Rekolte düşük, kalite iyi



featured


Üzüm hasadı başladı… Sultani üzümün kilosu 50-60 TL arasında satılmaya başlarken, siyah verigo 70-80 TL’den piyasada yer buluyor. Üzümden imal edilen sucukların fiyatı 350 TL civarından satışa çıkarken, yeni üzümden yapılan 50 cl’lik zivaniya ise 150-200 TL’den raflarda yer bulacak.

Emine Gül ÖZER

   Sıcak havaların boy göstermesiyle, üzümler gelişti, hasat mevsimi geldi.

   Havaların nemli olmasından dolayı rekoltede düşüş yaşayan üreticiler, hasatların şimdilik iyi gittiğini söylerken, genel yapıda problem olduğuna dikkat çekti.

   Geçen yıl yaklaşık 6 ton üzüm elde eden üreticiler bu sene üretimin 4-4,5 tona kadar gerileyeceğini söylüyor.

   Üzüm üretimindeki maliyetlerde artış, fiyatlara da yansıyınca geçen yıla oranla fiyatlarda da yüzde 80’lik bir artış meydana geldi.

   Yaz mevsiminin sevilen meyvelerinden olan üzümler, market ve pazar alanlarındaki tezgahlarda boy göstermeye başlarken sultani üzümün kilosu 50-60 TL arasında satılmaya başladı.

   Siyah verigo üzümün daha pahalıdan satıldığını söyleyen üreticiler, kilo fiyatının takribi 70-80 TL’den piyasada yer bulduğunu ifade etti.

   Toplanılan üzümler zivaniya, şarap ve sucuk olarak da marketlerde ve pazarlarda yer almaya başlıyor.

   KIBRIS’a Karpaz bölgesindeki üzüm üreticileri hasat ve üretim hakkında konuştu.

Üreticiler ne dedi?

Mehmet Çelebi

   Oldukça bereketli bir ürün olan üzüm, yan ürünleriyle de üreticisinin yüzünü güldürüyor. 12 dönüm bağı ile üzüm yetiştiren Mehmet Çelebi elde edilen üzümleri nasıl değerlendirdikleri ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

   “Hasat bu sene iyi gidiyor. Sıkıntı genel yapılarda var ama biz üzümlerimize iyi baktığımız için bu sene çok sıkıntı yaşamadık. Bizde geçen yıla oranla yüzde 20’lik bir düşüş yaşanırken, köylülerde yüzde 50’ye yakın bir düşüş var neredeyse. Geçen yıl yaklaşık 6 ton üzüm hasadı yapmışken, bu sene bu rakam 4-4,5 tonlara düşüş kaydetti. Marketlerde raflarda yerini alan sultani üzüm ortalama 50-60 TL arasında bir fiyata sahip. Verigo yani siyah üzüm ise bir tık daha pahalı. Onun da fiyatı 70-80 TL gibi bir rakamdan satışa sunulacak. Üzüm maliyetlerinde yaşanan artış fiyatlara da yansıdı.”

“Rekolte düşük, kalite iyi”

   İlk olarak üzümün meyvesini piyasaya sürdüklerini daha sonra da söz konusu meyveden, zivaniya, üzüm sucuğu,  yaş üzüm ve üzüm suyu elde ettiklerini kaydeden Çelebi şöyle dedi:

   “Bu sene rekolte düşük çıksa da üzüm kalitesi çok yüksek. Üzümü piyasaya sürdükten sonra, her alanda kullanılan üzümden bu yıl da çeşitli ürünler yaparak yararlandık. Bu yıl ilk defa yeni ürünümüz olan doğal üzüm suyunu piyasaya çıkarttık. Fiyatının da 80 TL olması bekleniliyor. Sucukların fiyatı takribi 350 TL’den satılıyor, Üzüm 50 TL zivaniya ise 200 TL’den satılıyor.”

Mehmet Ziya Tolgan

   Karpaz Üzüm, Şarap ve Alkollü İçki Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Mehmet Ziya Tolgan üzüm hasadı ile ilgili şunları söyledi:

   “Havaların nemli gitmesinden dolayı rekoltede düşüş yaşandı. Geçen sene rekolteler daha iyiydi. Maliyetlerin de artış göstermesi ile birlikte üzüm fiyatlarında ve üzüm içerikli alkol, sucuk üretiminde fiyatlar yaklaşık yüzde 80 arttı. Biz genelde üzümlerimizi zivaniya, şarap ve sucuk yapımında kullanıyoruz.”

Tolgay, “satış fiyatları, üzüm sucuğunda 300-350 TL, aralıklı badem 300 TL, dikey sık badem 350 ve yatay badem, ceviz 400 TL’dir. 50’lik zivaniyanın fiyatı ise 150 TL’den satışa sunulacaktır” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Rekolte düşük, kalite iyi

Yorumlar kapalı.