Otomasyon sistemi önce yeşil reçete ile satılan ilaçlarda uygulanmalı



featured


GETİREN DE, SATAN DA, ALAN DA BİLİNECEK… Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Başkanı Umut Öksüz, yeşil reçete ile satılan bu ilaçların reçetesiz satışını önlemek için ilaç takip ve otomasyon sisteminin uygulamaya geçmesi gerektiğini anlattı. Öksüz, bu sistemin ilk olarak yeşil reçete ile satılan ilaçlarda uygulanması gerektiğini söyleyerek, böylece hangi ilacın, hangi firma tarafından, ne zaman getirilip, hangi eczaneye verildiği ve eczacının da hangi reçete numarası ile bu ilacı hangi hastaya verdiğinin bilineceğini belirtti

Ceren ÖZBİL

Ülkede ne yazık ki yeşil reçete ile satılması gereken anti-depresan ve cinsel gücü artırıcı ilaçların reçetesiz, yani gayrı yasal bir şekilde elden ele dolaşmasının önüne geçilemiyor.

Zaman zaman bu ilaçları kullanan, ya da yanında bulunduran kişiler, polis tarafından tespit edilerek tutuklansa da, ülkede, ilaçların yeterli anlamda kontrolünün yapılamaması nedeniyle bu sorunun önü alınamıyor.

Konuyla ilgili KIBRIS Gazetesi’ne konuşan Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Başkanı Umut Öksüz, yeşil reçete ile satılan bu ilaçların reçetesiz satışını önlemek için ilaç takip ve otomasyon sisteminin uygulamaya geçmesi gerektiğini söyledi.

Öksüz, hatta bu sistemin ilk olarak yeşil reçete ile satılan ilaçlarda uygulanması gerektiğini söyleyerek, böylece hangi ilacın, hangi firma tarafından, ne zaman getirilip, hangi eczaneye verildiği ve eczacının da hangi reçete numarası ile bu ilacı, hangi hastaya verdiğinin bilineceğini belirtti.

“Getirenler tespit edilemiyor”

Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Başkanı Umut Öksüz, yeşil reçete ile satılan cinsel gücü artıcı ve anti-depresan ilaçların kaçak yolla elde edilmesinin önüne geçilmesi gerektiğini söyledi ve polis tarafından bu gibi ilaçların gayri yasal bir şekilde alındığının tespit edildiğini, ancak kim tarafından getirildiğinin bilinemediğini belirtti.

Öksüz, şunları kaydetti:

“Bu ilaçlar, eczanelerde yeşil reçete ile satılan ilaçlardır. Ancak neredeyse her hafta birileri çantasında, ya da koli koli bu tarz ilaçlarla yakalanıp tutuklanıyor.

Bu ilaçların kimler tarafından getirildiği ve satıldığı ya tespit edilemiyor ya da yurt dışından geliyor.

Biz Sağlık Bakanı’na bu konuda bir çözüm önerisi sunduk”.

“Kontrol altına alınmalı”

Öksüz, Genel Sağlık Sigortası ve ilaç takip sistemiyle ilgili çalışmalar yapıldığından söz ederek, şöyle devam etti:

“Biz de otomasyonun önce yeşil reçeteye tabi ilaçlarda yapılması önerisini sunduk.

Kalemi az olan ve kontrolü yegane olması gereken ilaç sınıfıdır.

Eğer biz yeşil reçeteli ilaçların ülkeye kimin tarafından girdiğini, hangi deponun, hangi eczaneye verdiğini, hangi eczacının, hangi reçete numarası ile hangi kimlik numaralı hastaya, ne gün, kaç doz verdiğini bilirsek, bu sorunu çözeriz.

Bu da ancak otomasyon sistemi ile mümkündür. Böylece doktor da, eczacı da, ecza deposu da denetlenir ve yine böylece yeşil reçete, art niyetli bir şekilde kullanılamaz.

Daha doğrusu suistimali önlemenin tek yolu budur. Biz bunu teklif ettik. Bu konu çalışmaya da gönüllüyüz. Umarım yakın zamanda da geçecektir”.

0
mutlu
Mutlu
0
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Otomasyon sistemi önce yeşil reçete ile satılan ilaçlarda uygulanmalı

Yorumlar kapalı.