlamak için Hipodrom İyileştirme İnisiyatifi’ni kurduk. Yönetime de bu yönde çağrılarımızı yaptık. Çalışmaların yeniden hayat bulması için para topladık. Tüm bu çağrı ve adımlarımızın ardından Başaran Düzgün bizimle iletişim kurdu. Bizimle iletişime geçmesinin ardından Genel Kurul’u yaptık. Bize, gerekli şeyleri yapacaklarını ifade etti. Biz de atılacak adımlarda katkı koymak istediğimizi söyledik ancak Düzgün teklifimizi kabul etmedi”

Başaran Düzgün’ün kendilerine inisiyatif olarak çalışmalarına devam etme önerisinde bulunduğunu dile getiren Çetinkaya, böylesi bir önerinin kabulünün mümkün olmadığını kaydetti.

BAŞARAN DÜZGÜN YİNE SAHNEDE

2018 yılına kadar tüzükle ilgili yapılmasa gereken yasal değişikliklerin yerine getirilmemesi nedeniyle Kuzey Kıbrıs Jokey Kulübü’nün 31 Aralık 2018 yılında kapandığını açıklayan Çetinkaya, Başaran Düzgün’ün bunun ardından ‘Kıbrıs Jokey Kulübü Derneği’ adıyla farklı bir yapıyı faaliyete geçirdiğini söyledi.  

“Tüm bu yaşananlar kafamızda birçok soruyu da beraberinde getirdi” diyen Çetinkaya, “Camiayı toplayarak bir toplantı gerçekleştirdik.  17 Aralık 2020 tarihinde de aktif jokey, binici, seyis, at antrenörleriyle bir araya gelerek Kıbrıs Türk At yarışları Derneği’ni kurduk.” dedi.

Kurulan derneğin genel Kurulunu Nisan ayında yaptıklarını ve Dernek başkanlığına da kendisinin seçildiğini aktaran Bahir Çetinkaya, yönetim kurullarını da oluşturarak çalışmalarına aktif şekilde başladıklarını dile getirdi. Çetinkaya dernekle birlikte attıkları adımların tek amacının yaklaşık 460 dönüm olan Alayköy Hipodrom Arazisinin kullanım hakkının alınması olduğunu dile getiren Çetinkaya ,”Bahsettiğim yer; sadece hipodrom yapılması için ayrılmış bir alan.  Bizler, Nisan’dan Kasım ayına kadar mücadele ettik. Türkiye Jokey Kulübü Başkanı Serdar Adalı’yla da birkaç defa Türkiye’de temaslarda bulunduk. Bunun yanı sıra çalışmaların yeniden başlayabilmesi için tüm detaylarıyla fizibilite raporu hazırlayıp Spor Dairesi’ne sunduk” ifadelerini kullandı.

“PROTOKOLLE 10 YILLIĞINA BİZE VERİLDİ”

O dönem Spor Dairesi’nin Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’na bağlı olduğunu hatırlatan Çetinkaya,  yapılan çalışmalar ve verilen mücadelenin ardından 24 Kasım 2021 yılında hipodromun kullanım hakkını 10 yıllığına bir protokol imzalanarak kendilerine verildiğini kaydetti.  Fakat söz konusu protokolün bir paraf eksikliğinden dolayı kendisine verilmediğini söyleyen Çetinkaya, ancak ilgili metni fotoğraflarla kayıt altına aldığını anlattı.

Tüm bunlara ek olarak kendisine protokolün imzalanarak onaylanmasına karşın Ocak 2021’de protokolün  fesh edildiğinin sözlü şekilde aktarıldığını dile getiren Çetinkaya, yaşanan gelişmeleri şu sözlerle anlattı;

“Bana sözleşmenin feshinin gerçekleştiği sözlü olarak ibraz edilince ben de 14 Ocak tarihinde kamuoyunu bilgilendirmek için bir basın toplantısı düzenledim. İmzalanan protokol de yapılan açıklamayla birlikte talep edildi. Karşı tarafa da 18 Ocak’a kadar süre verildi. Ancak bize herhangi bir dönüş yapılmadı”

Çetinkaya tüm çağrılarının yanıtsız kalmasının ardından 20 Ocak’ta atlarıyla birlikte bir eylem gerçekleştirdiklerini ifade etti.

FESH EDİLEN KULÜPLE İCAR SÖZLEŞMESİ

Çetinkaya, bir yandan mücadele verirken bir yandan da farklı gelişmeler yaşandığına dikkat çekerek, hipodrom olarak kullanılacak arazinin, ekim biçim alanı olarak kullanımın yapıldığını kulübe katkı sağlaması amacıyla Arazinin daha önceden fesh edilen ‘Kuzey Kıbrıs Jokey Kulübü’ adına düzenlenen bir sözleşmeyle, ekim biçim çalışmalarının yapıldığını kaydeden Çetinkaya, bunun hukuken mümkün olamayacağını ve konunun yargıya taşınabilmesi için polise ilgili şikayetlerin yapıldığını anlattı.

Kıbrıs Medya Grubu Spor Dairesi yetkilinse ulaşarak konuyla ilgili detay araştırması yaptı ve aldığı cevaplar pek iç açıcı değildi. İcar sözleşmesine ne bir tarih ne bir isim olmadığını hatta söz konusu icar bedelinin ise kendilerine hiçbir şekilde ulaşmadığını belirten yetkili, Sözleşmenin resmi geçerliliğinin olmadığını vurguladı.  Gelen bilgiler arasında söz konusu arazinin ekim işlerini de eski bir sendikacıya verildi iddia ediliyor.  

YENİ BAŞKAN BÜLENT KUTAY

Kıbrıs Medya Grubu’nun bu önemli dosyayı aralamasının ardından Kıbrıs Jokey Kulübü olarak kurulan ve Kuzey Kıbrıs Jokey Kulübü üzerinden sözleşmeler imzalanan kulübün başkanlığından Başaran Düzgün çekildi. Yayınlarımızın etkisiyle çekilen Düzgün yerine ise kulüp başkanlığına Ulusal Birlik Partisi Girne İlçe Başkanı Bülent Kutay getirildi. Ayrıca Bülent Kutay’ın kayınpederi, Başaran Düzgün’ün öz dayısı.

0
mutlu
Mutlu
0
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Hipodrom muamması sürüyor

Yorumlar kapalı.