Karar 21 Şubat’ta okunacak



featured


Emine UYSAL

Afrika gazetesinin yaptığı yayına tepki göstermek amacıyla 22 Ocak’ta düzenlenen eylem sırasında yaşanan şiddet olaylarıyla ilgili olarak tutuklanan altı kişinin Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde yargılanması dün tamamlandı ve dava karar için 21 Şubat Çarşamba günü saat 14.00’e ertelendi.

Söz konusu eylemin dozunu kaçırarak, hem gazetenin merkez ofisine, hem gazetenin bulunduğu apartmana,

hem de bölgedeki işyerlerine zarar verdikleri, gazete çalışanlarına linç girişiminde bulundukları ve aynı eylem çerçevesinde Cumhuriyet Meclisi’nin çatısına çıkarak bayrak açtıkları için tutuklanan Ak Hataylılar Derneği Başkanı Mehmet İpek, Ahmet Türkmen, Ümit Taş, Bayram Ak, Oktay Güney ve Abdulhadi Doğan isimli sanıklarla ilgili davada dün taraflar hitaplarını yaptı.

Kıdemli Yargıç Tacan Reynar’ın huzurunda görüşülen davanın dünkü celsesinde KKTC Başsavcılığı adına Savcı Ayşe Kaymak Şadi ve sanıkların avukatları Enver Öztürk hazır bulundu.

Polis, mahkemede olağanüstü güvenlik önlemi aldı.

Savcı: Afrika gazetesi çalışanlarının nasıl bir dehşet yaşadığı ortadadır

Tüm şahadetin mahkeme huzurunda olduğunu belirten Savcı Ayşe Kaymak Şadı, eylemci sanıkların, Afrika gazetesinin penceresine bakan camından parmak verildiği iddiasını, yazılı dava tebliğinde ve ifadelerinde de polisin bilgisine getirmediklerine vurgu yaptı.

Şadi, “Sonradan tasarlanmış bir düşünceden ibarettir. Eylemdeki topluluğun da iddia edildiği gibi parmak verilmesi olayına toplu tepkisi olmadı. Afrika gazetesi çalışanlarının nasıl bir dehşet yaşadığı ortadadır. Pencerelerin yanına dahi yaklaşamadıkları ve pencerelerin önüne eşya yığdıkları görülüyor. Tanık, yaşadıkları korku ve dehşetten dolayı böyle bir hareketi yapmalarının mümkün olmadığını belirtmiştir” dedi.

Savcı Şadi, tanık olarak dinlenen sanığın gördüğünü iddia ettiği parmak işaretini ne zaman gördüğünü dahi söyleyemediğini savundu.

Şadi, konu iddianın ispatlanamadığından reddedilmesini talep etti.

Öztürk, tahrik iddiasında ısrarlı oldu

Avukat Enver Öztürk, parmak işaretinin verildiği anın tanık Erhan Saraç tarafından belirtildiğini savundu.

Öztürk, “Amacımız, gerçekleri ortaya koymaktır. Ne zaman yapıldığını söylemedik diye ispatlayamadık anlamında değil. Eylemde binanın pencerelerinin çekildiği görüntüleri mahkemeye emare olarak sunmaktan kaçındılar” dedi ve dinlettiği tanıkların şahadetinin sarsılmadığını savundu.

Öztürk, “Sunduğumuz şahadetle iddiamızı ispat ettiğimiz inancındayız. Tanık Yusuf Alkım’ın sanıklara ve eylemcilere nasıl baktığı ortada. Kayıtlarda, ‘faşistler, köpekler’ diyen biri. Dolayısıyla eylemcilere bu şekilde bakan bir kişinin tarafsız tanık olması mümkün değil. Makul izahatlar verildiği ve oluşan bu şüpheden sanıkların yararlanması gerekiyor” dedi.

“Gazete, destursuz bir şekilde yayın yapmaya devam ediyor”

Afrika gazetesinin tahrik ve provokasyon nitelikli yayın yaptığını iddia eden Öztürk, şöyle devam etti:

“İlgili gazete destursuz bir şekilde yayın yapmaya devam ediyor. Vatandaşların belli makamlara şikayetleri de vardır. Adli ihbar olarak dikkate almasını talep ediyorum. Özellikle, TC ve yöneticilerine yönelik yayınlar şikayet edildi. Mağdur pozisyonunda olan gazetenin sanıkları veya başkalarını tahrik ettiği, provoke ettiği ortadadır. Hiçbirimiz bu olayın yaşanmasını istemezdik. Keşke tahrikler olmasaydı ve eylem yasal çerçevede gerçekleşseydi. Keşke olayın sıcaklığıyla zarar verilmeseydi. Pişman ve üzgündürler. Oraya suç işlemek için gitmiş kişiler değildirler. Bir anlık gelişen olaylarda galeyana gelip işlenen suçlardır. Mahkemede ilk andan suçlarını kabul eden sanıklar, zarar gören 4 işyerinin zararını da tazmin etti. Sanık 1, TC vatandaşı, 20 yaşında mobilyacı. Ailesine maddi destek veren bir kimsedir. Vatani görevini yapmaya gidecek. Sanık 2, 32 yaşında. Evli ve iki çocuk babası, KKTC vatandaşıdır. Eşi ev hanımıdır. Sanık 3, 52 yaşında evli ve 4 çocuk babası. Özel bir şirkette şofördür. Sanık 4, çift uyrukludur. Büyükkonuk Belediyesi’nde geçici işçidir. Eşi ev hanımı. Sanık 5, 45 yaşında iki çocuk babası. Ailesini geçindiriyor. Sanık 6, 39 yaşında, evli ve iki çocuk babası, Mağusa Belediyesi’nde geçici işçidir.”

“Toplumda iyiye gitmeyen bir gerilim olduğu açık”

Avukat Enver Öztürk, sosyal medya takipçisi olduğunu belirtip, Toplumda iyiye gitmeyen bir gerilim olduğu, toplum kesinleri arasında provokasyonlar olduğu açık. Yargıdan toplumu yatıştırıcı, topluma yön verici karar çıkmalı” dedi.

Öztürk, son olarak şunları kaydetti:

“Sanıklar cezalandırılırken, sanıkları mahvedici ya da onları isyan ettirici bir ceza olmamalı. Toplumda, hiç istenmeyen hakaret ve küfürler insanları gerdi. Bu noktada mahkeme öyle bir karar vermeli ki, toplumun tüm kesimlerini yatıştıran ve adalet duygusunu pekiştiren, toplumu rahatlatan bir karar olsun. Bu dava süresince, sosyal medya ortamında yargıçlarımıza da hiçbir şekilde tasvip edemeyeceğimiz görüşler ortaya kondu. Hele hele muhterem mahkememin korunmasına neden olacak şekle gelmesinden rahatsızız. Hiç kimsenin yargıçlarımızın görevlerini yapmasını engellemeye çalışmasını tasvip etmez, onaylamayız. Mahkemenin en doğru kararı vereceğinden eminiz.”

0
mutlu
Mutlu
0
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Karar 21 Şubat’ta okunacak

Yorumlar kapalı.