Engin Yıldırım

Kariyer yolculuğu-2






Referans


   Referans aldığınız kişilerin, araştırdığınız kişi ile daha önce mutlaka aynı şirkette çalışmış ve onu değerlendirebilecek bir pozisyonda olması önem arz etmektedir! Referans almak için doğru kişiler bulunduysa, araştırılan kişi hakkında ister olumlu, isterse olumsuz cevap verilsin kendisine “neden, nasıl?  Diye sormanızda fayda var. Yani referans istediğiniz kişi hakkında yapılan “olumlu, olumsuz” gibi kısa yorumlar yerine, somut olarak neden olumlu, neden olumsuz diye sorarsanız hem referansın sağlamlığı test edilmiş olur, hem de işe alım için görüştüğünüz ‘aday’ hakkında daha fazla bilgi edinmiş olursunuz.

Eğitim

Eğitim ve mesleki eğitime yatırım, bilgi ekonomisinin en iyi yatırımı olarak kabul edilmektedir. Verimliliği arttırmak için mevcut iş gücü daha eğitimli hale getirilmelidir. Uluslararası gayrimenkul, alışveriş merkezi yönetim şirketleri ise yöneticilerini kısa veya uzun süreli yurt dışına eğitim için göndermektedir. Böylece yurt dışındaki alışveriş merkezlerinde oradaki profesyonellerden merkezin işletme anlayışı, döküman örnekleri/formatları, her türlü yönetim sistemi, görev dağılımı, AVM’nin konsepti, hedef kitlesi, hikâyesi ve yapılan işlerden örneklerin anlatıldığı vs. bilgilerin paylaşıldığı bir nevi eğitim almaktadırlar. Şirketlerin çalışanların eğitimine bütçelerinden yer ayırmaları ve bunu bir yönetim politikası olarak benimsemeleri kalite belgelerinin yaygınlaşması ve yabancı şirketlerin sayısının artması ile gündeme geldi.  AVM ve Perakende yöneticilerinin yurt içi/yurt dışındaki AVM turlarına, sertifika programlarına, eğitim programlarına katılmalarının da faydalı olacağına inanıyorum.
Bir şirket içinde deneyimli çalışanların, diğer çalışanları eğitmesi personelin yetişmesine katkıda bulunur. Ancak personelin eğitimi için profesyonel danışmanlık şirketlerinden de destek alınmasında çok önemli fayda var. Sertifika programları, çalışanların meslek bilincini de geliştirecek; Kendilerine olan güvenleri ve buna bağlı olarak verimliliklerini de artıracaktır. Aynı zamanda mesleki yeterliliklerini de belgelemiş olacaklardır. Eğitimin esas amacı verimliliği ve satışı artırmaktır.
Empati

Nacizane birkaç önerim olacak. Perakende de çalışan yöneticiler ile, AVM de çalışan yöneticiler sembolik olarak 1 gün bile olsa diğerinin yerine geçsin (veya beraber mesai yapsınlar). Bu tek tek olabileği gibi, ekipler halinde de diğer tarafta mesai yapılabilir. Herkes birbirinin çalışma koşullarını yerinde görürse empati yapması daha kolay olur. Dolayısıyla iş ortağı olan diğer tarafı daha iyi anlar, birbirlerine daha fazla yardımcı olurlar. Bu sistemle sorunların doğması engellenmiş veya varsa mevcut sorunların çözülmesi kolaylaşmış olur.

Rotasyon

Yurt dışındaki alışveriş merkezleri ile kısa süreli de olsa eleman değişimi yapılabilir (yabancı kökenli yatırımcılar zaten yurt dışındaki AVM’lerine eğitim amaçlı gönderiyor) Ama  yerli yatırımcılar da rotasyon ile yönetim ekibini yurt dışındaki AVM’lere gönderirse yeni bilgiler, yeni deneyimlerle farklı bakış açısına sahip olunacaktır, dolayısıyla verimlilik artacaktır.

Tecrübe & analiz

Günümüzde eskisi kadar çok AVM projesi yapılmıyor,  dolayısıyla AVM sektöründe işsiz yönetici sayısında artış söz konusu olmaktadır. Bu nedenle kısa ve orta vade de sektöre yeni yöneticiler kazandırmak yerine mevcut yöneticilere yatırım yapmak ve sahip çıkmak lazım. Üstelik eskiye göre rekabet daha zorlu ve yenilenen AVM projelerinde de artış olduğu için tecrübenin önemi her zamankinden daha fazla önem kazanıyor.
(Son)

 

Kariyer yolculuğu-2

Yorumlar kapalı.