İbret olsun!



featured



Sedef BOŞNAK

Gazimağusa Ağır Ceza Mahkemesi, Polis Genel Müdürlüğü’ne (PGM) bağlı Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü ekiplerinin, 29 Aralık 2015’te, Gazimağusa Limanı’nın yolcu salonunda, dedektör köpek Tarçın sayesinde Mehmet Vurmaz ve Mehmet Kara’nın tasarrufunda ele geçirdiği 987 gram 40 miligram hintkeneviri türü uyuşturucu maddeyle ilgili kararını açıkladı.

Mahkeme, oy birliğiyle, konu uyuşturucuyu, Suriye sınırından bin TL’ye temin edip, Hatay’dan ülkeye satmak ve içmek amacıyla ithal eden Mehmet Vurmaz ve Mehmet Kara’yı 9’ar yıl ağır hapse mahkum etti.

Başkan Melek Esendağlı, Yargıç Murat Soytaç ve Yargç Seran Bensen’den oluşan Gazimağusa Ağır Ceza Mahkemesi’nin oybirliğiyle verdiği kararı Yargıç Murat Soytaç açıkladı.

Yargıç Murat Soytaç, konu suçların ciddi ve endişe verici bir şekilde yaygınlaştığına vurgu yaparak, toplumun geleceğini kötü yönde etkileyen ve kolay ulaşılır hale gelen uyuşturucunun önüne geçebilmek için bu tür suçları işleyenlere ve işlemeye tevessül edecek kişilere karşı etkin ve caydırıcı cezaların verilmesi gerektiğini söyledi.

Murat Soytaç, kamu yararının çok ağır bastığı bu tür suçlarda hafifletici faktörlere fazlaca ağırlık verilmemesi gerektiği üzerinde durdu ve ekledi:

“Para kazanma gayesiyle tasarrufunda uyuşturucu bulunduran kişilere hoşgörülü davranılması düşünülemez. Ülkeye turist olarak gelip, ticari maksatla uyuşturucu tasarruf eden kişilerin önüne geçilmeli. Bu kişiler, caydırıcı ve ibret verici cezalarla cezalandırılmalı. Sanıkların tasarrufunda bulunan miktar, şahsi kullanım için öngörülen miktarın çok çok üzerinde. Mehmet Kara fikri ortaya atıp Mehmet Vurmaz’ı yönlendirdi. Dahası konu uyuşturucuyu ülkede satmak için plan yaptı ve ülkeye gizlice ithal etmek için Mehmet Vurmaz’ın üzerine gizledi. Maddeler, Mehmet Vurmaz’ın pantolon ve kemeri arasında, koku yaymasın diye 5 ayrı streç filme sarılarak, kalıp haline getirilerek sıkıştırılmış paketlerde ülkeye ithal edildi. Tüm bunlar affedilemez.”

Satmak için getirdiler

Sanık Mehmet Kara’nın aleyhine getirilen suçlamaları da reddettiğinden davanın duruşmasının yapıldığından söz eden Yargıç Murat Soytaç, İddia Makamı Başsavcılık adına davayı yürüten Kıdemli Savcı Mustafa İldeniz’in davasını makul şüpheden ari bir şekilde ispat ettiğini söyledi.

Yargıç Murat Soytaç, nizamlara aykırı hareket eden kişilerin suç işlediğine vurgu yaparak, sanıkları aleyhine getirilen ithal ve tasarruf suçlarından ötürü suçlu bulup oybirliğiyle mahkûm ettiklerini açıkladı.

Mehmet Kara’nın Mehmet Vurmaz’ı tanımadığı iddialarına itibar etmediklerini kaydeden Murat Soytaç, sanıkların 500’er TL vererek, konu uyuşturucuyu bin TL karşılığında satmak ve içmek gayesiyle Suriye sınırından temin edip ülkeye ithal ettiklerine bulgu yaptı.

Huzurlarında birbirlerini teyit eden şahadetleri olduğunu kaydeden Murat Soytaç, sanıkların konu suçu birlikte hareket ederek işlediklerinden söz etti ve “Sanıkları, Denetimli Serbestlik Yasası hükümlerinden faydalandırmamız mümkün değil. Tasarruf miktarı, kişisel kullanım miktarının çok üzerinde. Uyuşturucuyu satmak için KKTC’ye getirdikleri açıkça ortada. Ülkede yasal statüleri yok. Yasanın sunduğu faydalardan yararlanmaları mümkün değil” dedi.

Önlenmeli

Yargıç, konu suçların çok ciddi ve vahim suçlar olduğuna işaret ederek, uyuşturucunun toplum sağlığını temelden sarstığına, toplum geleceğini kötü yönde etkilediğine, kolay ulaşılır hale geldiğine, diğer suçlara basamak teşkil ettiğine değindikten sonra uyuşturucu madde kullanımının ve tasarrufunun önlenmesi için gerekli önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekti.

Murat Soytaç, uyuşturucu ticaretinin bir halkası olan sanıklara, işledikleri suçun vahameti ve ciddiyetiyle orantılı bir cezayla cezalandırmayı uygun ve adil buldu.

Meseleyle ilgili tüm durum ve şartları değerlendirdiklerini açıklayan yargıç, sanıkları, işlemiş olduğu suçlardan ötürü 9’ar yıl hapse gönderdi ve poliste, emare bulunan uyuşturucu maddelerin müsadere edilip usulüne uygun şekilde imha edilmesine emir verdi.

0
mutlu
Mutlu
0
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
İbret olsun!

Yorumlar kapalı.