Eksiklikler giderilmedikçe reform bir şey ifade etmez



featured


PERSONEL VE EKİPMAN EKSİKLİKLERİ… Yıllardır hantal yapısından şikâyet edilen kamuya karşı güven iyice azaldı. Kamudaki sorunların çözümü için yıllardır üzerinde çalışılan ve “Kamu Reformu” olarak anılan Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı da bu konuda tek başına çözüm olmayacak gibi görünüyor. Birçok dairede ciddi personel ve ekipman eksiklikleri olduğu biliniyor.

“EKSİKLER GİDERİLMELİ”… KTAMS Başkanı Güven Bengihan Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı’nın yasalaşması, birlikte girmesi ile devlet dairelerindeki personel ve teknik ekipman eksikliklerinin de giderilmesi gerektiğini kaydetti. Bengihan, hastanelerde, Şehir Planlama Dairesi’nde, Araç Kayıt Dairesi’nde ciddi personel ve ekipman eksikliği olduğunu anlattı.

“PROTOKOLDE BELİRTİLEN İSTİHDAM SAYISI YETERSİZ”… Türkiye ile yapılan mali protokolde kamuya 360 personel alınabileceğinden söz edildiğinin altını çizen Bengihan bunun da emekli olan kişinin yerine bir kişi alınması anlamına geldiğini söyledi. Ancak emekli olacak kişinin göreve başladığı 30 yıl öncesine göre şu andaki nüfusun kat kat fazla olduğundan söz eden sendika başkanı Bengihan, bunun kamu reformu ile bağdaşmadığını belirtti.

Ceren ÖZBİL

   Ülke nüfusu hızla artarken, kamu kurum ve kuruluşları ile devlet daireleri bu nüfus artışı karşısında yetersiz kalıyor.

   Ne personel, ne de ekipman sayısı ülke nüfusunun ihtiyaçlarını karşılamaya yetiyor. Bazı zamanlarda vatandaşlar en basit işlem için bile haftalarca beklemek zorunda kalıyor. Bu da kamuya karşı duyulan güvensizliğin daha da artmasına neden oluyor.

   Kamudaki sorunların aşılması için uzun yıllardır üzerinde çalışılan ve Kamu Reformu diye adlandırılan Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı da tek başına bu sorunları çözmeye yeterli olmayacak gibi görünüyor.

   Yasayla birlikte birçok kamu kurum ve kuruluşu ile devlet dairelerindeki personel açığının kapatılması ve ekipman eksiğinin de giderilmesi gerekiyor.

   KIBRIS Gazetesi’ne konuşan KTAMS Başkanı Güven Bengihan, kamudaki sıkıntılar ve Kamu Reformu hakkında bilgi verdi.

   Bengihan, bu yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte devlet dairelerindeki personel ve teknik ekipman eksikliklerinin de giderilmesi gerektiğini kaydetti.

Bengihan: Yasa tek başına yeterli değil

   KTAMS Başkanı Güven Bengihan, kamuda yaşanan sıkıntıların aşılması için tek başına “Kamu Reformu” diye adlandırılan yasanın yapılmasının yeterli olmayacağını söyledi.

   Bu yasa ile birlikte aynı zamanda devlet dairelerinde personel ve teknik ekipman eksikliklerinin de giderilmesi gerektiğini kaydeden Bengihan, “birçok dairede personel ve ekipman eksikliği var. Yasa yapılıp bu açıklar giderilmezse hiçbir şey değişmez” dedi.

“Personel sayısı artan nüfusu karşılamaya yetmiyor”

   Devlet dairelerindeki personel sayısının artan nüfusu karşılamaya yetmediğini ifade eden Bengihan şu şekilde konuştu:

   “Sağlık alanında ciddi bir personel eksiği var. Şehir Planlama Dairesi’nde personel ve araç eksikliği bulunuyor. Bu dairede araziye çıkacak araç yoktur. İnsanlar nasıl çıkıp denetleme yapsın. Devlet için altın yumurtlayan tavuk alan Araç Kayıt Dairesi’nde printer sorunu var. Makbuz kesmek zaman alıyor, işler yavaşlıyor.     Hastanelerde diyabet, kanser ve diyaliz ilaçlarında eksiklik var. Tüm bu alanlarda eksikler varken ve nüfus ta sürekli artarken tek başına Kamu Reformu Yasası etkili olmaz. Ülkeye giriş kapılarımız sorma gir hanı. Bu nedenle de sürekli nüfus artıyor ve personel ile teknik ekipman sayısı yetersiz kalıyor.”

“Liyakata dayalı bir sistem getirilmeli”

   Bengihan bu yasa yapılırken de amacın kişileri korumak değil, liyakata dayalı bir sistem getirmek olması gerektiğini söyledi ve siyasetten uzak tutulması gerektiğinin altını çizdi.

   Bengihan, “yasa hazırlanırken, liyakata dayalı bir sistem getirilip, popülizm ile siyasetten uzak tutulmalıdır” dedi.

“Mali protokolde söz edilen kamu istihdam sayısı yetersiz”

   Türkiye ile yapılan mali protokolde kamuya 360 personel alınabileceğinden söz edildiğinin altını çizen Bengihan bunun da emekli olan kişinin yerine bir kişi alınması anlamına geldiğini söyledi.

   Ancak emekli olacak kişinin göreve başladığı 30 yıl öncesine göre şu andaki nüfusun kat kat fazla olduğundan söz eden sendika başkanı Bengihan, bunun kamu reformu ile bağdaşmadığını belirtti. 

0
mutlu
Mutlu
0
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Eksiklikler giderilmedikçe reform bir şey ifade etmez

Yorumlar kapalı.