Kirlilik, bebeklerin cinsiyetini etkileyebilir



featured


Doğumlar üzerine yapılan yeni bir çalışmada, kirliliğin bebeklerin cinsiyetleri üzerinde etkisi olduğu açıklandı.

Yapılan araştırmada, kirliliğe maruz kalmanın, ABD ve İsveç’te milyonlarca ebeveynden doğan bebeklerin cinsiyet oranını değiştirmiş olabileceği aktarıldı.

Araştırma: Kirlilik, bebeklerin cinsiyetini etkileyebilir - 2

Çalışmanın bulgularında, cıva, krom ve alüminyum kirliliğinin daha fazla erkek bebek doğmasıyla ilişkili olduğu, kurşun kirliliğinin ise kız bebek sayısını artırdığı vurgulandı.

Chicago Üniversitesi ve Stockholm’deki Karolinska Enstitüsü’nden ekipler tarafından yapılan araştırmada, ABD nüfusunun yarısı olan 150 milyon ve İsveç nüfusunun tamamını olan 9 milyon kişi incelenirken ve birbiriyle bağlantılı 100’den fazla olası faktör keşfedildi.

Araştırma: Kirlilik, bebeklerin cinsiyetini etkileyebilir - 3

YÜZDE 3’E KADAR CİNSİYET ÜZERİNDE ETKİLİ

Çalışmanın bulgularında cıva kirliliği ve endüstriyel tesislere yakınlık gibi bebeğin cinsiyeti üzerinde en önemli etkiye sahip olan faktörlerin, cinsiyet oranını yüzde üçe kadar değiştirdiği aktarıldı.

Bilim insanları bu durumu 1 milyonluk bir nüfusta, bir cinsiyetin diğerinden 60 bin daha fazla olabileceği anlamına geldiğini söyledi.

Araştırma: Kirlilik, bebeklerin cinsiyetini etkileyebilir - 4

YOKSULLUK, SUÇ ORANI, İŞSİZLİK VE HAVA SICAKLIĞI DA ETKİLİ

Bebeklerin cinsiyetlerinde kirliliğin yanı sıra, ebeveynlerin stres düzeyleri, bölgedeki yoksulluk, suç oranı, işsizlik ve hava sıcaklıklarının etkili olduğunun altı çizildi.

PLOS Biyoloji dergisinde yayımlanan çalışmada, sekiz yıldan uzun bir süre Kuzey Amerika nüfusu ve 30 yılı aşkın bir süre İsveç halkı incelenirken, verilerin son derece kapsamlı olduğu bildirildi.

Araştırma: Kirlilik, bebeklerin cinsiyetini etkileyebilir - 5

KİRLİLİK BİR BEBEĞİN CİNSİYETİNİ NASIL ETKİLEYEBİLİR?

Bebeklerin doğumdaki cinsiyet oranı (SRB), embriyoların tam olarak gebe kalma sırasında belirleniyor.

Bununla birlikte bilim insanları, hormonal faktörlerin hamilelik sırasında farklı koşullarda her iki cinsiyetten daha fazla embriyoyu sonlandırabileceği ve bu durum cinsiyet oranlarını etkileyebiliyor.

Araştırma: Kirlilik, bebeklerin cinsiyetini etkileyebilir - 6

Söz konusu araştırmada ise hem hava hem de su kaynaklı kirleticilerin de SRB’yi etkilediğini gösterdi.

Hava kirleticilerinden demir, kurşun, cıva, karbonmonoksit, alüminyum ve poliklorlu bifeniller bebek cinsiyetlerini etkilerken, su kirleticilerinden ise krom ve arseniğin önemli rol oynadığı vurgulandı.

Araştırma ile ilgili konuşan Chicago Üniversitesi’nde baş araştırmacı Andrey Rzhetsky, “Cinsiyet oranı ve doğumla ilgili pek çok efsane var, ancak araştırmaya başladığınızda, gerçek veriler üzerinde test edilen her şeyin nispeten küçük örnekler üzerinde yapıldığı ve bazı ifadelerin hiçbir şekilde gözlemlere dayanmadığı ortaya çıkıyor” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kirlilik, bebeklerin cinsiyetini etkileyebilir

Yorumlar kapalı.