Akay Cemal

Selanik Belediye Başkanı Butaris’in dövülmesi olayı





Yunanistan’da, Türkiye’ye sempatisiyle bilinen Selanik Belediye Başkanı Yannis Butaris, Birinci Dünya Savaşı’nda öldürülen Yunanlılar için düzenlenen törende, bir grup aşırı sağcının saldırısına uğradı. Saldırı sonucu yere düşürülen ve tekmelenerek başından ve ayaklarından yaralanan Butaris (75) geceyi hastanede geçirmek zorunda kaldı.

Butaris, saldırıyı anlatırken, “Kâbus gibiydi, her yerime vuruyorlardı” dedi. Belediye görevlileri tarafından saldırganların elinden kurtarılan Selanik Belediye Başkanı’nın darp edilmesi olayı, Yunanistan’da geniş yankılar yaratırken, Başbakan Aleksis Çipras, ‘aşırı sağcı kabadayılar’ diye nitelediği saldırganların, eylemlerinin sonucuna katlanacağını söyledi.

Atatürk ve Venizelos’un temellerini attığı Türk-Yunan dostluğundan söz eden Butaris, iki ülke arasındaki dostluğa dair sık sık adımlar atıyor, ancak bu adımlar, Yunan milliyetçiler dolayısıyla hayata geçirilemiyordu…

Dünyada hükümetler gibi belediyeler de kendi alanlarında dış ülkelerde bağlantılar kurmaktadır. Özellikle büyük belediyeler, çeşitli ülkelerin belediyeleri ile işbirliği yapmakta, ilişkilerini her bakımdan geliştirmektedirler.

Örneğin bizde de birçok belediyenin, Türkiye’den veya Balkan ülkelerinden ‘kardeş belediyesi’ vardır. Halka ve ülkeye hizmet için yarış halindedirler. Birtakım bilgileri paylaşmakta, hatta zaman zaman ortak etkinlikler düzenlemektedirler. Amaç halklar arasında sevgi bağları oluşturmak, turizm sektörüne katkı sağlamak ve barış ve huzur ortamının sağlanmasında belediyeler olarak üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmektir.

Çoğu kez merkezi yönetimlerin yerine getiremediği görevleri yerel yönetimler üstlenmekte ve ikili ilişkilerin geliştirilmesiyle iki ülke arasındaki ilişkilerin de güçlenmesine neden olmaktadırlar. Özellikle çağdaş ülkelerde merkezi yönetimle yerel yönetimlerin ahenk içinde çalışması sonucu, ülke yararına ne tür verilerin ortaya çıktığı tahmin edilebilir.

Önemli bir devlet adamının yabancı bir ülkeyi ziyaretinde kendisine şehrin altın anahtarının verilmesi boşuna değildir. İngiltere’yi ziyaret eden bir devlet adamına Başkent Londra Belediyesi tarafından şehrin altın anahtarının takdimi en büyük onurdur.

Küçük bir ülkeyiz. Devletimiz resmen tanınmasa da, belediyelerimizden bir kısmı dünyaca tanınmaktadır. Aynı zamanda Belediyeler Birliği’nin de Başkanı olan Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli, bu hususları çok daha iyi bilmekte, çünkü arada bir Avrupa Birliği Yerel Yönetimler toplantılarına katılmaktadır.

Geçmişte de mesela Lefkoşa’nın Türk ve Rum belediyeleri arasında önemli ölçüde işbirliği vardı. Bilhassa kanalizasyon çalışmaları nedeniyle o dönemin Lefkoşa Belediye Başkanı olan Mustafa Akıncı ile Lefkoşa’nın Rum Belediye Başkanı Lellos Dimitriadis sık sık bir araya gelmekteydiler. Çünkü sorun ortaktı ve çözülmesi gerekirdi… Her iki tarafın da onayı olmadan çözülemeyeceğine göre, başka da çıkar yol mevcut değildi… Onun için diyoruz ki, bazı hallerde yerel yönetimler, merkezi yönetimler için lokomotif görevi görmektedir.

Gelelim tekrar Yannis Butaris’in bir grup Yunan genci tarafından darp edilmesi olayına… Selanik, Yunanistan’ın ikinci büyük kentidir ve bu kentin belediye başkanı olan şahsiyet, sırf Türk-Yunan dostluğunu savunduğu ve Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük bir lider olduğunu yeri geldiğinde vurguladığı için saldırıya uğruyor, hastanelik ediliyor.

Ne Türkiye’de, ne de KKTC’de bu denli kinci bir zihniyet yoktur. Daha geçenlerde Avrupalı parlamenterlerin Maraş’a düzenledikleri ziyarette sözde Maraş Belediye Başkanı Aleksis Galanos’un tüm tahriklerine rağmen bir tek Rum’un burnu kanamış mıdır? Her yıl Bostancı sınırında düzenlenen Güzelyurt’la ilgili yürüyüşler sırasında, sözde Omorfo Belediye Başkanı’nın aynı şekilde tahriklerine rağmen, tek bir Rum saldırıya uğramış mıdır?

Bu örnekleri verirken, Selanik Belediye Başkanı’nın başına gelenleri de düşündükçe, Kıbrıs Türk halkının her zaman olgun ve demokratik bir tavır sergilediğini ifade etmek gerekir.

***

Halil Çapkın da yaşama veda etti

Akdoğan’ın çınarlarındandı… Halil Çapkın aslen Stavrogonno (Aydoğan) köyünden olup, Akdoğan’da ikamet etmekteydi. 1928 doğumlu, saygıdeğer bir kişiydi. Keziban Çapkın’ın eşi Halil Çapkın dört evlat ve birçok torun ve torun çocukları sahibiydi. Önceki gün Akdoğan’da son yolculuğuna uğurlandı.

Bu arada İskele sakinlerinden iyilik timsali Ziya Hürsöz de İskele’de defnedildi. Hürsöz’ün vefatı nedeniyle Mormenekşe Spor Kulübü yönetim kurulu bir taziye mesajı yayınladı.

Allah’tan rahmet, aileleri ve dostlarına başsağlığı dileriz.

Selanik Belediye Başkanı Butaris’in dövülmesi olayı

Yorumlar kapalı.