Klima bakımını kesinlikle aksatmayın



featured


Ali ÇATAL

“COVİD-19 RİSKİ BİLE VAR”… Dr. Yağmur Aldağ, “Temizliği yapılmayan klimalar, bütün solunum yolu hastalıklarına neden olabilir, ki bu durum, Covid-19 için bile geçerli” diyerek özellikle merkezi klima sistemi olan yerlerde, söz gelimi hastanelerde, klima bakımının ve temizliğinin aksatılması durumunda, Covid-19 tedavisi gören hastaların bulunduğu odadaki klimanın, virüsü bütün hastaneye yayabileceğini kaydetti.

“MERKEZİ SİSTEME DİKKAT”… Yağmur Aldağ, halka uyarılarda da bulunurken, “Toplu yerlerde ve özellikle merkezi klimaların olduğu yerlerde elden geldiğince kısa kalınmalı. Ayrıca, klimanın sıcaklığını ‘daha fazla soğutsun’ diye oda ısısının altına düşürmemeli. Toplu mekanlarda bulunmak, enfekte olma riskini arttırır ve sıcaklık değeri düşürülen klima da ortamdaki nemi daha da kurutur; ki bu da astım başta olmak üzere birçok rahatsızlığı ya tetikler ya da ağırlaştırır” ifadelerini kullandı.

Klimalar, gerek evlerde gerek arabalarda, gerekse işyerlerinde yaz sıcaklarının etkisinden arınmada son derece işlevsel bir görevi ifa ederken; bakımı ve temizliği aksatılan klimalar ise sağlık açısından çok ciddi bir risk arz ediyor.

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Yağmur Aldağ, bakımı ve filtre temizliği yapılamayan klimaların meydana getirdiği risklere dikkat çekti.

Filtreleri iyi temizlenmemiş ve bakımı aksatılmış klimaların, başta lejyoner hastalığı olmak üzere pek çok akciğer ve göğüs rahatsızlığına neden olabileceğine işaret eden Aldağ, bu riskin ‘kesinlikle’ göz ardı edilmemesi gerektiğini kaydetti.

Dirençli mikroorganizmaların, temizliği aksatılmış klima filtrelerinde varlıklarını sürdürüp çoğaldıklarını belirten Aldağ, bu mikroorganizmaların sebep olduğu hastalıkların ise ancak ‘şüphe üzerine yapılan testlerle’ ortaya çıktığı bilgisini verdi.

Lejyoner hastalığı diye bilinen rahatsızlığın, akciğerleri vuran ve komplikasyon geliştirerek böbrek yetmezliği ve karaciğer sorunları gibi sıkıntılara neden olduğunu da kaydeden Aldağ, klima bakımının ve temizliğinin aksatılmasının ‘çok pahalıya patlayabileceği’ uyarısını yaptı.

Araç klimalarının da benzer bir muameleye tabi tutulması gerektiğini aktaran Aldağ, araba klimalarındaki polen filtresinin, zamanı geldiğinde muhakkak değiştirilmesi gerektiğini kaydetti.

“Yaşlılar daha büyük risk altında”

Dr. Yağmur Aldağ, böylesi durumlarda, toplumun yaşlı kesiminin çok daha büyük bir risk altında olduğunu da paylaşırken, yaşça ileri kişilerin, bahse konu tehlikeyi daha da ciddiye almaları gerektiğini söyledi.

“Temizliği yapılmayan klimalar, bütün solunum yolu hastalıklarına neden olabilir, ki bu durum, Covid-19 için bile geçerli” şeklinde konuşan Aldağ, özellikle merkezi klima sistemi olan yerlerde ve söz gelimi hastanelerde, klima bakımının ve temizliğinin aksatılması durumunda, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) tedavisi gören hastaların bulunduğu odadaki klimanın, Covid-19 virüsünü bütün hastaneye yayabileceğini kaydetti.

Toplu yerlerde mümkün olduğu kadar bulunmamak ve klimanın sıcaklık değerini ‘oda ısısında’ tutmak gerektiğini belirten Aldağ, sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı:

“Toplu yerlerde ve özellikle merkezi klimaların olduğu yerlerde elden geldiğince kısa kalınmalı. Ayrıca, klimanın sıcaklığını ‘daha fazla soğutsun’ diye oda ısısının altına düşürmemeli.

Toplu mekanlarda bulunmak, enfekte olma riskini arttırır ve sıcaklık değeri düşürülen klima da ortamdaki nemi daha da kurutur; ki bu da astım başta olmak üzere birçok rahatsızlığı ya tetikler ya da ağırlaştırır.”

0
mutlu
Mutlu
0
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Klima bakımını kesinlikle aksatmayın

Yorumlar kapalı.