Meryem Hoca

Kenelerden bulaşan Ehrlichiosis hastalığı nedir?





Ehrlichiosis (Erlişya) kene aracılığıyla köpeklere bulaşabilen bir hastalıktır. Hastalık sıcak iklimli bölgelerde görülmektedir. Ülkemizde de Akdeniz kıyılarında ve Türkiye’nin bazı bölgelerinde görülmektedir. Hastalığın en yaygın olduğu mevsimler, kenenin yaşamasına uygun olan mevsimlerdir. Bu mevsimler; ilkbahar, yaz, erken sonbahardır. Hastalığa en yatkın ırklar ise Alman çoban köpekleri ve dobermanlardır.

Hastalık canlıyı ısırmasıyla bulaşabildiği gibi yapılan araştırmalarda deneysel olarak kan nakli ile de bulaşabildiği saptanmıştır. Hastalığın bulaşmasında birincil olarak kene etkilidir. Keneler canlı dokuyu ısırarak, tükürük bezlerinde bulunan (ehrlichiosis) etkenini canlı dokuya aktarırlar ve enfekte ederler. Etken (ehrlichiosis) vücuda girdikten sonra ilk olarak kemik iliği, dalak ve karaciğer gibi organlara gider ve buralarda 3 hafta süreyle çoğalırlar. Daha sonra kan aracılığıyla diğer doku ve organlara giderek burada hasarlara sebep olur. Hasar verdiği organlardan en önemlileri böbrek, akciğer ve beyindir. Buralarda damarlara yerleşerek damar yapısını bozar, damar yangılarına sebep olur.

Bunun sonucunda da kan yapan hücrelerin yapısını ve üretimini bozarak anemiye yani kansızlığa sebep olur. Bunun dışında etkenin en önemli özelliklerinden biri ise kanın pıhtılaşma mekanizmasında rol oynayan trombositlerin içine girer ve yapısını bozar. Vücudun savunma mekanizması hücrelerinden olan lökositlerin sayısında azalma olur ve anemiye yani kansızlığa neden olur.

Hastalık 3 farklı dönemde incelenmektedir. Akut dönemde görülen klinik semptomlar; yüksek ateş, kilo kaybı, iştahsızlık, durgunluk, burun kanaması, karnın altında ödem oluşması ve bunların yanında merkezi sinir sistemi bozuklukları yani istemsiz hareketler ve tikler olarak şekillenebilir.

Akut dönemde bazı hayvanlar herhangi bir medikal tedaviye ihtiyaç duymaksızın kendiliğinden iyileşme gösterebilirler. Ancak bazen de akut dönemden sonra subklinik döneme geçiş yapabilir yani herhangi bir hastalık belirtisi göstermez ve bu dönem yıllarca sürebilir.

Bu dönemde herhangi bir teşhis veya tedavi yapılmazsa hastalık kronikleşebilir. Kronikleşmesinin yanı sıra uzun süre baskı altında kalan imnun sistemde ise bu kronik durum akut duruma göre daha ağır şekilde seyreder. Kronik durumda ise akciğer kanaması, burun kanaması, vücudun diğer yerlerine kan oturması ve bunların yanı sıra dalakta büyüme, karaciğerde büyüme, idrarda kan ile şiddetli kilo kaybı görülecektir.

Hastalığın teşhisinde kullanılan birçok yöntem vardır. Bunlar PCR, Eliza, Vestern yöntemleri gibi ancak günümüzde en çok kullanılan ve en güvenilir sonucu veren imnun floresan antikor testidir. Bunun yanı sıra birçok özel klinikte de kullanılan ehrlichiosise spesifik olan hazır testlerde kullanılmaktadır.

Kenelerden bulaşan Ehrlichiosis hastalığı nedir?

Yorumlar kapalı.