Akay Cemal

Meclisi çalıştırmamak ve karanlığa kurşun sıkmak





Birkaç günden beri bu sütunda, boşa akıp giden zamanın Kıbrıs Türk halkına çok pahalıya mal olduğuna dikkat çekerek, seçim tarihinde uzlaşının ne denli önemli olduğunu vurgulamaya çalışıyoruz. Görülüyor ki, siyasi partilerde seçim tarihi üzerinde farklı görüşler var. Örneğin UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu, Parti Meclisi’nden hükümeti kurma yetkisi ile 9 Ocak 2022’de erken genel seçim yapılması için görüşme yetkisi aldı. Sucuoğlu temaslarını sürdüredursun, HP Genel Başkanı Kudret Özersay, seçim tarihinin Ocak ayı sonuna alınması kaydıyla bütçeye destek vermeye değerlendirebileceklerini söyledi. Özersay, aksi halde hükümetin sıkıntıya gireceğine dikkat çekti.

Özersay’ın değerlendirmesi yabana atılacak cinsten değil. Bütçe çok önemli… Geçen gün Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da bu noktaya değinirken, erken genel seçimden önce bütçenin meclisten geçirilmesi gerektiğini söylemiş, geçmemesi durumunda meydana gelecek aksaklıkları dile getirmişti. Bütçe gibi daha nice önemli yasalar var sırada. Mesela Hal Yasası da bunlardan biridir ve vatandaşın mutfağını ilgilendirmektedir. Hal Yasası geçmiş olsaydı, hiç olmazsa çarşı-pazardaki fiyatlar da en azından dengelenmiş ve vatandaş da kısmen rahatlamış olacaktı. Hal böyle iken Meclis bir türlü toplanamadı ki! Haftalardır aynı terane devam ediyor ve nisap sağlanamadığından Meclis toplanıp da iş yapamıyor. Yani bu memlekette Meclisi toplamak, ya da nisabı sağlamak, deveye hendek atlatmak kadar zor!

Peki bu Mecliste bulunanlar, hangi partiden olursa olsun; erken genel seçimde vatandaşın, daha doğrusu seçmenin yüzüne nasıl bakacaklar? Seçmen, “Biz sizi Meclis’te çalışasınız, ihtiyaç duyulan yasaları geçiresiniz diye seçtik. Siz ise bizlerle dalga geçiyorsunuz. Keşke seçmeyeydik, artık bizim kapıya gelmeyin” demeyecek mi? Politikacı dediğin, icraatını Mecliste ortaya koyacak, halkın çıkarları doğrultusunda hareket edecek, böylelikle sorumluluğunu yerine getirmenin huzuru içinde geceleri başını yastığa koyacaktır. Asli görevini yerine getirmeyen ve getirmemekte ısrar eden milletvekilinin bu devlete, bu halka ve oy vererek kendini seçenlere bir yararı olabilir mi?

Meslek yaşamımız boyunca çok meclisler gördük. Kurucu Meclis’ten bu güne dek! Kimler geldi, kimler geçmedi ki! Biz gazetecilik yaparken, daha onlar mahallede – don demeyeceğim – kısa pantolonla dolaşırlar, hangi konularda konuşacaklarını gelip de fikir danışırlardı… Şimdilerde bakıyoruz da, toplum menfaati, halkın çıkarı ikinci plana atılmış gibi. Vatandaşın pandemiden çektiği yetmezmiş gibi, üstüne üstlük pahalılık belini bükerken, bir takım önlemler almak, acil olan yasaları geçirmek bu kadar zor mudur? Bize göre hiç de zor değildir. Zaten ilgili komitelerde gerekli çalışmalar yapılmış, genel kurulda görüşülerek, tartışılarak onayı kalmıştır. Hal böyle iken, görevleri olan bu icraatı halktan esirgemek, milletvekilliğine yakışmadığı gibi, ettikleri yeminle de bağdaşmamaktadır.

Bu noktada pahalılığı ve zamları protesto eden üç sendikaya da sözümüz olacak. Lefkoşa’da bazı noktalarda zamları protesto eden pankartlar açarak eylem yapan sendikalar, ayrıca halkı günden güne fakirleştiren ve ülkeyi yangın yerine çeviren zamları protesto etmek için bugün 08.00-12.30 arasında ‘112 Acil’ ve ‘Yoğun Bakım’ servisleri hariç tüm işyerlerinde genel grev uygulayacak. Kurulacak hükümetin zam yapmayı 3 kere değil, 33 kere düşüneceği de belirtildi.

Peki; zamları protesto iyi, hoş da, henüz ortada bir hükümet yok! Hükümet olmayınca muhatabınız kim olacak? Sendikaların Başbakanlık önüne değil, toplanamayan meclisin önüne gitmeleri gerekirdi diye düşünüyoruz. Çünkü meclis toplanmış olsa ve bazı acil yasalar geçirilseydi, yukarıda da ifade etmeye çalıştığımız gibi, bazı maddelerde dengeler sağlanır, tüketici de bundan nasibini almış olurdu. Henüz boşlukta olan bir hükümeti protesto etsen ne, etmesen ne? Muhatabının kim olduğunu henüz bilmiyorsun ki! Benzetmek gibi olmasın, ama bu biraz da karanlığa kurşun sıkmak gibi bir şey! Bunu da not etmek istedik. 

Meclisi çalıştırmamak ve karanlığa kurşun sıkmak

Yorumlar kapalı.