Numara taşıma yılsonuna tamam



featured


Ali CANSU

Ülkemizde cep telefonu alanında (GSM) esas rekabeti getirecek olan numara taşımada sona yaklaşılıyor. Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK), numara taşımada ihaleye çıkmaya hazırlanırken, 6 ay sürecek yazılım sürecinin ardından numara taşımanın hayata geçirileceği ifade edildi.

Numara taşımada, cep telefonu aboneleri, istediği takdirde baştaki GSM operatörünün numarasını değiştirmeden aynı telefon numarası ile diğer operatöre geçebilecek. Numara taşımanın devreye girmesi ile operatörler arasında kıyasıya bir rekabetin olacağı ve fiyatların aşağıya düşeceği de ifade ediliyor.

Çalışmalar devam ediyor

KIBRIS’a açıklama yapan BTHK Başkanı Kadri Bürüncük, numara taşıma ile ilgili çalışmaların sürdüğünü ve yılsonuna devreye sokmak için çalışmaların hızlandırıldığını söyledi.

Sürecin nasıl işlediği hakkında bilgi veren Bürüncük, ilk önce hazırladıkları şartnameleri İhale Komisyonu’na gönderdiklerini, onayın ardından ihaleye çıkıldığını belirtti.

Şu anda yazılım sürecinin devam ettiğini de kaydeden Bürüncük, ihaleyi alan firmanın yazılımı BTHK’nın mevzuatına göre hazırladığını ve şu anda yazılım çalışmalarının sürdüğünü kaydederek, “Bu sadece tek taraflı çalışacak bir sistem değildir. Ülkemizde bulunan iki operatör de bu konuda çalışmalarını sürdürüyor. Merkezi sistem bizde olacak ama bir sistem de operatörlerin tarafına kurulacak” dedi.

“Yılsonu devrede olacak”

Numara taşımanın yılsonu devrede olacağının altını çizen Bürüncük, “Normal planlandığı gibi numara taşımayı yılsonuna devreye koymayı planlıyoruz” dedi.

Şu anda donanımların kurulduğunu, yazılımların yazıldığını ve bu konudaki çalışmaların sürdüğünü anlatan Bürüncük, “GSM operatörleri KKTC Telsim ve KKTCELL merkezlerinde bu konu ile ilgili kurulum çalışmalarını sürdürüyorlar. Onlarla sürekli toplantılar da yapıyoruz. Hedefimiz yılsonuna numara taşımayı hayata geçirmektir” dedi.

Numara taşıma işleminin “abonelerin cep telefonu numaralarını değiştirmeden, hizmet aldıkları operatörün değiştirilmesinin sağlanması” olduğunu anlatan Kadri Bürüncük, “Cep telefonu aboneleri, kullandıkları operatörün kodunu (0542, 0533) değiştirmeden istediği operatöre geçiş yapabilme olanağına kavuşacak” dedi.

“İstenilen operatöre istenildiği zaman geçilebilecek”

Bürüncük, sistemin devreye girmesinden sonra bir operatörden memnun olmayan abonenin “Numaramı herkes bilir, değiştirsem beni kim bulacak” endişesini artık yaşamayacağını kaydetti.

Sistemin hem tüketici açısından bir yarar sağlayacağını, hem de istediği zaman baştaki operatör numarasını bile değiştirmeden herhangi bir operatöre geçiş yapmayı sağladığını anlatan Bürüncük, “Başındaki operatör kodu 0533 iken aynı kod ile istenirse KKTC Telsim’e veya 0542 iken KKTCELL’e hiçbir numara değiştirmeden geçilebilecek. Sadece karşı operatöre gidip bir imza atılacak. Bununla ilgili kurallar tüzükte belirlenmiştir” şeklinde konuştu.

Tüketicinin istediği zaman istediği operatöre geçebileceği gibi numara taşıma olayının rekabeti artıracağını ifade eden Bürüncük, GSM operatörlerinin “Bu bana bağlıdır. Kolay kolay gidemez” düşüncelerinin ortadan kalkacağını belirtti.

“Sistem rekabet getirecek”

Bürüncük, numara taşıma sisteminin hayata geçmesinin ardından ülkede GSM sektörüne de rekabet getireceğini belirtti.

Operatöründen memnun olmayan bir abonenin kendisini arayan herkesin bundan etkilenmeden hemen operatörünü baştaki kod numarası (0542- 0533) değişmeden değiştirebileceğini söyleyen Bürüncük, bunun operatörünü değiştirmek isteyen abonelere kendilerinden ayrılmaması için GSM şirketlerin tarafından çeşitli teklifler de yapılabileceğini hatırlattı.

Sistem nasıl işliyor?

Bürüncük, bir abonenin başka bir operatöre geçmek için gideceği operatöre başvurusunu yapmasının ardından gideceği operatör aldığı başvuruyu hazırlanacak merkezi sisteme göndereceğini belirtti.

Merkezi sistemin bunu eski operatörüne “Sizden ayrılmak istiyor” diye yönlendireceğini anımsatan Bürüncük, ardından minimum kesinti ve geçiş işleminin telefonun kullanılmadığı gece yarısında yapılacağını ifade etti.

Operatörlerin bu sistem üzerinden karşılıklı haberleşeceklerini de kaydeden Bürüncük, taşıma işleminin gerçekleştirilmesinin ardından aboneye dıştan bir çağrı geldiği zaman sistemden şu anda hangi operatörde olduğunun belli olacağını söyledi.

Bürüncük, eskiden 0533 veya 0542 rakamlarının abonenin hangi operatöre bağlı olduğunun bilindiğini ancak numara taşımanın ardından bunun böyle olmayacağını sistemin bunu sorgulayacağını ifade etti.

Numara geçişi yapan aboneden ücret alınmayacak

Numara taşınabilirliği kapsamında verici haberleşme sağlayıcı, numarasını taşıyan aboneden herhangi bir ad altında bir defalık veya dönemsel olarak ücret talep edemeyecek.

Numara taşınabilirliğine ilişkin haberleşme sağlayıcıları arası ücretler, yasa, yasa uyarınca çıkartılan ilgili mevzuat ve/veya kurul kararlarına ve kurallara aykırı olmayacak şekilde kendi aralarında karşılıklı müzakere edilerek serbestçe belirlenebilecek.

Tüzükte haberleşme sağlayıcıları, taşınmış bir numaraya doğru başlattıkları veya taşıdıkları çağrıların, alıcı haberleşme sağlayıcıya bu tüzük altında çıkartılan mevzuat ve düzenleyici işlem kuralları uyarınca doğru bir şekilde yönlendirilmesinden sorumlu tutuluyor.

Taşınmış numaralara yapılan çağrıların, uluslararası standartlarla belirlenen çağrı kurulma sürelerine uygun olarak yönlendirileceği belirtiliyor. Ayrıca haberleşme sağlayıcıları, şebekelerinden başka bir şebekeye veya başka bir şebekeden kendi şebekelerine taşınan numaralarla ilgili olarak ocak ve temmuz aylarının sonuna kadar geriye dönük altı aylık olacak şekilde bilgileri içeren raporlarını Kuruma gönderme zorunluluğu bulunuyor.

Genel ilkeler bağlamında ise numara taşınabilirliği kapsamında, aboneye doğrudan yansıyabilecek ücretler, abonelerin bu hizmeti almalarını engelleyici nitelikte olamayacak.

0
mutlu
Mutlu
0
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Numara taşıma yılsonuna tamam

Yorumlar kapalı.