Tiraj almak uğruna etik dışı davranılmamalı



featured


Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği Başkanı Sami Özuslu, birliğin yeni yönetiminin, hem medyada verimi ve adaleti sağlama hem de etik haberciliği yeniden tesis etme amacında olduğunu söyledi.

Özuslu, bu çerçevede eğitim çalışmalarına ve ziyaretlere başladıklarını dile getirdi ve Bilişim Yasası eksikliğinden dolayı önlenemeyen medyadaki emek hırsızlığına da dikkat çekti.

Sami Özuslu, etik dışı haberlerin ve medyada özel sektör kuruluşlarının ihlal edilen haklarının kazanılmasını sağlayacak çalışmaların da birincil hedefleri olduğunu ifade etti. Medyada etik sorunların her geçen gün arttığına işaret ederek, “Ne yazık ki tiraj etik dışı habercilikle olmuyor” dedi.

Sami Özuslu, KIBRIS TV’de “Markaj” programında KIBRIS Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Ali Baturay’ın sorularını cevaplandırdı.

“En kötü örgüt örgütsüzlükten iyidir”

Sami Özuslu, üniversiteden beri sivil toplum ve derneklerde çalıştığını kaydetti ve emeğin karşılığının her zaman daha fazla katılım veya sahip çıkma olarak geri dönmediğini dile getirdi.

“En iyisini yapmaya çalıştığınız halde yine de eleştirenler olacaktır” diyen Özuslu,  şöyle konuştu:

“Ben bunlara alışık olduğum için demoralize olmam. Bugün ülkemizde birçok örgütün başına geçecek isim bile bulunamaz halde.  Örgüt işi insanın ömründen, hayatından, iş yaşamından özveri ister. Ne yazık ki ülkemizde özveriyi artık enayilik olarak algılayan bir toplum var. Tabii ki herkesin aynı biçimde sahip çıkmasını da beklemek doğru değil. Gazeteciler Birliği her ne kadar sendika olmasa da Dernekler Yasası tahtında kurulmuştur ve çok önemli işlevleri vardır. Önemli temsiliyetlerimiz de var. Yıllarca devlet tarafından verilen sarı basın kartları konusunu 2007 yılında sivilleştirdik ve bir basın kartı komisyonu oluşturduk…”

“Yatırımlarla ilgili çıkış yolu arıyoruz”

Sami Özuslu, bugün sarı basın kartları ile ilgili olarak da büyük sıkıntılar yaşandığına işaret ederek, işverenlerin sosyal sigorta, ihtiyat sandığı yatırımlarını yapmadığı çalışanların sarı basın kartı alamadığını belirtti. İşverenin yasa dışılığı nedeniyle gazetecinin mağdur olduğunu vurgulayan Özuslu, “Basın mensupları bu nedenle hem emekliliğinde sıkıntı yaşıyor hem basın kartı alamıyor hem de birliğimize üye de olamıyor” dedi.

Gazeteciler Birliği yeni yönetim kurulunun ekim ayı itibariyle iki sene için işbaşı yaptığını hatırlatan Özuslu, şunları da kaydetti:

“Biz bunu geniş katılımlı toplantılarla bir karara bağlayacağız. Çıkış yolu arıyoruz. Hükümetin de medya kuruluşlarını da bu konuda uyaracağız. Denetlemezsen hayat değişmez. Bu denetimsizlik, devletin sorunudur ve sendikal bir alandır, biz sendika değiliz ancak bizim üyelerimizi de yakından ilgilendirdiği için olayın içindeyiz. Daha önce de hem yazılı hem de sözlü olarak bu uyarıları yaptık.  Bu, basının ayıplarından biridir.”

“Şikâyetleri mutlaka Medya Etik Kurulu’na bildirin”

Sami Özuslu, Medya Etik Kurulu’nun varlığına da dikkat çekerek,  kurulun mahkeme olmadığını ancak denetim mekanizması işlevi gördüğünü söyledi.

Özuslu, kurulun medya üzerinde ahlaki denetim görevi gördüğünü ifade etti ve “ Medya Etik Kurulu ciddi bir boşluğu dolduruyor. Eğer vatandaşlar etik olarak yanlış bir şey görürse mutlaka kurula başvurmalıdır. Bizi denetleyin, medya olarak bize bakın” diye konuştu.

“Medya yargı buluşması faydalı geçti”

Sami Özuslu, gazetecilik mesleğinin çağdaş normlar ve kalite anlamında yükselmesi için hem eğitsel hem de içeriği doldurmak bakımından yapmaya çalıştıkları faaliyetlere de işaret etti ve üyelere destek vermek, katkı sağlamak, ufak yardımlar yapmak dışında başka önemli hedefleri olduğunu da söyledi.

Özuslu, göreve geldikten sonra gerçekleştirdikleri bazı çalışmalar hakkında da bilgiler verdi:

“Örneğin Yüksek Mahkeme ile ilgili bir çalışma yaptık. Yüksek Mahkeme Başkanı ile gazetecileri buluşturduk. Yargı- medya buluşmasının ikinci bacağını gerçekleştirdik.  Özellikle kriminal olaylar ve mahkeme haberleri ile ilgili medyanın yapması muhtemel veya yaptığı hatalar konuşuldu. Biz medyayı anlattık, onlar dinledi. Karşılıklı birbirimizi dinledik. Kıbrıs Türk medyasının bir bölümünde Türkiye medyasının etkisi var ve bu bazı kavramlara taşınıyor. Sanki aynıymış gibi davranılıyor. Bu konularda ciddi bir görüşme oldu.”

“Tiraj, etik dışılıkla olmaz”

İnternet gazeteciliğinin de üzerinde duran Özuslu, her zamansız ölümün ülke şartlarında haber olduğunu ancak bazı medya organlarının vahşi ve psikoloji bozacak şekilde yayın yaptığına dikkat çekti.

İntihar haberlerine de işaret eden Özuslu,  “Geçmişte parçalanmış, kan içinde ölmüş kişilerin fotoğraflarını da yayınlardık ancak tiraj artık bu şekilde olmuyor” dedi.

İngilizce ve Yunanca kursları başlayacak

Sami Özuslu, ülkemizdeki gazetecilerin eğitim aldıktan sonra kendini geliştirme konusunda zayıf kaldığını söyledi. Rum basını ile en büyük farkın İngilizce bilen gazeteci sayısı olduğunu dile getiren Özuslu, şöyle dedi:

“Ne yazık ki bu konuda çok eksiğiz. Geçmişte bazı kurslar düzenlemişti. Şimdi yeniden İngilizce ve Yunanca kursları açacağız.  Şu anda işbirliği protokolü çalışması içindeyiz. Hocalarla görüşme yaptık. Başvuracak olanlara seviye tespit sınavı yapılacak. Bu kurslar birlik üyelerine ücretsiz olacak ve Gönyeli SAM’da gerçekleşecek.”

“Önümüze bir harita koyduk”

Önlerine bir harita koyduklarını belirten Özuslu, görev bölümü yaptıklarını ve yedek üyeler de dâhil olmak üzere tüm yönetim kurulu üyelerinin toplantıya katıldığını ifade etti. Özuslu, aktif çalışma halinde olduklarını ve var olan tüzük gereği de bir ay içinde çalışma programı hazırladıklarını kaydetti.

Özuslu, “Herkes ne yapacak biliyor.  Üç aylık bir çalışmayı, programlar halinde özetledik. Ortaya üç aylık hedefler koyduk. Şimdi buna bakıyoruz ve yola devam ediyoruz. Sadece medya- polis buluşması aksadı o da memlekette var olan hareketli günlerden dolayı oldu. Bu yıl ocak sonuna kadar yapacaklarımız bellidir” ifadelerini kullandı.

Yeni yıl balosu 7 Ocak’ta

Öte yandan Özuslu, yeni yıl balosunu 7 Ocak’ta Oscar Hotel’de yapacaklarını duyurarak, tüm üyelere davette bulundu.

26 Aralık Pazartesi günü ise Cumhurbaşkanı Akıncı’yı birlik lokalinde ağırladıklarını belirten Özuslu “Cumhurbaşkanı Akıncı, bizlere Kıbrıs sorunu ile ilgili önemli bilgiler verdi. Çok yararlı oldu” dedi.

“Güneyle yapıcı görüşmeler oldu”

Sami Özuslu, Kıbrıs Rum Gazeteciler Birliği, BASIN- SEN ve Gazeteciler Birliği’nden oluşan ortak komisyonu hatırlatarak, güneyde yeni yönetim kurulu belirlenen birliğe bir araya gelme çağrısı yaptıklarını duyurdu.

Rum devlet televizyonu PIK’e gerçekleştirdikleri ziyareti de anımsatan birlik başkanı, bu çalışmaların devam edeceğini bildirdi.

Ödüller için izleme yöntemi

Özuslu, Gazeteciler Birliği’nin her yıl 3 Mayıs’ta verdiği basın ödülleri ile ilgili yapılan tüzük değişikline de dikkat çekerek,  oluşturulan yeni komisyonun izleme yönetimi ile belirleyeceği gazetecilere ödül vereceğini kaydetti.

“Türkiye medyasının durumuna çok üzülüyoruz”

Sami Özuslu, buna benzer daha bir sürü çalışmanın önlerinde olduğunu da dile getirerek sözlerini şöyle noktaladı:

“Peki bunlar yeterli mi? Değil, ancak önümüze başka hedefler de koyacağız. Daha büyük hedeflerimiz de var. Çok uzun yıllardır, şu anda artık gelebileceği en kötü noktaya gelen Türkiye medyası ve örgütlerle bağımız iyice koptu. Bunu yeniden tesis etmek de hedeflerimizden biridir. Şu anda Türkiye’de tutuklu gazeteci sayısı çok fazla ve bu da bizi fazlasıyla üzüyor. Bununla ilgili ne yapacağımızı düşünüyoruz ancak ne yazık ki yanıt bulamıyoruz.”

0
mutlu
Mutlu
0
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Tiraj almak uğruna etik dışı davranılmamalı

Yorumlar kapalı.