Kurtarma çalışmaları için 100 bin dolar gerekiyor



featured


Ahmet İLKTAÇ

Gazimağusa’da, Palm Beach Bölgesi’nde, 22 Aralık 2016 tarihinde, kötü hava şartları nedeniyle sürüklenerek kayalıklara oturan Tanzanya bayraklı “M-V Chrisdul” isimli kuru yük gemisini kurtarma çalışmaları henüz başlamadı.

Hava şartlarının kötü olması, su seviyesinin düşük olması ve armatörlerle KKTC devletinin, kurtarma ücreti konusunda hâlâ anlaşmaya varamaması, geminin kurtarma çalışmalarını geciktiriyor.

Geminin kurtarma çalışmalarının tersane işlemleri dahil yaklaşık 100 bin dolara mal olacağı söylenirken, gemi armatörlerinin bu fiyatı aşağıya çekmeye çalıştığı öğrenildi.

100 bin dolar gerekli

Konuyla ilgili KIBRIS’a konuşan geminin acenteliğini üstlenen Sabah Shipping Ltd. Direktörü Mahir Houkan, geminin kurtarma işlemi için geminin sahibinden 30 bin dolar istendiğini, tersane masraflarının da yaklaşık 70 bin dolar civarında olacağını söyledi.

Mahir Houkan, bu miktarın, geminin sahibine biraz pahalı geldiğini kaydetti. Geminin karaya vurduğu dönemde hava şartlarının çok kötü olduğunu ve bu nedenle de o günlerde bu işlemin gerçekleştirilemediğini, hâlâ kötü hava şartlarının devam ettiğine dikkat çekti.

Houkan, kurtarma işleminin yapılabilmesi için hem hava şartlarının düzelmesi, hem de deniz suyu seviyesinin yükselmesi gerektiğini bildirdi.

Mahir Houkan, geminin sahiplerinin şu an Türkiye’de olduklarını ve birkaç gün içerisinde yeniden KKTC’ye gelip gemiyi kurtarma işlemleri için yeniden anlaşma ortamı arayacaklarını kaydetti.

Burak: Bize gelen talep yok

Kıbrıs Türk Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Şirketi Genel Müdürü Yusuf Burak, kendilerine henüz geminin kurtarılması için yardım talebinin ulaşmadığını söyledi.

Gemiyi kurtarma çalışmalarına, gemi sahibinin rızası ve iradesi dahilinde başlanabileceğine değinen Burak, bunun için gemi sahibiyle bir anlaşma imzalamaları gerektiğini bildirdi.

Yusuf Burak, geminin çevresel tehdit oluşturmaması için de gerekli önlemlerin alındığına vurgu yaptı.

 

0
mutlu
Mutlu
0
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kurtarma çalışmaları için 100 bin dolar gerekiyor

Yorumlar kapalı.