Oyun alanı değil, tehlike yuvası



featured



Ceren ÖZBİL

Pastane, restoran ve market gibi birçok mekânda bulunan çocuk oyun alanları çocukları eğlendirmekten çok, tehlikeye atıyor.

Oyun alanlarında hijyen ve güvenlik koşullarına önem gösterilmeyip, başında da bir görevli bulunmaması nedeniyle birçok çocuk, o alanlarda oyun oynarken yaralanıyor. Hatta çocuklar oyun alanlarında elini ya da ayağını bile kırabiliyor.

Bu gibi mekânlardaki oyun alanlarının çocuklar için yarattığı tehlike, çocukların elinin ya da ayağının kırılması ile de sınırlı kalmıyor.  Bazı oyuncakların yüksekliğinin standartların üzerinde olması nedeniyle de çocukların düşüp ciddi şekilde yaralanmasına da neden oluyor.

Hastalık saçıyor…

Bu oyuncakların bakımının ve temizliğinin düzenli yapılmaması durumunda çocuklar için yapılan oyun alanı, oyun alanından çok mikrop yuvasına dönüyor. Hastalık dokundukları, temas ettikleri oyuncaklar nedeniyle çocuktan çocuğa rahatlıkla geçebiliyor.

Çocuk doktorları, birçok hastalığın çocuklara bu gibi ortamlarda rahatlıkla bulaşabileceği konusunda uyarı yapıyor.

Uzmanlar da uyarıyor

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası gereği işletmelerin bir risk değerlendirme raporu hazırlamasının zorunlu tutulduğunu ve bu rapor doğrulusunda da önlemlerini alması gerektiğini anlatıyor.

Bu yasanın kamudan tutunda tüm sektörleri kapsadığına dikkati çeken uzmanlar, restoran, market, kafeterya ve pastanelerin çocuklar için olan oyun alanlarının yüksekten düşme, elektrik çarpması gibi tehlikeler de arz ettiği konusunda uyarıyor.

Uzmanlara göre; oyun alanları çocukların düşmeyeceği şekilde dizayn edilen ergonomik standartlı ürünlerden oluşmalı ve sadece “çocuklar vakit geçirsin, ailelerde rahat alış veriş yapsın, kahve içsin” mantığına göre yapılmamalı.

Debreli: Mutlaka bir görevli olmalı

Çocuk doktoru Hüseyin Debreli, pastane, kafeterya gibi yerlerde çocuklar için kurulan oyun parklarında mutlaka bir denetçi bulunması gerektiğini söyledi.

“Ben oyun alanı yaptım, çocuklar girsin oynasın” mantığıyla hareket etmenin doğru olmadığını ifade eden Debreli, bu alanlarda bir görevli bulunmaması nedeniyle çocukları birçok tehlikenin beklediğine işaret etti.

Debreli, bu alanların ailelerin çocuklarını rahatlıkla bırakıp, kahvesini ve çayını içebilmesi için oluşturulan oyun parkları olduğunu ancak birçok çocuğun bir görevlinin orada bulunmaması nedeniyle yaralandığını kaydetti.

“Hastalıklar da bulaşıyor”

Debreli, bu alanların çocukların düşüp elini ayağını kırmasına neden olabileceği gibi hastalıkların da bulaşmasına sebep olabileceğini anlattı.

Özellikle belli yaş gruplarındaki çocukların oyuncakları ağızlarına da koyduğuna dikkati çekerek, bu şekilde hastalıkların da bulaşabileceğini belirtti.

Hüseyin Debreli, pastane ve kafeterya gibi alanlarda çocuklar için oluşturulan oyun alanlarının hem güvenlik ve hijyen açısından denetlenmesi hem de başında bir görevlinin bulunması gerektiğini kaydetti.

Lefkoşa’da meydana gelen olay

Lefkoşa’da 11 Şubat tarihinde Ali Kandulu isimli vatandaşın çocuğunun, Köklüçiftlik’teki bir iş yerinde çocuklar için hazırlanan bölümde yüksekten düşerek ayağını kırması sosyal medyada büyük yankı yarattı.

Ali Kandulu’nun “Dikkat dikkat bu bir uyarıdır” başlıklı, başlarından geçenleri anlattığı yazıyı çok sayıda kişi paylaştı.

Uyarının altına mesajlar yazan vatandaşlar, kendilerinin de marketlerin, mağazaların, cafelerin, restoranların oyun alanlarında benzer sorunlar yaşadıklarını söyledi.

Vatandaşlar, oyun alanlarında hem hijyen sorunu olduğunu hem de birçoğunun tehlikeli durum arz ettiğini kaydetti.

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Oyun alanı değil, tehlike yuvası

Yorumlar kapalı.