Motosiklet, bir hayatla eşittir



featured



  • FİYATTAN ÇOK KORUYUCULUĞU ÖNEMLİ… Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Doç. Dr. Mehmet Zeki Avcı, yoldaki basit bir çukurun, taşın, ya da lastiklerin bile motosiklet kazalarına neden olabileceğini, bu nedenle en iyi korunma şeklinin kask olduğunu ifade etti. Avcı, kaskların fiyatından çok koruyuculuğunun önemli olduğunu belirterek, ülkede satışı yapılan motorcu kasklarının uygunluğunun araştırılarak standartları sağlamayan ürünlere ‘motosiklette kullanılamaz’  ibaresinin verilmesi gerektiğini kaydetti

Cemre CEMALİ

   Motosiklet sürücülerinin seyir halindeyken kendini koruyabilmesi için kask, motorcu montu, dizlik ve eldiven gibi ekipmanlar yasal zorunluluk olmasına rağmen, ülkemizde ne yazık ki bunlar hiç dikkate alınmıyor.

   Trafik kazalarının sık sık yaşandığı ülkemizde, koruyucu ekipmanları olmadan trafiğe çıkan motor sürücüleri çok büyük risk altında.

   En ufak bir çarpışma anında motosiklet üzerinden yere fırlayacak olan sürücüler, ne yazık ki yaşamla ölüm arasındaki ince çizgide kalıyor.

   Şubat 2022’de ülkemizde meydana gelen bir trafik kazasında, araç ile motosikletin çarpışması sonucu, motosiklet sürücüsü Ali Diyapoğlu hayatını kaybetmişti. Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, Diyapoğlu’nun ölümüne neden olan Samet Öztep’e 3.5 yıl hapis cezası verirken, motosiklet sürücüsüne, işvereni tarafından tahsis edilen ve güvenlik standartlarına uygun olmayan kaskla ilgili işveren aleyhinde de soruşturma başlatılması emri vermişti.

   Motorlu Araçlar ve Yol Trafik Yasası’na göre, “Motosiklet (yan arabası olsun olmasın) motobisiklet, motorlu üç tekerlekli veya motorlu traktör sınıfında kaydedilen ATV tipi motorlu araç sürücüleri ile söz konusu araçlarda taşınmakta olan şahısların hız tahditlerine, aracın cc’sine veya kw’ina bakılmaksızın, “koruyucu kask” giymesi zorunludur” ibaresi yer alıyor.

  Yasada koruyucu kaskın tanımı ise şöyle:

   “Motosiklet, motorlu üç tekerlekli, motobisiklet veya motorlu traktör sınıfında kaydedilen ATV tipi motorlu araçları kullanırken veya söz konusu motorlu araçlarda yolcu olarak seyahat etmekte olan sürücü veya yolcuların can emniyetlerini sağlamak amacıyla başa giyilmek suretiyle kullanılan ve yapı itibariyle herhangi bir darbe ile kolayca kırılmayan veya eğilmeyen nitelikte imal edilmiş olan, içerisinde yumuşak bez veya nesne mevcut olan, çene altına tutturulacak kayışı ve ön tarafında yüzü koruyucu plastik camı bulunan koruyucu başlığı anlatır”.

   KIBRIS’a konuşan Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Doç. Dr. Mehmet Zeki Avcı, motosikletlerin kaza yapma riskinin araçlara göre çok daha fazla olduğuna dikkat çekerek, araçların emniyet kemeri ve hava yastıkları sayesinde motosiklete kıyasla daha emniyetli olduğunu, motor sürücülerinin en ufak bir kaza anında savrularak beton asfalt üzerine düştüğünü belirtti.

   Avcı, işletmecilerin ve vatandaşın standartlara uygun olmayan, ucuz kaskları tercih ettiğine işaret ederek, kaskların denetlenmesi gerektiğini, bunun için yasa ve tüzükleri belirleyen devletin Trafik Dairesi ve Ticaret Dairesi ile bütünsellik içinde hareket etmesinin gerekliliğine vurgu yaptı.

  

“Yasaya uyulmuyor”

   Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Doç. Dr. Mehmet Zeki Avcı, motosiklet sürücülerinin sürüş esnasında kullanması gereken kaskların nasıl olması gerektiğinin yasalarla belirlenmiş olduğunu ifade ederek, işletmecilerin ve vatandaşın standartlara uygun olmayan ucuz kaskları tercih ederek yasaya uymadığını ifade etti.

    Avcı, kaskların denetlenmesi gerektiğini, bunun için yasa ve tüzükleri belirleyen devletin, Trafik Dairesi ve Ticaret Dairesi ile bütünsellik içinde hareket etmesinin gerekliliğine işaret ederek, ülkeye getirilen ürünlerin, yasanın belirlediği standartlara göre ithal izinlerinin verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

   Tüccarların istediği kalite ve standartlarda ülkeye ürün getirebilmesi ile yanlışın bu noktada başladığını vurgulayan Avcı, standartlara uygun olmayan kaskların piyasada satılmaması gerektiğini söyledi.

   Avcı, şu an ülkede satışı yapılan motorcu kasklarının uygunluğunun araştırılarak standartları sağlamayan ürünlere ‘motosiklette kullanılamaz’  ibaresinin verilmesi gerektiğine dikkat çekerek, böylece müşterilerin alacağı ürünü, seyir halindeyken kullanmaması gerektiğini öğrenmiş olacağını kaydetti.

   Ürünün standartları hakkında bilgi sahibi olmayan sürücünün alışverişe gittiği zaman kaskın şekline ve fiyatına bakarak karar verdiğini vurgulayan Avcı, motosiklet kazalarında en iyi korunma şeklinin kask olduğunu ve bu nedenle fiyattan çok koruyuculuğun önemli olduğunun altını çizdi.

  Avcı, “Ne kadar çok koruyucu olursa, fiyatı da o kadar yüksek olur ama insan vücudunda korunması gereken en önemli nokta kafa, yani beyindir. Kaskı ciddiye almazsak, beynimizi ciddiye almıyoruz demektir” diyerek, en ufak bir kaza anında motosiklet üzerinde bulunan kişinin savrularak doğrudan asfalt üzerine düştüğünü söyledi.

   Daha süratli motorlarda da koruyucu motosiklet kıyafetlerinin kullanılması gerektiğinin altını çizen Avcı, motosiklet derneklerinin bu kuralları bilerek kullandığını, vatandaşların bu kuralları bilmediğini bilse bile çoğunlukla kullanmadığını kaydetti.

   Avcı, araçların emniyet kemeri ve hava yastıkları sayesinde motosiklete kıyasla daha emniyetli olduğunu ve araç kabinlerinin insanları koruyacak şekilde dizayn edildiğini vurgulayarak, bu sayede emniyet kemerini takan birinin bir kaza anında arabanın içerisinden fırlama şansının olmadığını söyledi.

“Motor kazalarında darbe şiddeti çok fazla”

   Arabanın kaza yapmasının motosiklete göre daha zor olmasına rağmen ülkemizde araçlı trafik kazalarında ölenlerin yüzde 70’inin emniyet kemeri takmadığı için hayatını kaybettiğini açıklayan Avcı, motosikletin kaza yapmasına neden olan faktörlerin daha fazla olduğunu vurguladı.

   Avcı, yoldaki basit bir çukurun, taşın ya da lastiklerin bile kazaya sebebiyet verebileceğine işaret ederek, motor kazalarında darbe şiddetinin çok fazla olduğunu anımsattı.

   Kamuoyunun bilgilendirilmesi için kampanyanlar yapılarak daha sıkı denetimler gerçekleştirilmesinin önemine dikkat çeken Avcı, kaskların nasıl olması gerektiği ve insan hayatı için gerekliliği noktasında halkın bilgilendirilmesi için eğitici çalışmalar yapılmasının şart olduğunu kaydetti.

   Avcı, motosikletin bir hayatla eşit olduğunu söyleyerek, “Kazaların önleyici olması için sigorta şirketleri de devreye girebilir. Motosikletleri sigortalarken ölümlü bir kaza anında uygun bir kask takılmamışsa, tazminatta bir düşüş olabilir” şeklinde konuştu.

  

0
mutlu
Mutlu
0
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Motosiklet, bir hayatla eşittir

Yorumlar kapalı.