Kurultay 2024 Kasım’da



featured


KIBRIS Özel

  Ulusal Birlik Partisi (UBP) Grup Başkan Vekili, Girne Milletvekili Özdemir Berova Kıbrıs TV’de katıldığı Nerede Kalmıştık programında, Elif Şen Çatal’ın sorularını yanıtladı.

   UBP içerisinde tartışılan kabine değişikliği ve kurultay iddialarını değerlendiren Berova, “Genel Başkan kurultay çağırmak isterse çağırır ama o istemezse herhangi bir milletvekilinin çağrısı ile seçimli kurultay yapılamaz” diyerek tüzükteki maddeye açıklık getirdi.

   Berova, siyasi partiler yasasının kurultaylar için ‘3 yılda 1 yapılır’ talimatı olduğunu belirterek UBP’nin tüzüğünde 2 yılda 1 yapılır dense de partide son 3 kurultayın 3 yılda 1 yapıldığını anımsattı. Berova, bu şartlarda kurultayın 2024 yılının Kasım ayında olacağını belirtti.

“Başbakan takımı kendi seçer”

   UBP’deki kurultay söylemlerine ilişkin mesajlar veren Özdemir Berova, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy’un istifa edebileceğine yönelik çıkışını değerlendirdi.

   “UBP köklü bir partidir. Bu partinin bir birliği vardır ve bu birlik partinin zırhıdır. Parti içerisinde bir takım rekabetlerin olması siyasetin gereğidir. Ama kamuoyu önünde bunlar paylaşılmaz” diyen Berova şöyle devam etti:

   “Bu siyasi çekişmeler elbette partilerin içerisinde olmalıdır. Bu rekabet olmazsa parti monotonlaşır. UBP geleneğinde pek çok başbakan görev yaptı. Partideki hadiselere bağlı olarak Başkan ve Başbakan olan kişi kendi kabinesini çalışacağı kişileri kendi seçer. Başbakan görev tevdi eder, görevi alan vekil de kabinede görev alır. 24 vekili vardır UBP’nin ve her vekil çok değerlidir. Sayın Başbakan kendi tasarrufu içerisinde, hem işi yapabilecek, hem de dengeleri koruyacak şekilde bir karar alır ve bu kararı uygular. Ortaya koyduğu liste hoşunuza gidebilir de gitmeyebilir ama kimse itiraz etmez. Çünkü yetki tamamen Başbakan’a aittir. İcranın tüm sorumluluğu da Başbakan’ın omuzlarındadır. Kendi açısından kabinede bir değişiklik yapılması gerektiğine inanırsa bu kararı da alacak olan yine Başbakan’ın kendisidir.”

“Sıkıntılar kendi aramızda çözülmeli”

   Bir bakanın istifa edip etmemesi konusunda ise Özdemir Berova, “şahsi görüşüm; eğer bu görevi yapılamayacak koşullar olduğunu düşünürse gidip Başbakan’a “ben artık çalışamıyorum” der. Ama göreve atayan da Sayın Başbakandır, görevden alma yetkisi de Başbakan’a aittir. Bu bir takım oyunudur. Bazı sıkıntılar da varsa bunu kamuoyuna deşifre etmeden kendi aramızda çözmek durumundayız” dedi.

   “Sayın Başbakan da eğer bir karar alırsa bizim buna saygı duymamız gerekiyor” diyen Berova, kabine değişikliği dedikodularının her zaman olduğunu kaydederek, “Sayın Taçoy çok deneyimli bir politikacıdır. Ben siyasette Taçoy’dan çok şey öğrendim ama bunu sindirebilmesi gerekiyor” ifadelerine yer verdi.  

   UBP’nin bütün sorunları kendi içerisinde çözebilme kabiliyetine sahip olduğunu dile getiren Özdemir Berova, “Ülkenin bekası ve partinin birlik bütünlüğünü korumak görevlerimizdir. Üzerimize düşen ne varsa yaparız ve bu tip spekülatif haberlerinde üzerinden ezer geçeriz” diye konuştu.

“Son kurultaylar 3 yılda 1 yapıldı”

   Kurultay tartışmalarını da değerlendiren Özdemir Berova, şöyle devam etti:

   “UBP tüzüğü ‘genel başkanlık makamı boşalmadığı sürece seçimli olağanüstü kurultay çağrısı yapılamaz’ şeklindedir. Siyasi partiler yasası çerçevesinden bakıldığı zaman kurultayın 3 yılda 1 yapılmasını söylüyor. Son 3 kurultay UBP’de 3 yılda 1 yapıldı. Artık bu olağan oldu. 2024 yılının Kasım ayında olacak kurultayımız.

Genel başkan kurultay çağırmak isterse çağırır, ama o istemezse herhangi bir milletvekilinin çağrısı ile kurultay yapılamaz. Genel Başkan istemeden seçimli kurultay yapma şansı yoktur.”

Tüzük kurultayı… “Sahada anlatılması gerekiyor”

   Tüzük kurultayı ile ilgili bir çalışma olduğunu söyleyen Özdemir Berova, bunun ne zaman yapılacağına partinin yetkili kurullarının karar vereceğini ifade etti. Berova, “Bu çalışmalar belirli bir olgunlaşma noktasına geliyor. Benim gözlemlerime göre sahada bunun anlatılmasına ihtiyaç var. Ne zaman yapılır bu MYK, Genel sekreter ve Genel Başkan’ın bileceği iştir. Yapılması gereken düzenlemeler doğrudur, belli bir olgunluğa erişmelidir” dedi.

Foto:

Genelres / Özdemir berova

0
mutlu
Mutlu
0
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kurultay 2024 Kasım’da

Yorumlar kapalı.