‘Kambiyo Gider Vergisi’ geri geldi



featured


Ali ÇATAL

Döviz alım işlemlerinde bir dönem uygulanan ve 2008’de sıfırlanan Kambiyo Gider Vergisi, binde bir oran ile yeniden uygulanmaya başlanıyor. Türkiye Cumhurbaşkanlığı Kararı’na göre, bundan böyle, kambiyo muamelelerinde satış tutarı üzerinden binde 1 vergi alınacak.

Yurtdışından cep telefonu getirmesi süresi de TC Resmî Gazete kararıyla 2 yılda bir yerine 3 yılda bir olarak yeniden düzenlendi. Karara göre, bedeli gönderi başına 150 Euro üzerine olmayan kişisel kullanıma mahsus kitap veya benzeri basılı yayına ise muafiyet tanındı.

Uluslararası elektronik ticaret şirketlerinden sipariş edilerek kargoyla gönderilen ve bedeli 22 Euro’yu aşmayan ürünlere tanınan vergi muafiyeti de dün itibarıyla kaldırıldı. Posta ve kargo yoluyla gelen bütün gönderilere, bundan böyle ‘bedeli ne olursa olsun’ yüzde 18-20 bandında gümrük vergisi uygulanacak.

Söz konusu eylemleri yorumlayan Yatırım Uzmanı, Varlık Yöneticisi ve Gedik Yatırım Yurt İçi Satış Müdürü Serkan Dönmez, Kambiyo Vergisi uygulamasının tekrar başlatılmasını “Bahse konu uygulamanın,bütçede 8 milyar TL civarında bir katkı yaratmasıbekleniyor” ifadeleriyle desteklerken; e-ticarette getirilen ek vergilerin ise ‘dişe dokunur’ bir etkiye neden olamayacağı düşüncesinde.

Kambiyo muamelelerinde vergi alınacak

TC Resmî Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan Türkiye Cumhurbaşkanlığı kararına göre, kambiyo muamelelerinde satış tutarı üzerinden artık binde 1 vergi alınacak. Değişiklik uyarınca bankalar ile yetkili müesseselerin kendi aralarında veya birbirlerine yaptıkları kambiyo satışları, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yapılan kambiyo satışları ve döviz kredisinin ödenmesine yönelik olmak üzere, döviz kredisi kullanılan ya da kullanımına aracılık eden banka tarafından kredi borçlusuna yapılan kambiyo satışlarında binde 1 bandında vergi alınması uygulamasına başlanacak.

Cep telefonu getirme süresi uzatıldı

Türkiye dışından yolcu beraberinde getirilip kayıt ettirilebilen cep telefonları için süre de misyon görevlileri hariç 2 yıldan 3 yıla çıkarıldı. Gümrük kanununun bazı maddelerinde değişikliğe göre, Türkiye Gümrük Bölgesindeki bir kişiye posta ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen ve bedeli gönderi başına 150 Euro üzerine olmayan kişisel kullanıma mahsus kitap veya benzeri basılı yayına ise muafiyet tanındı.

Kanunda yapılan diğer değişikliğe göre de posta ücretleri de getirildikleri ülke ve birimlerine oranla artırıldı. Buna göre, kıymeti bin 500 Euro üzerinde olmamak kaydıyla posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen eşyanın değeri ile kişisel kullanıma mahsus kitap veya benzeri basılı yayın için 45’inci maddede yolcu beraberinde gelen eşya için ise 59’uncu maddede belirtilen limitleri aşan eşyanın değeri üzerindenAvrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi durumunda yüzde 18,diğer ülkelerden gelmesi durumunda yüzde 20,kitap veya benzeri basılı yayın için yüzde 0 ve Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) kanununa ekli sayılı listede yer alan eşya olması durumunda ise bu oranlara ek olarak yüzde 20 oranında tek ve maktu vergi tahsil edilecek.

E-Ticarette vergi muafiyeti yok

Amazon ve Alibaba gibi uluslararası elektronik ticaret şirketlerinden sipariş edilerek kargo vasıtasıyla gönderilen ve bedeli 22 Euro’yu aşmayan ürünlere tanınan vergi muafiyeti de kaldırıldı. Avrupa Birliği ülkelerinden getirtilen ürünlere yüzde 18, diğer ülkelerden getirtilenlere de bundan böyle yüzde 20 gümrük vergisi uygulanacak. Posta ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen, gönderi başına bedeli 75 Euro’ya kadar olan ürünlere sağlanan vergi muafiyetinde limit önce 30 Euro’ya, 2016 yılında da 22 Euro’ya indirilmişti. Böylelikle posta ve kargo yoluyla gelen tüm gönderilere, bedeli ne olursa olsun yüzde 18-20 oranında gümrük vergisi uygulanacak.

Dönmez: Spekülatif alımların maliyeti yükseltildi

“Gördüğüm kadarıyla temel üç sebeple bu karar alınmış gözüküyor. Bunlardan en önemlisi, spekülatif amaçlı döviz alımlarının maliyetini yükseltmek. Söz konusu eylemin, bu noktaya kısmî bir etki yaratacağını söylemek mümkün. Bu noktada dezavantaj olarak ise döviz işlemlerinin bir kısmının Türkiye dışı piyasalara ve kayıtdışı uygulamalara kayma olasılığının bulunduğunu söylemek mümkün” ifadeleriyle söz konusu hamleyi yorumlayan Yatırım Uzmanı, Varlık Yöneticisi ve Gedik Yatırım Yurt İçi Satış Müdürü Serkan Dönmez, ilgili eylemin amacının hem birincil nedenini açıkladı hem de risklerine dikkat çekti

Dönmez, “İkinci olarak da bütçeye gelir yaratma amacı gözleniyor. Bahse konu uygulamanın,bütçede 8 milyar TL civarında bir katkı yaratmasıbekleniyor. Bütçe dengesinin önem arz ettiği bir yılda olduğumuzu da düşünürsek,ilgili kararın bu açıdan da olumlu olduğunu söyleyebilirim” derken, mali yapısı son derece zor bir periyottan geçen Türkiye’nin, bütçe dengesini gözetmek durumunda kaldığını vurguladı.

“Son olarak da bir süredir kamunun Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) üzerinden yapılan TL nakit eşleşmeli işlemlerde avantajlı bir ortam sağladığını takip ediyorduk. Bu adımın, tam da bu piyasada yapılan işlemleri özendirici bir niteliği olduğunu da söyleyebilirim” şeklinde konuşan Dönmez, Türk Lirası eşleşmeli vadeli işlemleri destekler mahiyette bir adım atıldığını savundu.

“E-Ticaret düzenlemesi bekleneni veremez”

İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde kaldırılan vergi muafiyetine de dair görüş bildiren Dönmez, “Bu tür işlemlerdeki hacim hakkında net bir bilgim açıkçası yok. Kamunun burada sağlamak istediği de çok muhtemeldir ki döviz çıkışının engellenmesi ve ilgili harcamalarının yurtiçine yönlenmesi fakat şunu da belirtmeliyim ki burada sağlanacak faydanın çok kısıtlı olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Dolarda değişen bir şey yok

Öte yandan, TL varlıklarda önceki gün ikinci seansta hızlanan iyimserlik ile beraber 6,00 seviyesinin altını zorlayan dolar kurunda hareketin kalıcı olamadığı ve içerideki haber akışıyla beraber, gelişmekte olan diğer ülke para birimlerine görece zayıf seyrin yeniden devam ettiği dün görülürken; 6,00 üzerinde 6,10 ilk planda direnç konumu olarak kalmayı sürdürdü. Destek ise 6,00 olarak kayıtlara geçti.

0
mutlu
Mutlu
0
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
‘Kambiyo Gider Vergisi’ geri geldi

Yorumlar kapalı.