Eziyet devam ediyor



featured


Ali CANSU

KKTC’de Mevlit Kandili sebebiyle resmi tatil olmasından yararlanan ve dün Güney Kıbrıs’a geçmek isteyen Kıbrıslı Türkler, Metehan Sınır Kapısı’nda yine araç kuyruklarında uzun süre beklemek zorunda kaldı.

Güney Kıbrıs’a Lefkoşa’daki Metehan Sınır Kapısı’ndan geçmek isteyen Kıbrıslı Türklerin yanı sıra, Rum ve diğer ülke vatandaşları, Rum polisinin tek geçiş noktasından işlem yapması nedeniyle eziyet çekti.

Gerek hafta içi, gerekse hafta sonu işlerine gitmek, çocuklarını okula götürmek veya gezmeye gitmek için Güney Kıbrıs’a geçmek isteyenler, sık sık Rum polisinin işleri yavaştan almasının mağduru oluyor.

Dün de Rum görevlilerin tek şeritten işlem yapması ve ikinci şeridi açmaması nedeniyle sınırın kuzey tarafına doğru uzun araç kuyruklarının oluşmasına neden oldu.

14 yıldır aynı eziyet

Sınır kapılarının 23 Nisan 2003’te açılmasının üzerinden 14 yıl geçmesine rağmen araçlarıyla Metehan Sınır Kapısı’ndan güneye geçmek isteyen vatandaşların hâlâ ilk günkü çileyi çekiyor olması, tepkileri de beraberinde getiriyor.

Güneyde çalışan, havaalanına gidecek olanlar veya çocuklarını okula götürüp-getirmek isteyen Kıbrıslı Türkler, Rumların bu eziyeti alışkanlık haline getirdiğini ifade ederek, Kıbrıs Rum Yönetimi’ne bu soruna bir çare bulması için çağrıda bulundu.

Hem Kıbrıslı Türk, hem de Kıbrıslı Rumlar Metehan’ın kuzey tarafında sürekli çift taraflı geçiş noktası yer aldığına işaret ederek, Rum Yönetimi’nin tek taraflı geçiş sisteminde ısrar etmesine bir anlam veremediklerini ifade etti.

Çift geçiş kontrol noktası kondu ama

Rum yetkili makamları, üç hafta önce Metehan’da tek kontrol noktasından çift geçişli kontrol noktasına geçmek için çalışma başlattı ancak kalıcı uygulamaya halen geçilmedi.

Rum polisi dün yine tek geçiş sistemi ile güneye geçiş yaptırırken, bu kez Kıbrıslı Rumlara yolun sol tarafından serbest geçiş imkânı sağladı. Kıbrıslı Türkler ise güneye geçmek için yine uzun kuyruklarda beklemek zorunda kaldı.

“Eziyet çekiyoruz”

Vatandaşlar, “Güneye gittiğimize gideceğimize pişman oluyoruz. Geçişler kolaylaştırılacağına, her gün yeni bir zorluk çıkarılıyor. Bu eziyet çekilecek gibi değil. Resmen Rum eziyeti çekiyoruz. Her konuda böyle eziyet çekmemiz mi lazım? İsyan etmemek elde değil. Hiçbir olayı güzellikle yaşamayı bilemedik, öğrenemedik. Bu yaşadıklarımız bunun en güzel ispatıdır. Geçişlerde her iki taraf da geçiş yapacak olan vatandaşlarına optik okuyuculu bir kart verseler böyle sıkıntı yaşanmayacak. Böylelikle hem personel hem de vatandaş rahatlayacak. Bu kadar zaman bunu yapmadılar. Artık, bu formaliteleri bir tarafa bıraksınlar ve vatandaşları düşünsünler” diye isyan etti.

0
mutlu
Mutlu
0
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Eziyet devam ediyor

Yorumlar kapalı.