Planlama şart!



featured


“YAĞMURLAR ARTARAK DEVAM EDECEK”… Şehir Plancıları Odası Başkanı Merter Refikoğlu, iklim krizi nedeni ile dünyanın yaşadığı olumsuzluklara işaret ederek, ülkemizde perşembe günü yağan yağmurlarla yaşanan olumsuzlukların iklim krizi nedeni ile meydana geldiğini, bu şekilde yağan yağmurların ve olumsuzlukların önümüzdeki yıllarda da artarak devam edeceğini kaydetti. Bu şekilde yağacak yağmurlarla baş edebilmemizin zor göründüğünü söyleyen Refikoğlu, iklim krizine gelişmiş ülkelerin bile tam anlamı ile hazır olmadığını, bizim hiç hazır olmadığımızı vurguladı.

“ALTYAPI PLANLANMALI, GELİŞTİRİLMELİ”…Refikoğlu, defalarca planlamadan bahsettiklerini, planlı binalar, planlı sokaklar, planlı yollar ve planlı altyapılar diye kaç kez olacaklara dikkat çektiklerini belirtti. Refikoğlu, yapılması gerekenin altyapıyı geliştiren planlamalar olduğuna vurgu yaparak, “Genişliği 50 cm olan su kanalı genişliklerini 1 metreye çıkarmak, daha sık ızgaraları temizlemek, gerekirse ızgaraları artırmak,  büyütmek gibi önlemler alınmalıdır” dedi.

Eniz ORAKCIOĞLU

Lefkoşa ve Gönyeli’de önceki gün yoğun yağışlar sonucu yaşanan felaketler, iklim krizi ile gelecek yağmurlara hazırlıklı olmadığımızı gösterdi.

Şehir Plancıları Odası Başkanı Merter Refikoğlu, iklimlerin değiştiğini, yıllardır bu konunun gündemde olduğunu ve iklim krizini tüm dünyanın yaşadığına dikkat çekerek, gelişmiş ülkelerin son yıllarda sürekli konuştuğu iklim krizi ve yaşananların benzerlerinin ülkemizde de görüldüğünü söyledi.

Refikoğlu, perşembe günü kısa sürede değişik, alışık olmadığımız bir yağmur yağdığına işaret ederek, bu yağışların artarak devam edeceğini ve bu duruma karşı doğru yaptığımız bir şey olmadığını vurguladı.

“Bu şekilde yağacak yağmurlarla baş edebilmemiz zor görünüyor” diyen Refikoğlu, bunları göz önünde bulundurarak, defalarca planlamadan bahsettiklerini, planlı binalar, planlı sokaklar, planlı yollar ve planlı altyapılar diye kaç kez olacaklara dikkat çektiklerini belirtti.

Refikoğlu, ancak planlı hareket ederek bu gibi durumlarla başa çıkabileceğimizin altını çizerek, önümüzdeki yıllarda yağmurlarla gelen su baskınları gibi sorunların daha da artacağına dikkat çekti.

Yaşanan su baskınları ve seller sonrasında sevindirici tek şeyin herhangi bir can kaybının yaşanmaması olduğunu söyleyen Refikoğlu, yağmurlar sonrasında oluşan mal zarar ziyanının ise üzücü olduğunu belirtti.

Refikoğlu, yapılması gerekenin altyapıyı geliştiren planlamalar olduğuna vurgu yaparak, “Genişliği 50 cm olan su kanalı genişliklerini 1 metreye çıkarmak, daha sık ızgaraları temizlemek, gerekirse ızgaraları artırmak,  büyütmek gibi önlemler alınmalıdır” dedi.

Refikoğlu, dünyanın özellikle de gelişmiş ülkelerin bu konuda önlemler almaya başladığını ifade ederek,  evlerde suyu tutacak ve sokağa vermeyecek çalışmalar bile yapıldığını söyledi.

İklim krizine gelişmiş ülkelerin bile tam anlamı ile hazır olmadığını, bizim hiç hazır olmadığımızı kaydeden Refikoğlu, “Yaşananlardan kurumlar, kesimler suçlanabilir, ama hepimiz de suçluyuz. Örneğin Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ni su basması kabul edilebilir değildir, bu su basmasının sebebi ise o bölgeye yapılan okul ve Pandemi Hastanesi’dir” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Planlama şart!

Yorumlar kapalı.