Senato: VYK meydan okudu



featured



Ahmet İLKTAÇ

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Senatosu, Rektör Yardımcılığına bağlı Teknik İşler ve Kurumsal İlişkiler Koordinatörlüğü’nde görev yapan Mehmet Şemi’nin 22 Eylül tarihinde, Rektörlük tarafından bu görevden alınıp asli görevine iade edilmesinin hemen ardından,  DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu (VYK) tarafından sekretarya danışmanlığına atanmasını kınadı.

DAÜ Senatosu, 29 Eylül 2017 tarihli 17/428 sayılı toplantısında oy birliğiyle yaptığı kınama yazısında, VYK’nın bu işlemini “meydan okuma” ve “Rektör ve üniversitenin manevi kişiliğini rencide edici” nitelikte olduğunu belirtti. Senato aynı karar yazısında “üniversite özerkliğinin, DAÜ’deki yetersizliğinin çok çarpıcı bir örneği” olduğuna dikkat çekti.

VYK’nın bu tasarrufunu üniversiteye bir dayatma niteliği taşıdığı görüşüne varan DAÜ Senatosu, VYK’nın bu kararını kınadı.

“Üniversitenin manevî kişiliğini çok ağır biçimde rencide edildi”

Doğu Akdeniz Üniversitesi, Üniversite Senatosu’nun aldığı karar şöyle:

“Geçici olarak Rektörlük’te koordinatörlük yapmakta olan bir öğretim elemanı, geçici görevine daha uzun süre devam etmesinde Üniversitemiz açısından yarar bulunmadığı düşüncesi ile Rektörlük tarafından asli görevine iade

edilmek istenmiş ve Vakıf Yöneticiler Kurulu’nun sayın Başkanının bilgisine de şifahen sunulduktan sonra bu işlem gerçekleştirilmiştir. Ancak olayın üstünden bir gün bile geçmeden aynı kişi, Vakıf Yöneticiler Kurulu Başkanı tarafından Vakıf Yöneticiler Kurulu Sekreteryasına danışman olarak atanmıştır.

Olay ilk bakışta yasal yetkiler kullanılarak yapılan bir yönetsel tasarruf görüntüsü vermekte ise de, hizmetinde

yarar görülmeyerek, Rektör tarafından aslî görevine iade edilen bir öğretim elemanının, Rektör’ün tasarrufu hiçe sayılarak, adeta meydan okurcasına Vakıf Yöneticiler Kurulu nezdinde görevlendirilmesi, gerek Rektörü, gerekse Üniversite’nin manevî kişiliğini çok ağır biçimde rencide edici niteliktedir. Ayrıca bu olay, son derece önemli ve vazgeçilmez olduğunda kuşku bulunmayan üniversite özerkliğinin, Üniversitemizdeki yetersizliğinin çok çarpıcı bir örneğini oluşturmaktadır.

İdari tasarrufların sadece yasal olmaları, hukukî olabilmeleri için yeterli olmayıp, zamanlama, yerindelik ve kamusal yarar unsurları da en az yasallık kadar önemlidir.

Bir kişinin kendi çıkarına dayalı isteklerinin kamu yararının üstünde tutulduğu izlenimi veren VYK tasarrufunun, Üniversiteye bir dayatma niteliği taşıdığı görüşünde olan Senatomuz, söz konusu kişinin atanmasına ilişkin Vakıf

Yöneticiler Kurulu kararının kınanmasına ve bu görüşümüzün kamuoyu bilgisine sunulmasına karar vermiştir. Saygıyla duyurulur”.

0
mutlu
Mutlu
0
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Senato: VYK meydan okudu

Yorumlar kapalı.