Kıbrıs Başyazı

Lavinium ve Olbia sitelerinde yaşayanlar için ne yapılabilir?





Ülkemizde trafik kazalarının en büyük nedenlerinden birisi, anayollara açılan tali yollardır.

Yıllarca bu konuda tedbirler alınmadığı ya da alınamadığı için bugün durum içinden çıkılmaz bir hal almıştır. Bugün artık anayollara tali yol açılmasına izin verilmiyor ama bu kez de geçmişten kalan anayollara açılan tali yollar nedeniyle itirazlar yapılıyor, “Ona var da bize neden yok?” deniliyor. Aslında tüm anayolların iptal edilmesi, iç yollar yapılması ve özel kontrollü ceplerden anayollara çıkış olması gerekiyor. Tabii çarpık yapılaşma nedeniyle bugün tüm ülkede bütünsellik arz edecek şekilde böyle bir çalışma yapılamıyor. Bunun için daha kat edecek çok yolumuz var.

Geçmişte böyle yanlışlar yapıldı diye bugün aynı yanlışta ısrar etmek, “Bana da anayola çıkış hakkı vereceksiniz” demek yanlışta ısrar etmektir. Bazı işletme sahipleri, ekonomik kaygıları nedeniyle bu türlü isteklerde bulunuyor ama bu konuda kişilerin ekonomik kaygısı değil, insan yaşamı, insan emniyeti düşünülmelidir. Sizin dükkanınıza müşteri daha rahat girsin çıksın diye, başkaları bu yolda kaza geçirip ölecek, yaralanacaksa, siz haksızsınız. Kişiler biraz daha müşteri çekecek, biraz daha kâr edecek diye başkaları ölmemelidir, yaralanmamalıdır.

Meseleyi Lavinium ve Olbia sitelerinde yaşayan halkın anayola erişim sorununa getireceğiz. Burada da yukarıda anlattığımız konuya benzer bir durum var. Söz konusu iki siteden anayola erişim için çok modern ve güvenlikli bir sistem geliştirmedikten sonra orada anayola çıkış sağlamak cinayete yol açmak demektir. Sırf bu sitenin yaşayanları rahatça Lefkoşa ve Girne’ye gidebilsin diye sıradan bir yol açmak çok tehlikelidir. Modern bir çember, alt geçit, üst geçit, yonca türü bir kavşak olmazsa orası ölüm yoluna dönüşür. Şu anda yayaların orada otobüslere, minibüslere binmesi, otostop yapması da çok tehlikelidir. Orada kazalar olmuştur, büyük kazalar atlatılmıştır. Orada otostop yapılması, araç beklenmesi ölümlere yol açacaktır, zincirleme kazalarla bir felaket yaşanacaktır. Gerçekçi düşünen, kendi çıkarını düşünmeyen ve popülizm yapmayan herkesin anlayabileceği bir gerçektir. Orası çok tehlikelidir.

Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanlığı, şikayetleri dikkate alarak ve tehlikeyi görerek, otostop yapılıp, otobüs beklenen alana demir çit yerleştirdi. Bölge halkı buna tepki gösterdi. Neden tepki geldi? Çünkü söz konusu yerden bir çıkış yolu istiyorlar. Siyasiler onlara bu sözleri verdiği için ısrar ediyorlar. Tabii oraya, insan yaşamını tehlikeye atmayacak bir açılım yapmak hem ciddi proje hem de ciddi bir maliyet istiyor. Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, burası için projeler hazırlandığını söylüyor ama bölge halkı hem sabırsız hem de inanmıyor. Geçmişteki sözler tutulmadığı için yine olmayacağını düşünüyor ve döşenen çiti kesip oraya kapı açtılar. Bu yapılan bir suçtur. Devletin aldığı tedbire karşı çıkmaktır, devlet malına zarar vermektir. Bakanlık o çiti oraya bölge halkına kötülük olsun diye değil, insanların yaşamı tehlikede olduğu için koydu. Gerçi daha uzun bir mesafede ve daha uzun bir çit konulması gerekiyordu. Bu çitin fayda etmeyeceği apaçık ortadaydı. Bakan Tolga Atakan, mecburi olarak oraya insanların çıkmaması için “polisiye tedbir alabileceklerini” söyledi.

Lavinium ve Olbia sitelerindeki daireler, başka bölgelerdeki dairelerden daha ucuzdu. Gönyeli’den, Hamitköy’den ya da Lefkoşa içinden alınacak dairenin neredeyse yarı fiyatına. Neden, çünkü ulaşım oraya zor… Kentten uzak, mahrumiyet bölgesi gibi bir yer. Buraya bunu bilerek yerleşti o insanlar. Fiyatı ucuz ama dezavantajı var. Bugün kandırılmış gibi davranmaları anlamsız. Ancak haklı bir tarafları var. Siyasiler onlara buraya, Girne- Lefkoşa anayoluna bir çıkış yapma sözü verdi. Bu nedenle verilen sözün tutulmasını istiyorlar.

Unutmasınlar ki, Lefkoşa- Girne anayolu otoban özelliği taşıyor… Bu yol, hızlı bir trafik akımı sağlamak amacıyla yapılan, çift şeritli, çift yönlü, geniş bir otoyoldur. Dünyanın hiçbir yerinde otoyolda otobüs, taksi durağı olmaz, otostop yapılmaz, otoyola tali yol çıkılmaz. Bizde kötü örnekleri olsa da bunun için ısrar etmemek gerekir, ölüm olabilir. Tabii ki siyasiler söz verdiği için modern ve güvenlikli bir çare bulmalıdır buraya. Bakın bulacaklarını da söylüyor ilgili bakan. Biraz sabretmek lazım. Bu arada ilgili belediyenin de Lefkoşa ve Girne’ye sık aralıklarla hizmet verecek otobüs minibüs hizmeti vermesi de bölge halkını, özellikle de otostop yapan öğrencileri rahatlatacaktır. Popülizm yapmadan, insan yaşamını tehlikeye atmadan, elbet bir çare bulunur ama gerçekçi olunmalı, çıkarcı bir bakış açısıyla bakılmamalı, biraz daha sabredilmeli…

Lavinium ve Olbia sitelerinde yaşayanlar için ne yapılabilir?

Yorumlar kapalı.